Szybki bigos z kiszonej kapusty z indykiem i dynią. Dodanie dyni miało być eksperymentem a jak się okazało było całkiem dobrym pomysłem, bo danie wyszło naprawdę bardzo smaczne. Można podawać je z pieczywem lub tłuczonymi ziemniakami i właśnie w tej drugiej wersji smakuje nam najbardziej. Mam jeszcze w zanadrzu kilka dyń więc z pewnością pojawią się niedługo kolejne przepisy z jej udziałem. Może podsuniecie jakiś pomysł? W planie mam kopytka z dynią a co weekend ostatnio gości u nas ciasto dyniowe, które zasmakowało nam równie bardzo jak marchewkowe. Jeśli jeszcze takiego nie robiliście to koniecznie spróbujcie. Przepis niedługo na blogu :)
Składniki dla 3-4 osób:
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 300 g obranej dyni (u mnie masłowa)
- 400 g piersi z indyka
- 1 duża cebula
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki puree dyniowego (można pominąć)
- słodka czerwona paryka, kminek, kurkuma
- świeżo mielony pieprz i sól do smaku
- olej rzepakowy lub smalec do podsmażenia
Przygotowanie:
Mięso umyj, pokrój na kawałki i razem z pokrojoną w kotkę cebulą podsmaż na patelni. Przypraw sporą ilością papryki oraz odrobiną kurkumy i kminku.
Umyj i obierz dynię, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Duś razem pod przykryciem aż zacznie robić się miękka.
Kapustę lekko odciśnij i dodaj do pozostałych składników, dodaj przecier i dyniowe puree, dopraw przyprawami i duś razem pod przykryciem jeszcze przez ok 20 min.
Podaj z pieczywem lub ziemniakami.