sobota, 23 kwietnia 2016

Sałatka z kurczakiem teriyaki

Bardzo smaczna sałatka z kurczakiem i pomarańczą. Sprawdzi się zarówno jako weekendowe śniadanie, kolacja, obiad do pracy jak i propozycja na domowe przyjęcia. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem lub grzankami.

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1/3 - 1/2 główki kapusty pekińskiej 
  • 1 pomarańcza lub kilka plastrów świeżego ananasa
  • 3 łyżki drobno pokrojonego w kostkę sera żółtego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki pomarańczowej
marynata do kurczaka:
  • 1 łyżka miodu
  • 3-4 łyżki sosu teriyaki
dressing:
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru/ cukru brzozowego
  • sól morska, pieprz kolorowy do smaku

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w miodzie i sosie teriyaki. Odstawić do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na całą noc). Następnie usmażyć na patelni grillowej.

Kapustę posiekać i wsypać do miski.

Pomarańczę lub ananasa pokroić w kostkę, dodać do kapusty.

Papryki - czerwoną i pomarańczową pokroić w kostkę i razem z kosteczkami żółtego sera i usmażonymi kawałkami kurczaka dodać do pozostałych składników.

Przed podaniem polać dressingiem przygotowanym z oleju rzepakowego, octu jabłkowego, cukru/ksylitolu oraz przypraw. Wymieszać


czwartek, 14 kwietnia 2016

Odżywczy pudding z chia i awokado

Lubicie urozmaicać Wasze śniadania? Zamiast ciągle jeść nudne kanapki, warto chociaż czasami przygotować coś zupełnie innego. Owsianka, domowa granola, pudding, omlet, sałatka czy koktajl to tylko kilka propozycji. Ja dzisiaj przygotowałam bardzo odżywczy, kremowy "pudding" z awokado, bananem, ziarenkami chia i suszonymi wiśniami raw, które są u mnie hitem ostatnich tygodni. Zajada się nimi nawet mój mąż ;) 

Składniki na jedną porcję:
  • 100-150 ml mleka sojowego (lub krowiego)
  • 3-4 pełne łyżeczki ziaren chia
  • 1 duży dojrzały banan
  • 1/2 awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki suszonych wiśni (u mnie raw bez cukru) - można zastąpić np. żurawiną
  • *opcjonalnie odrobina miodu do dosłodzenia 

Przygotowanie:

Do mleka dodajemy ziarenka chia i odstawiamy na 15-20 minut. 

Po tym czasie miksujemy krótko w wysokim naczyniu razem z rozgniecionym bananem, połową rozgniecionego awokado i suszonymi wiśniami. Dodajemy łyżeczkę cytryny i ewentualnie odrobinę miodu. 

Pudding przelewamy do szklanki lub miseczki i odstawiamy na 20-30 minut.


niedziela, 10 kwietnia 2016

Babka makowa

Przepis nieco świąteczny, dodany z opóźnieniem, ale przecież na ekspresowe wypieki zawsze znajdzie się odrobina czasu ;) To mój udany eksperyment, wprawdzie dopiero za drugim razem, ale jednak. Za pierwszym razem dodałam za dużo mąki i babka wyszła bardzo sucha, ale po małej modyfikacji jest o niebo lepiej ;) Babka jest smaczna i prosta w przygotowaniu. To coś dla wielbicieli makowych wypieków.

Wszystkie składniki oprócz jajek, śmietany i proszku do pieczenia odmierzamy tą samą szklanką. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Po upieczeniu babkę można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. 



Składniki na podłużną formę o długości ok 30 cm:
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka suchego maku mielonego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 - 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki maślanki, jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 jajka M-L
Lukier:
  • sok z cytryny
  • cukier puder

Przygotowanie:

Mąkę tortową, krupczatkę oraz proszek do pieczenia przesiać, dodać mak i wymieszać.

Jajka zmiksować z cukrem. W trakcie miksowania stopniowo wlewać olej i maślankę. Dodać suche składniki i zmiksować krótko do połączenia składników.

Podłużną formę na babkę posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przelać masę do formy i piec przez ok 45 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Po upieczeniu i przestygnięciu przygotować lukier. Wycisnąć sok z cytryny i energicznie mieszając dosypywać stopniowo cukier puder aż lukier stanie się gęsty.

Smacznego :)



poniedziałek, 1 lutego 2016

Żółty koktajl owocowy na poprawę nastroju

A gdyby tak raz zacząć dzień od słonecznego koktajlu zamiast kubka mocnej kawy? Orzeźwiający, gęsty, lekko słodki, pełen witamin i minerałów koktajl to zdecydowanie jedna z najlepszych propozycji na rozpoczęcie zimowego poranka :) Nie wiem jak Wy, ale ja już tęsknię za piękną, słoneczną pogodą a do lata jeszcze przecież kilka miesięcy...

Składniki na 2 porcje:
  • 1 dojrzałe mango
  • 2 nektarynki
  • 2 mandarynki (miąższ)
  • 300 ml maślanki
  • jagody goji do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Mango i nektarynki cienko obierz i oddziel od pestek. Umieść w wysokim naczyniu.

Mandarynki obierz. Aby koktajl był aksamitny oddziel miąższ od białych skórek. Dodaj do naczynia z owocami. 

Następnie wlej maślankę i dokładnie zmiksuj za pomocą blendera. Przelej do szklanek i posyp suszonymi jagodami goji.

Jeśli użyjesz dojrzałych owoców, koktajl powinien być wystarczająco słodki. Jeśli nie dosłodź wg. upodobania.


niedziela, 31 stycznia 2016

Churros

Churros to hiszpański przysmak z ciasta parzonego. To podłużne pączki podawane z czekoladą lub cukrem pudrem. Ich przygotowanie jest proste i szybkie. Są bardzo smaczne i chrupiące, ale najlepiej smakują w dniu przygotowania. To moja kolejna propozycja do przygotowania na Tłusty Czwartek. Inne znajdziecie tutaj [klik].

Składniki na ok 25 sztuk:
  • 250 ml wody
  • 80 g masła
  • 3 nieduże jajka (S-M)
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Wodę zagotuj z solą i cukrem waniliowym. Zmniejsz ogień i dodaj masło, mieszaj aż się rozpuści.

Następnie przesiej mąkę i stopniowo dodawaj do garnka energicznie mieszając aż ciasto będzie jednolite. Garnek zdejmij z palinka i po ok 10 minutach dodaj jajka. Miksuj do połączenia składników.

Olej rozgrzej w garnku z szerokim dnem. 

Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy i wyciskaj paski bezpośrednio na rozgrzany olej. Smaż stopniowo. Każdą partię smaż z obu stron na złocisty kolor.

Po usmażeniu posyp pączki cukrem pudrem lub polej roztopioną czekoladą. 



poniedziałek, 25 stycznia 2016

Likier krówkowy. Najlepszy!

Wszystko co domowe smakuje najlepiej, zwłaszcza jeśli ma się satysfakcję, że przygotowało się to samemu. Ja wczoraj pierwszy raz zrobiłam domowy likier. Okazuje się, że przygotowanie domowych trunków wcale nie musi być trudne czy pracochłonne. Przygotowanie tego likieru nie zajmuje dużo czasu a jego smak jest obłędny. Oczywiście pierwszym degustatorem był mój mąż i potwierdza, że wcale nie przesadzam ;) No to co, kto się skusi?

Składniki na 750 ml likieru:
  • 600 g krówek
  • 250 ml kremówki 36%
  • 250-350 ml wódki (w zależności jak mocne trunki lubimy ;)

Przygotowanie:

Kremówkę zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i dodaj krówki.

Cały czas mieszaj aż wszystkie cukierki całkowicie rozpuszczą się w śmietanie. Nie doprowadzaj masy ponownie do wrzenia.

Zdejmij masę z ognia i odstaw na 20-30 minut, co kilka minut przemieszaj.

Po tym czasie do jeszcze ciepłej masy wlej wódkę i energicznie mieszaj łyżką aż składniki się połączą.

Przelej likier do wyparzonej butelki i przechowuj w lodówce. Od czasu do czasu wstrząśnij butelką.

Na zdrowie ;)



piątek, 22 stycznia 2016

Pomarańczowa drożdżówka na szybko

Szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania i wyrastania. Wystarczy połączyć ze sobą suche i mokre składniki i wylać ciasto do formy. Jeśli macie ochotę na smaczną drożdżówkę a nie macie czasu albo ochoty na jej pracochłonne przygotowywanie, zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Wyśmienicie smakuje z masłem, ulubioną marmoladą i kubkiem mleka lub świeżo mielonej aromatycznej kawy <3 


Składniki (na formę 30cm x 11cm):

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 12 g drożdży instant
  • 4 łyżki cukru 
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 1 duże jajko
  • 120 g masła
  • 3/4 szklanki mleka
Kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 60 g masła w temp. pokojowej

Przygotowanie:

Kruszonka: Mąkę, cukier i masło zagnieść i schłodzić w lodówce.

Drożdżówka: Mleko podgrzać, rozpuścić w nim masło. Gdy trochę ostygnie dodać drożdże instant, cukier, jajko i skórkę otartą z jednej wyparzonej i wyszorowanej pomarańczy. Dokładnie wymieszać. 

Mieszając trzepaczką stopniowo dodawać mąkę. Mieszać do momentu aż ciasto będzie jednolite.  

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać do formy, wierzch ciasta posypać kruszonką. Ciasto wstawić do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez ok 45 minut aż wierzch i kruszonka się zarumienią.

Po upieczeniu drożdżówkę ostrożnie wyjąć z formy i studzić na kratce.