Churros to hiszpański przysmak z ciasta parzonego. To podłużne pączki podawane z czekoladą lub cukrem pudrem. Ich przygotowanie jest proste i szybkie. Są bardzo smaczne i chrupiące, ale najlepiej smakują w dniu przygotowania. To moja kolejna propozycja do przygotowania na Tłusty Czwartek. Inne znajdziecie tutaj [klik].
Składniki na ok 25 sztuk:
- 250 ml wody
- 80 g masła
- 3 nieduże jajka (S-M)
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Wodę zagotuj z solą i cukrem waniliowym. Zmniejsz ogień i dodaj masło, mieszaj aż się rozpuści.
Następnie przesiej mąkę i stopniowo dodawaj do garnka energicznie mieszając aż ciasto będzie jednolite. Garnek zdejmij z palinka i po ok 10 minutach dodaj jajka. Miksuj do połączenia składników.
Olej rozgrzej w garnku z szerokim dnem.
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy i wyciskaj paski bezpośrednio na rozgrzany olej. Smaż stopniowo. Każdą partię smaż z obu stron na złocisty kolor.
Po usmażeniu posyp pączki cukrem pudrem lub polej roztopioną czekoladą.