Zdrowa, sycąca, pełna białka sałatka z kaszą jaglaną. Do jej przygotowania użyłam nowego, naturalnego, wysokobiałkowego bardzo smacznego produktu Newella. Jest to pasteryzowane białko jajka kurzego, które może być składnikiem wielu ciekawych potraw, od obiadów po przekąski czy sałatki. Newella jest wygodna w użyciu i gotowa do spożycia co zaoszczędzi czasu zabieganym. Moim zdaniem z powodzeniem może zastąpić jajka w niektórych potrawach.
Składniki na 4 porcje:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 200 g Newelli naturalnej (1 opakowanie)
- 6 rzodkiewek
- 1 papryka czerwona
- 100 g startego sera żółtego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka majonezu
- sól himalajska, świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem. Następnie zalać dwiema niepełnymi szklankami wody, dodać płaską łyżeczkę soli i gotować aż kasza wchłonie wodę. Po ugotowaniu kaszę ostudzić.
Rzodkiewki i paprykę umyć i pokroić w kosteczkę. W kostkę pokroić także newellę. Natkę pietruszki posiekać.
Ząbek czosnku zetrzeć i dodać do majonezu.
Do przestudzonej kaszy dodać pokrojone warzywa, newellę, natkę pietruszki, starty ser i majonez z czosnkiem, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.