Smaczny, dobrze doprawiony pasztet z soczewicy z wyczuwalną nutą curry. Równie dobrze smakuje na ciepło do obiadu jak i na zimno do kanapek. Polecam wypróbować go nie tylko wegetarianom, ale i wszystkim lubiącym orientalne smaki :)
Składniki na formę 10x20cm:
- 250 g suchej czerwonej soczewicy
- 2 duże marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 2-2,5 łyżeczki curry
- 1/3 łyżeczki chilli w proszku (można pominąć)
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1,5 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/3-1/2 łyżeczki soli (wg.uznania)
- 1 łyżka bułki tartej
- 4 łyżki masła
- pieprz kolorowy do smaku
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej kolendry (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Soczewicę dokładnie przepłukać na sitku pod bieżącą zimną wodą. Odsączyć i przesypać do garnka.
Zalać 0,5 l zimnej wody i gotować na średnim ogniu kilka minut dłużej niż w instrukcji podanej na opakowaniu (soczewica powinna zacząć się rozpadać).
Soczewicę przestudzić i rozdrobnić przy użyciu blendera.
Cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce.
Następnie na maśle podsmażyć krótko cebulę i startą marchewkę. Dodać dwie łyżki wody i przyprawy: curry, paprykę, chilli, kurkumę, imbir, sól, pieprz. Wymieszać.
Do rozdrobnionej soczewicy dodać zawartość patelni razem z masłem, łyżkę bułki tartej, posiekaną pietruszkę i ewentualnie kolendrę i dobrze wymieszać. Spróbować czy smak masy nam odpowiada, jeśli nie można ją więcej doprawić. Na koniec dodać dwa surowe jajka i ponownie dobrze wymieszać.
Formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć do niej masę, wyrównać.
Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 45 minut (aż pasztet ładnie się zarumieni).
Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.