niedziela, 2 grudnia 2012

Roladki naleśnikowe z nadzieniem jogurtowo-pomarańczowym

Niecodzienny sposób na podanie naleśników :)

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
  • ok 150 g mąki tortowej (typ 450)
  • ok 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki miodu 
Nadzienie:
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • galaretka pomarańczowa
    + jagody goji i listki mięty do dekoracji


Przygotowanie:

Galaretkę należy ugotować w 250 ml wody. Gdy przestygnie zmiksować z jogurtem i włożyć do lodówki.

Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać.

Smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej z odrobiną oleju. Ok jedna chochelka na jednego naleśnika.

Gdy naleśniki przestygną a galaretka trochę stężeje, nakładamy ją na każdy placek i delikatnie zwijamy, wkładamy do lodówki. 

Przed podaniem pokroić i udekorować. Ja podałam udekorowane jagodami goji i miętą.


niedziela, 25 listopada 2012

Kurabiedes - greckie ciasteczka maślane z migdałami

Kurabiedes to najsmaczniejsze ciastka na świecie. Krótko i na temat ;) bardzo kaloryczne, ale pyszne. Autorem przepisu jest Teo Vafidis. Oryginalna receptura znajduje się tutaj. Ja zmniejszyłam proporcje i przygotowałam z 1/4 podanych tam składników. Wyszło mi ponad 70 średniej wielkości ciastek więc całkiem sporo :)

Składniki na około 70-80 ciasteczek:
  • 500g mąki pszennej
  • 250g masła
  • 50g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1/2 cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40ml koniaku
  • 125g posiekanych migdałów
  • 50ml wody różanej - do skropienia gorących ciastek
  • cukier puder - do posypania

Przygotowanie:

Miękkie masło należy ubić na gładką masę. 

Następnie stopniowo dodawać wszystkie składniki (oprócz wody różanej) zaczynając od cukru pudru. 

Mąkę dodajemy na końcu.

Dokładnie wyrabiamy ciasto i wykrawamy dowolne kształty ciastek. Ciasto ciężko się zagniata, bo jest bardzo kruche, ale warto się pomęczyć :)

Ciastka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

Piekarniki rozgrzewamy do 160 stopni i pieczemy ok 20 minut.

Tuż po upieczeniu gorące ciasteczka skrapiamy wodą różaną i posypujemy cukrem pudrem.

Wypróbujcie koniecznie, tylko ostrzegam - uzależniają :D