niedziela, 31 maja 2015

Zielone pesto z migdałów i oregano

Pesto to doskonały dodatek nie tylko do dań makaronowych, ale także do pieczywa czy pizzy. Pewnie znacie już pesto bazyliowe, pietruszkowe czy pomidorowe, to z oregano jest równie pyszne.

Składniki:
  • dwa spore pęczki oregano (ok 60-70 g)
  • 60 g mielonych migdałów
  • ok 100 ml oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • sól pieprz do smaku

Przygotowanie:

Oregano dokładnie umyj i osusz.

Do wysokiego naczynia włóż oregano, ząbek czosnku, mielone migdały.

Miksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji stopniowo dodając olej.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Podawaj jako dodatek do dań na ciepło lub przekąsek na zimno.

Smacznego :)



Domowy Wyrób Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

czwartek, 28 maja 2015

Smoothie z nektarynek i melisy

Pyszny, zdrowy koktajl, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do pierwszego śniadania czy też zdrowy zamiennik drugiego. Jego kolor może jakoś szczególnie nie zachęca, ale zapewniam, że w smaku jest wyśmienity ;) Uwielbiam domowe napoje na bazie owoców a ostatnio zdecydowanie króluje u mnie różnego rodzaju smoothie z dodatkiem świeżych ziół. W ogrodzie ich pod dostatkiem więc trzeba korzystać :) Melisa i mięta w koktajlach to jest to, koniecznie spróbujcie!

Składniki na 2 porcje:
  • 6 dojrzałych nektarynek
  • sok z połowy niewielkiej cytryny
  • garść liści świeżej melisy
  • ok pół szklanki wody mineralnej (lub więcej)
  • ewentualnie 1-2 łyżeczki syropu z agawy lub cukru brzozowego

Przygotowanie:

Nektarynki cytrynę i melisę dokładnie umyj. 

Pokrojone nektarynki zmiksuj z wodą, melisą i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. 

Jeśli masz ochotę posłodź koktajl syropem z agawy lub ksylitolem.

Smacznego :)


Oczyszczające smoothies  Danie pachnące ziołami - wiosna 2015