Wilgotny piernik, który można przechowywać nawet do tygodnia - u nas tyle wytrzymał :) Bez glutenu, cukru i bez dodatku tłuszczu a mimo to smakował nie tylko mi, ale i mężowi i rodzicom. Jeśli użyjecie mleka roślinnego to ciasto będzie także bez laktozy. Polecam zwłaszcza tym, którzy szukają zdrowszych przepisów na święta. To mój pierwszy udany wypiek z mąki jaglanej i na pewno zagości u mnie na stałe.
poniedziałek, 5 grudnia 2016
niedziela, 4 grudnia 2016
Sok z topinamburu, buraka, marchwi i jabłka
Pełen witamin sok z buraka, topinamburu, jabłka, marchewki i odrobiny imbiru. Już żałuję, że resztę buraków ugotowałam na ćwikłę ;) Nie sądziłam, że wyjdzie taki dobry i, że moja poczciwa sokowirówka poradzi sobie z twardymi burakami :) Buraczki i topinambur wspomagają trawienie, warto popijać taki sok jeśli ma się z nim problemy albo chociaż profilaktycznie włączyć go do swojej diety zwłaszcza, że świetnie smakuje i jeśli tylko lubicie buraczki na pewno i Wam przypadnie do gustu. Robicie czasem soki? Jakie kompozycje lubicie najbardziej?
piątek, 2 grudnia 2016
Smoothie z czystkiem i pomelo
Orzeźwiające smoothie podkręcające odporność :) Nareszcie nadszedł sezon na cytrusy! Odkąd spróbowałam pomelo to zima kojarzy mi się nie tylko z pysznymi, słodkimi, pachnącymi pomarańczami i mandarynkami, ale także właśnie z pomelo :) To pyszna i zdrowa przekąska w zimowe dni. Aby wzmocnić odporność warto popijać też czystek. Znacie to zioło? Mi smakuje trochę podobnie do herbaty z cytryną. Można oczywiście lekko dosłodzić i wkroić plasterek cytryny. Dziś pomysł na smoothie z przestudzonym naparem. Pycha!
środa, 30 listopada 2016
Bulgur z indykiem i warzywami
Pyszny, pożywny, jesienny obiad z kaszą bulgur, mięsem i bukietem warzyw :)
Składniki na 2 porcje:
Przygotowanie:
Kaszę dobrze przepłucz na sitku. Ugotuj w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (kasza:woda) na małym ogniu aż kasza wchłonie całą wodę.
Pierś z indyka przypraw papryką, kurkumą i odrobiną curry.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż krótko na maśle klarowanym. Po chwili dodaj kawałki mięsa i duś na małym ogniu aż mięso zmięknie.
Następnie dodaj warzywa i duś razem przez kilka minut.
Pod koniec dodaj kaszę i dwa przeciśnięte ząbki czosnku.
Przypraw danie bazylią, oregano, solą i pieprzem do smaku.
Składniki na 2 porcje:
- 2/3 szklanki suchej kaszy bulgur
- 350 g piersi z indyka lub kurczaka
- 400 g mieszanki warzyw mrożonych (lub kilka pokrojonych kolorowych świeżych warzyw)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: oregano, bazylia, czerwona papryka, kurkuma, curry
- pieprz, sól do smaku
- masło klarowane do podsmażenia
Przygotowanie:
Kaszę dobrze przepłucz na sitku. Ugotuj w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (kasza:woda) na małym ogniu aż kasza wchłonie całą wodę.
Pierś z indyka przypraw papryką, kurkumą i odrobiną curry.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż krótko na maśle klarowanym. Po chwili dodaj kawałki mięsa i duś na małym ogniu aż mięso zmięknie.
Następnie dodaj warzywa i duś razem przez kilka minut.
Pod koniec dodaj kaszę i dwa przeciśnięte ząbki czosnku.
Przypraw danie bazylią, oregano, solą i pieprzem do smaku.
wtorek, 29 listopada 2016
Aromatyczne gnocchi z patelni
Włoskie kluseczki z warzywami, ziołami i boczkiem. Smaczny obiad w kilka chwil.
Składniki dla dwóch osób:
Przygotowanie:
Boczek, szalotki i paprykę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć krótko na oliwie. Dodać przeciśnięty czosnek.
Gnocchi ugotować w osolonej wodzie. Następnie dodać na patelnię i razem przesmażyć.
Doprawić solą i pieprzem.
Bazylię i pietruszkę posiekać, parmezan zetrzeć na płatki.
Pod koniec smażenia dodać przepołowione pomidorki. Przed podaniem gorące danie posypać świeżymi ziołami i płatkami parmezanu.
Podawać z lampką ulubionego wina :)
Składniki dla dwóch osób:
- 400 g gnocchi/kopytek
- 100 g boczku
- 1 zielona papryka
- garść pomidorków koktajlowych
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki oliwy
- świeża bazylia i pietruszka
- parmezan
Przygotowanie:
Boczek, szalotki i paprykę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć krótko na oliwie. Dodać przeciśnięty czosnek.
Gnocchi ugotować w osolonej wodzie. Następnie dodać na patelnię i razem przesmażyć.
Doprawić solą i pieprzem.
Bazylię i pietruszkę posiekać, parmezan zetrzeć na płatki.
Pod koniec smażenia dodać przepołowione pomidorki. Przed podaniem gorące danie posypać świeżymi ziołami i płatkami parmezanu.
Podawać z lampką ulubionego wina :)
sobota, 26 listopada 2016
Makaronowa sałatka z superfoods
Ponieważ polskie superfoods są równie smaczne i zdrowe jak jagody goji i spółka proponuję bombę witaminową w postaci sałatki z kiszonymi buraczkami, pietruszką, siemieniem lnianym, orzechami włoskimi i innymi smakołykami. Sałatka jest sycąca i może zastąpić obiad. Poza tym wywalczyła dla mnie pierwsze miejsce w konkursie na makaron z superfoods i z niecierpliwością czekam na nagrodę :D
Składniki dla dwóch osób
sałatka:
- 3/4 szklanki pełnoziarnistego penne
- 2-3 kiszone buraczki
- garść orzechów włoskich
- 1,5 łyżki żurawiny suszonej, liofilizowanej lub świeżej
- 1,5 łyżki pestek dyni
- 2 plastry owczego sera
- czarnuszka, złociste siemię lniane do posypania
- natka pietruszki
- sól morska, świeżo mielony pieprz
dressing:
- 3-4 łyżki oleju z pestek dyni
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Buraczki kiszone cienko pokroić w plastry. Ser owczy w kostkę. Orzechy podzielić na mniejsze kawałki.
Bezpośrednio na talerzach układać kolejno składniki; ugotowany, odsączony makaron, plasterki buraków, owczy ser, pestki, orzechy, żurawinę. Posypać natką pietruszki, czarnuszką i siemieniem lnianym.
Sałatkę tuż przed podaniem polewamy dressingiem. Aby go przygotować wystarczy dobrze wymieszać miód, olej z pestek dyni i ocet jabłkowy. Można przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego :)
piątek, 25 listopada 2016
Dziki łosoś w batatach i koprze włoskim
Bardzo często na naszym stole gości ostatnio dziki łosoś. Jeżeli jeszcze go nie próbowaliście to zachęcam do przygotowania jakiejś potrawy z takim łososiem w roli głównej. Można podawać go na wiele sposobów: piec, smażyć, gotować na parze w towarzystwie kolorowych warzyw, aromatycznych sosów itp. Jest smaczny i znacznie zdrowszy od hodowlanego, którego najlepiej omijać szerokim łukiem!
Składniki na 2 porcje:
- 300 g filetów z dzikiego łososia
- 200-250 ml mleka kokosowego
- 1 duży batat
- 1 koper włoski
- 1/2 cytryny
- koperek
- pieprz, sól morska
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 3/4 szklanki kolorowej komosy ryżowej
Przygotowanie:
Komosę dobrze wypłukać na sitku i ugotować w osolonej wodzie (1,5 szklanki).
Batata obrać i pokroić w dużą kostkę, Koper włoski pokroić w duże piórka.
Na oleju kokosowym podsmażyć warzywa przez kilka minut. Następnie zmniejszyć palnik i wlać mleko kokosowe. Na wierzch położyć kawałki łososia i dusić razem pod przykryciem po kilka minut z każdej strony. Przyprawić solą i pieprzem, posypać koperkiem i skropić sokiem z cytryny.
Podawać z ugotowaną na sypko komosą ryżową.
Subskrybuj:
Posty (Atom)