Jeśli lubicie wilgotne, kakaowe ciasta to ten przepis jest właśnie dla Was. Babka ma wyczuwalną rumową nutkę co dodatkowo przemawia za tym aby ją wypróbować :) Do tego żurawina i polewa z białej czekolady, pychota! Czy jest w ogóle ktoś kto nie chciałby skosztować? ;)
Składniki:
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 pełne łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 65g margaryny lub masła
- 25ml rumu
- odrobina olejku rumowego (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki suszonej żurawiny (plus 1 łyżka do posypania)
Na polewę:
- 1 tabliczka białej czekolady
- 3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól.
Margarynę/masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Następnie
zestawiamy z palnika i dolewamy mleko i rum (opcjonalnie olejek).
Jajka miksujemy z cukrem na białą puszystą masę. Stopniowo
dodajemy na przemian suche i mokre składniki ciągle miksując.
Na końcu dodajemy żurawinę i mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto wlewamy do
podłużnej foremki o długości 22cm i pieczemy ok 50 minut.
Po ostygnięciu rozpuszczamy czekoladę z 3 łyżkami mleka,
polewamy nią ciasto i dekorujemy żurawiną.