Dziś polecam Wam bardzo smaczne, mocno orzechowe ciasto, które stanowi miłą alternatywę dla tradycyjnych słodkich wypieków z mąki pszennej. Do wypróbowania nie tylko przez diabetyków czy bezglutenowców :) Okazuje się, że jednak istnieją wartościowe łakocie <3 Idealne także na zbliżające się święta. Oczywiście kto może lub nie oszczędza kalorii może zastąpić ksylitol cukrem.
Składniki (na tortownicę max 24cm):
- 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
- 100 g mielonych migdałów
- 5 jajek
- 4-5 łyżek ksylitolu (cukru brzozowego)
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Masło rozpuścić i przestudzić.
Żółtka oddzielić od białek i ubić z ksylitolem na białą masę.
Dodać masło, drobno zmielone orzechy, migdały i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto aby nie zburzyć ich struktury.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (bez termoobiegu). Tortownicę wyłożyć papierem.
Ciasto piec ok 50 minut. Po upieczeniu zostawić w otwartym, wyłączonym piekarniku na kilka minut. Studzić na kratce.
Ps. Cukier puder został użyty tylko do dekoracji, na potrzeby zdjęcia ;)