Przepyszny, słodki budyń bananowo-czekoladowy na zimno. Do jego przygotowania potrzebne są tylko cztery składniki: kakao, banan, awokado i miód. Chwila blendowania i mamy wspaniały, gęsty krem idealny na deser czy jako dodatek do ciast, placuszków, naleśników, owsianek, pieczywa itp. Można wzbogacić deser łyżeczką cynamonu lub przyprawy do piernika i w ten sposób przygotować jego zimową wersję ;)
środa, 7 grudnia 2016
wtorek, 6 grudnia 2016
Sok cytrusowy z chlorellą
Orzeźwiający sok z cytrusów z dodatkiem chlorelli. Wiem, że może kolor nie jest szczególnie zachęcający, ale jeżeli nie przeszkadza Wam charakterystyczny smak spiruliny czy chlorelli na pewno Wam zasmakuje. Taki napój to sprytny sposób na przemycenie jej do swojej diety. Chlorella jest prawdziwym superfood, zawiera mnóstwo witamin, w tym sporo witaminy B12, dużo białka i szereg niezbędnych dla organizmu aminokwasów. Jest także skarbnicą mikro i makroelementów. Stanowi zatem cenny składnik diety wegetariańskiej. Sprawdzi się również jeśli chcecie zrobić sobie detoks organizmu, ponieważ doskonale oczyszcza z toksyn (wtedy jednak chlorellę najlepiej przyjmować tylko z wodą, najlepiej ok 1 h przed posiłkiem). Należy pamiętać, żeby wybierać takie algi z certyfikatem BIO. Warto zainwestować w niezanieczyszczony produkt, zwłaszcza, że taki proszek jest bardzo wydajny. Jeżeli chcecie włączyć chlorellę do swojego jadłospisu, zaczynajcie stopniowo np. od 1/4 łyżeczki. Bezpiecznie można spożywać 1 pełną łyżeczkę dziennie. Jeżeli nie smakują Wam algi zdrową i delikatniejszą w smaku alternatywą będzie sproszkowany sok z młodego jęczmienia, który także możecie dodawać do soków i koktajli.
Składniki na 2 porcje:
- 3 pomarańcze
- 1 grejpfrut
- 2 mandarynki
- 1/2 cytryny
- 1/2 - 1 łyżeczka chlorelli
Przygotowanie:
Cytrusy umyj i przekrój na połówki.
Wyciśnij z nich sok.
Dodaj 0,5 lub 1 łyżeczkę sproszkowanej chlorelli i dobrze wymieszaj.
Przelej do szklanek. W razie potrzeby możesz delikatnie dosłodzić ;)
Na zdrowie :)
Sałatka z kurczakiem i grzankami
Prosta, pożywna sałatka z dressingiem na bazie oliwy. W sam raz na zdrowy obiad albo pełnowartościowy posiłek do pracy.
Składniki na 1 porcję:
- kilka liści sałaty lodowej
- 200 g piersi z indyka lub kurczaka
- 1/2 awokado
- 1 łyżka pestek dyni
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 kromka pełnoziarnistego chleba na grzanki
- 1 łyżka przyprawy shoarma
dressing:
- 2,5 łyżki oliwy extra virgin
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- pieprz kolorowy, sól morska
Przygotowanie:
Sałatę i pomidorki umyć i podzielić na mniejsze kawałki.
Mięso pokroić, posypać przyprawą shoarma i podsmażyć na małym ogniu aż zmięknie.
Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć krótko na patelni.
Na talerzu ułożyć kolejno sałatę, pomidorki, pokrojone w paski awokado i mięso. Posypać grzankami i pestkami dyni.
Dressing: Oliwę, miód i ocet jabłkowy dobrze wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
poniedziałek, 5 grudnia 2016
Piernik jaglany bez glutenu i cukru
Wilgotny piernik, który można przechowywać nawet do tygodnia - u nas tyle wytrzymał :) Bez glutenu, cukru i bez dodatku tłuszczu a mimo to smakował nie tylko mi, ale i mężowi i rodzicom. Jeśli użyjecie mleka roślinnego to ciasto będzie także bez laktozy. Polecam zwłaszcza tym, którzy szukają zdrowszych przepisów na święta. To mój pierwszy udany wypiek z mąki jaglanej i na pewno zagości u mnie na stałe.
niedziela, 4 grudnia 2016
Sok z topinamburu, buraka, marchwi i jabłka
Pełen witamin sok z buraka, topinamburu, jabłka, marchewki i odrobiny imbiru. Już żałuję, że resztę buraków ugotowałam na ćwikłę ;) Nie sądziłam, że wyjdzie taki dobry i, że moja poczciwa sokowirówka poradzi sobie z twardymi burakami :) Buraczki i topinambur wspomagają trawienie, warto popijać taki sok jeśli ma się z nim problemy albo chociaż profilaktycznie włączyć go do swojej diety zwłaszcza, że świetnie smakuje i jeśli tylko lubicie buraczki na pewno i Wam przypadnie do gustu. Robicie czasem soki? Jakie kompozycje lubicie najbardziej?
piątek, 2 grudnia 2016
Smoothie z czystkiem i pomelo
Orzeźwiające smoothie podkręcające odporność :) Nareszcie nadszedł sezon na cytrusy! Odkąd spróbowałam pomelo to zima kojarzy mi się nie tylko z pysznymi, słodkimi, pachnącymi pomarańczami i mandarynkami, ale także właśnie z pomelo :) To pyszna i zdrowa przekąska w zimowe dni. Aby wzmocnić odporność warto popijać też czystek. Znacie to zioło? Mi smakuje trochę podobnie do herbaty z cytryną. Można oczywiście lekko dosłodzić i wkroić plasterek cytryny. Dziś pomysł na smoothie z przestudzonym naparem. Pycha!
środa, 30 listopada 2016
Bulgur z indykiem i warzywami
Pyszny, pożywny, jesienny obiad z kaszą bulgur, mięsem i bukietem warzyw :)
Składniki na 2 porcje:
Przygotowanie:
Kaszę dobrze przepłucz na sitku. Ugotuj w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (kasza:woda) na małym ogniu aż kasza wchłonie całą wodę.
Pierś z indyka przypraw papryką, kurkumą i odrobiną curry.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż krótko na maśle klarowanym. Po chwili dodaj kawałki mięsa i duś na małym ogniu aż mięso zmięknie.
Następnie dodaj warzywa i duś razem przez kilka minut.
Pod koniec dodaj kaszę i dwa przeciśnięte ząbki czosnku.
Przypraw danie bazylią, oregano, solą i pieprzem do smaku.
Składniki na 2 porcje:
- 2/3 szklanki suchej kaszy bulgur
- 350 g piersi z indyka lub kurczaka
- 400 g mieszanki warzyw mrożonych (lub kilka pokrojonych kolorowych świeżych warzyw)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: oregano, bazylia, czerwona papryka, kurkuma, curry
- pieprz, sól do smaku
- masło klarowane do podsmażenia
Przygotowanie:
Kaszę dobrze przepłucz na sitku. Ugotuj w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (kasza:woda) na małym ogniu aż kasza wchłonie całą wodę.
Pierś z indyka przypraw papryką, kurkumą i odrobiną curry.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż krótko na maśle klarowanym. Po chwili dodaj kawałki mięsa i duś na małym ogniu aż mięso zmięknie.
Następnie dodaj warzywa i duś razem przez kilka minut.
Pod koniec dodaj kaszę i dwa przeciśnięte ząbki czosnku.
Przypraw danie bazylią, oregano, solą i pieprzem do smaku.
Subskrybuj:
Posty (Atom)