wtorek, 11 sierpnia 2015

Aromatyczna potrawka z dorszem i witbierem

Jeśli macie ochotę na wyjątkowy, aromatyczny obiad to koniecznie wypróbujcie tą potrawę. Danie zaskoczyło całą rodzinę i przyznam szczerze, że choć sama przepadam za koprem włoskim to miałam pewne obawy czy aby innym ten aromat przypadnie do gustu. Na szczęście koper smaku nie zdominował i byłam bardzo mile zaskoczona, że wszystkim potrawka tak bardzo zasmakowała i prosili o powtórkę! Pozostaje udać się do ogródka po warzywa, do sklepu po dorsza i powtórzyć to danie :)

Składniki na 4 porcje:
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka pomarańczowa
  • 2 bulwy kopru włoskiego
  • 600 g mrożonych kostek z dorsza
  • 250 ml śmietany 30 lub 36 %
  • 100 ml piwa (rodzaju witbier)
  • 250 g ryżu brązowego
  • masło klarowane do smażenia
  • pieprz kolorowy, sól morska do smaku
  • świeża zielenina do przystrojenia lub posypania 
Do zaserwowania razem z daniem:
  • 4 piwa rodzaju witbier

Przygotowanie:

Kostki z dorsza umyć pod bieżącą wodą, posolić, pokroić w średniej wielkości kosteczki i usmażyć na maśle klarowanym.

Papryki umyć oczyścić i pokroić w kostkę. Koper włoski również należy oczyścić, odciąć zdrewniałe części oraz pokroić w mniejsze kawałki.

Warzywa podsmażyć krótko na niewielkiej ilości masła klarowanego, następnie dolać ok 150 ml wody i dusić pod przykryciem do miękkości, przyprawić solą i pieprzem kolorowym, najlepiej świeżo mielonym.

Dorsza zdjąć z patelni, na patelnie wlać resztę wywaru z duszonych warzyw, 100 ml piwa i kremówkę, wymieszać przyprawić solą i pieprzem i odparować sos aż się zagęści.

Ryż brązowy posolić i ugotować w 0,5 l wody.

Ryż nałożyć na talerze, polać sosem, na wierzch wyłożyć duszone warzywa i usmażone kawałeczki ryby. Można polać dodatkowo sosem. Przystroić świeżą zieleniną i koniecznie zaserwować z kuflem schłodzonego witbiera, który doskonale komponuje się z tą potrawą.

Smacznego!


Kulinarne inspiracje z Love Beer

poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Ciasto z budyniem i polewą krówkową

Wiem, że sezon na owoce w pełni, ale kawałeczek ciasta z budyniem, polewą krówkową i orzeszkami do popołudniowej kawki chyba będzie miłą odmianą :) Chociaż żeby nie było - w zanadrzu mam przepis na kostkę malinową na zimno, ale to następnym razem. Jak ukropy odpuszczą to może odważycie się odpalić piekarnik i wypróbować ten prosty, słodki przepis? 

Składniki na formę o średnicy 26 cm:

biszkopt:
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
nadzienie:
  • 2 torebki budyniu śmietankowego
  • 650 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki ulubionego dżemu
polewa:
  • 150 g krówek
  • 3-4 łyżki mleka
  • 3 łyżki orzeszków ziemnych solonych lub niesolonych

Przygotowanie:

BiszkoptObie mąki przesiać.

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę.

Następnie stopniowo dodawać cukier i żółtka ubijając (już do końca) na wolnych obrotach.

Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo mąkę.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec do 35 min w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i rzucić je na podłogę ( można podłożyć poduszkę;) dzięki temu biszkopt nie opadnie.

Nadzienie: Budynie ugotować w 650 ml mleka, posłodzić.

Polewa: Do rondelka nalać 3-4 łyżki mleka, dodać krówki i rozpuścić je w kąpieli wodnej.

Ostudzony biszkopt przeciąć na dwa blaty. Jeden blat posmarować dżemem, wyłożyć ciepły budyń i przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Na wierzch wylać polewę krówkową. Orzeszki podprażyć krótko na rozgrzanej, suchej patelni i posypać nimi polewę.

Smacznego :D



czwartek, 6 sierpnia 2015

Puszysty omlet cesarski (Kaiserschmarrn)

Pyszny i puszysty omlet na słodko, idealny zarówno na leniwe śniadanie jak i do kawy na podwieczorek. Przysmak kuchni austriackiej. Można podawać z cukrem pudrem, prażonymi jabłkami, powidłami śliwkowymi, bitą śmietaną itd. Mi najlepiej smakuje z powidłami albo z rodzynkami i odrobiną cukru pudru.

Składniki na 4 porcje: 
  • 350 ml mleka 
  • 150 g mąki 
  • 3 jajka 
  • 30 g cukru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • szczypta soli 
  • 60 g masła klarowanego 

Przygotowanie: 

Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. 

Żółtka, mleko i mąkę zmiksować. 

Masę z żółtkami delikatnie wymieszać szpatułką z białkami. 

Na patelni rozpuścić i rozgrzać masło klarowane. 

Następnie smażyć omlety na złocisty kolor z obu stron na niewielkim ogniu, pod koniec smażenia rozerwać omlety szpatułkami na małe kawałki. 

Smacznego :)