poniedziałek, 19 czerwca 2017

Tarta biszkoptowa ze śmietaną i truskawkami

Po ostatnim biszkopcie kakaowym [przepis] dzisiaj klasyczny biszkopt z truskawkami w formie tarty. Delikatny spód, warstwa puszystej kremówki a na wierzchu świeże truskawki i galaretka. Ciasto idealne na upalne dni 😋

Składniki na formę o średnicy 28 cm

biszkopt:
  • 3 jajka L
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 3-4 łyżki cukru lub ksylitolu
dodatkowo:
  • 4-5 łyżek dżemu truskawkowego albo wieloowocowego
  • 250 ml kremówki 30/36%
  • 1 śmietan-fix 
  • 1 galaretka truskawkowa 
  • ok 400 g świeżych truskawek

Przygotowanie:

Galaretka: Galaretkę rozpuścić we wrzątku (w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu czyli np. w 1,5 szklanki zamiast w 2). Schłodzić.

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodać cukier lub ksylitol. Następnie dodać żółtka i jeszcze przez chwilę miksować.

Mąkę tortową i skrobię przesiać.

Delikatnie wmieszać w masę jajeczną, najlepiej silikonową lub drewnianą szpatułką.

Spód formy wyłożyć papierem.

Biszkopt przelać do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok 23 minuty. Po upieczeniu przez chwilę zostawić w uchylonym piekarniku.

Po ostygnięciu biszkopt posmarować dżemem.

Masa: Schłodzoną kremówkę ubić ze śmietan-fixem i rozsmarować na cieście.

Truskawki umyć, pokroić w plastry i ułożyć na warstwie śmietany.

Na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę. 

Przechowywać w lodówce.



Siedemnasta Truskawka

1 komentarz:

  1. Cudo! Kocham takie tarty. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń

Cieszę, że tutaj jesteś :) Podziel się swoją opinią!
Anonimie podpisz się proszę chociaż imieniem :)