Pierwsze pierniczki gotowe! Pierniki to moje ulubione ciastka, ale muszą być bardzo aromatyczne. Te pierniczki właściwie można przygotować na ostatnią chwilę, ponieważ są miękkie już po upieczeniu :) Podaję przepis w wersji bez cukru, ale oczywiście ksylitol można zamienić na cukier w tej samej proporcji. Z przeoczenia nie rozpuściłam ksylitolu i prawdopodobnie dlatego na ciasteczkach pojawiły dziurki, jeśli go rozpuścicie powierzchnia pierników powinna być gładka (wypróbowane przy podobnym przepisie ;)
Składniki na około 3 blachy pierniczków:
- 420 g mąki orkiszowej typ 700
- 2 jajka L
- 100 g ksylitolu (lub ksylitolu w pudrze/cukru/cukru pudru)
- 100 g masła
- ok 80 g miodu
- 1 płaska łyżka kakao
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki sody
Przygotowanie:
Masło roztopić w garnuszku, dodać ksylitol i mieszać do rozpuszczenia. Dodać miód i odstawić aby masa lekko przestygła (nie całkiem).
Mąkę, kakao i sodę przesiać. Dodać przyprawę do piernika i wymieszać.
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie ciasto. Może lekko się kleić, ale w miarę możliwości nie dodawać więcej mąki. Zbyt dużo mąki sprawi, że pierniczki będą twarde.
Przed wałkowaniem schłodzić ciasto w lodówce. Po tym czasie ciasto nie będzie się kleić.
Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i wykrawać dowolne kształty.
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok 9-11 minut (w zależności od grubości).
Czas pieczenia może zależeć od piekarnika, dlatego przy pierwszej partii najlepiej pilnować by za bardzo się nie spiekły, nie powinny się za mocno zarumienić.