Bardzo smaczna sałatka z kurczakiem i pomarańczą. Sprawdzi się zarówno jako weekendowe śniadanie, kolacja, obiad do pracy jak i propozycja na domowe przyjęcia. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem lub grzankami.
Składniki na 2 porcje:
- 300 g piersi z kurczaka
- 1/3 - 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1 pomarańcza lub kilka plastrów świeżego ananasa
- 3 łyżki drobno pokrojonego w kostkę sera żółtego
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki pomarańczowej
marynata do kurczaka:
- 1 łyżka miodu
- 3-4 łyżki sosu teriyaki
dressing:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru/ cukru brzozowego
- sól morska, pieprz kolorowy do smaku
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w miodzie i sosie teriyaki. Odstawić do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na całą noc). Następnie usmażyć na patelni grillowej.
Kapustę posiekać i wsypać do miski.
Pomarańczę lub ananasa pokroić w kostkę, dodać do kapusty.
Papryki - czerwoną i pomarańczową pokroić w kostkę i razem z kosteczkami żółtego sera i usmażonymi kawałkami kurczaka dodać do pozostałych składników.
Przed podaniem polać dressingiem przygotowanym z oleju rzepakowego, octu jabłkowego, cukru/ksylitolu oraz przypraw. Wymieszać.