poniedziałek, 16 czerwca 2014

Muffiny z truskawkami

Jak już kiedyś wspomniałam uwielbiam muffinki za to, że można przygotować je w kilka chwil. Sprawdzają się zwłaszcza gdy wpadną niespodziewani goście, bo ich przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, dosłownie 30-40 minut i gotowe! Osobiście nie znam nikogo, kto by nie przepadał za tymi pysznościami więc każdemu powinny smakować, zwłaszcza takie świeże, jeszcze lekko ciepłe (no bo kto by czekał z degustacją aż ostygną :P Dzisiejsze muffiny są wyjątkowo delikatne i puszyste, wewnątrz skrywają pyszną, słodką truskawkę a z zewnątrz otulone są chrupiącymi płatkami migdałów. No to co może się skusicie? 

Składniki na 15 muffinek: 
  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3/4 łyżeczki sody 
  • 1/2 szklanki cukru  
  • 2 jajka M/L
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego/maślanki albo kefiru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 15 średniej wielkości truskawek 
  • płatki migdałów do posypania 

Przygotowanie:

W osobnych naczyniach pomieszać suche i mokre składniki (oprócz truskawek i płatków migdałów). 

Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką zawartość obu misek (tylko do połączenia składników, mogą pozostać grudki). Nie miksować!

Nałożyć do foremek na dno trochę ciasta włożyć po truskawce i przykryć ciastem. 

Wierzch posypać płatkami migdałów. 

Piec 22-25 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku na złoty kolor. Piekarnik włączyć odpowiednio wcześniej żeby przygotowane muffinki natychmiast włożyć do nagrzanego piekarnika.



Lato w pełni!

niedziela, 15 czerwca 2014

Twarożek z kwiatami szczypiorku

Wiosna i lato to czas, w którym królują świeże i lekkie dania i przekąski. Gdy temperatura przekracza 30 stopni w cieniu mało kto ma chyba ochotę na ciężkie i tłuste potrawy. Warto zatem wykorzystać sezonowe warzywa, owoce i zioła i dodawać je do każdego posiłku. Szczęście mają zwłaszcza ci, którzy mają własny ogródek i mogą cieszyć się własnymi warzywami i owocami. Ja w tym roku mam to szczęście i korzystam z niego w stu procentach :) świeże zioła, truskawki, różnego rodzaju sałaty, rzodkiewka, marchewka, buraczki, cebula, czosnek, szczypiorek, koperek, kapusty itd. na wyciągnięcie ręki to nie tylko wygoda, ale i mnóstwo kulinarnych inspiracji :) Oczywiście i w tym sezonie nie mogło zabraknąć tak klasycznego smarowidła do chleba jak twarożek z rzodkiewką czy szczypiorkiem. Idealny na śniadanie lub kolację. Tym razem przygotowałam wersję ze szczypiorkiem, czosnkiem i cebulą. Może nie każdy wie, ale kwiaty szczypiorku nadają się nie tylko do dekoracji, ale również są jadalne (mają lekko cebulowy smak). Ja wykorzystałam je więc jako składnik twarogu. A Wy próbowaliście już jak smakują?

Składniki na miseczkę twarogu:
  • kostka półtłustego twarogu
  • 2 łyżki śmietany lub mleka
  • pęczek szczypiorku
  • mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3-4 kwiaty szczypiorku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną.

Szczypiorek i cebulkę drobno pokroić i dodać do miski z twarogiem razem z wyciśniętym ząbkiem czosnku.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Płatki kwiatów szczypiorku można dodać do twarogu i wymieszać bądź posypać nimi posmarowane twarogiem kanapki, wtedy stanowią także dekorację :)


Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

sobota, 14 czerwca 2014

Pikantne burrito z ziołami / tortilla z mięsem

Pyszny i sycący posiłek dla amatorów pikantnych potraw. Pierwszy raz przygotowałam burrito, ale z pewnością nie ostatni :) wyszło pyszne, dość pikantne a dodatek ziół sprawił, że farsz nie był mdły. Możecie dodać jeszcze małą puszkę kukurydzy, ja nie miałam a na pewno smakowałoby jeszcze lepiej.

Składniki na 8 sztuk:
  • 8 tortilli (u mnie z dodatkiem chilli)
  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 papryka 
  • 1 papryczka chilli (lub odrobina tabasco/chilli w proszku)
  • puszka czerwonej fasolki
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego (użyłam Pudliszki)
  • świeże zioła: u mnie po łyżce posiekanego oregano i cząbru
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
  • olej do podsmażenia cebulki 

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany olej.

Gdy się zarumieni dodaj posiekany lub starty czosnek i mięso. Duś pod przykryciem.

Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do mięsa.

Przecier wymieszaj z 200 ml wody i wlej na patelnię. Dokładnie wymieszaj z farszem.

Gdy papryka zmięknie, odsącz fasolkę i wsyp do mięsa.

Chilli, świeże oregano i cząber drobno posiekaj i dodaj do farszu, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Placki tortilli podgrzej z obu stron na suchej patelni, na każdy nałóż gorący farsz, zwiń i podawaj na gorąco.

Smacznego :)



wtorek, 10 czerwca 2014

Kawa mrożona

Kawę uwielbiam pod każdą postacią, ale w tak upalne dni jak teraz najlepiej sprawdza się kawa mrożona. Najlepiej bez cukru, bo bardziej orzeźwia, ale czasami można pozwolić sobie na bardziej wypasiony napój np. z lodami i bitą śmietaną :) Wczoraj taką właśnie kawką umililiśmy sobie gorące popołudnie.

Składniki na 4 porcje:
  • 600 ml zimnego mleka
  • 4 saszetki kawy rozpuszczalnej
  • 250 ml kremówki 
  • 4 gałki lodów śmietankowych lub innych wedle uznania
  • wafelki lub czekolada do dekoracji
  • ewentualnie cukier do smaku

Przygotowanie:

Schłodzoną kremówkę ubić (ewentualnie dodać troszkę cukru).

Do wysokich szklanek wsypać kawę rozpuszczalną. Zalać odrobiną gorącej wody aby się rozpuściła. Jeśli ktoś słodzi to dodać także cukier.

Dopełnić mlekiem do 3/4 wysokości szklanek. Do każdej kawy dodać po gałce loda udekorować bitą śmietaną i dowolnymi dodatkami cukierniczymi.


Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

poniedziałek, 9 czerwca 2014

Prosta babka cynamonowa

Puszysta babka, idealna do kawy zwłaszcza dla lubiących cynamon. Bardzo prosta w przygotowaniu więc można upiec ją właściwie w każdej chwili. Wystarczy wymieszać składniki, przelać do formy i wstawić do piekarnika ;)

Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka M/L
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 1/2 szklanki oleju
Polewa:
  • tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady (100 g)
  • 3 łyżki mleka
  • dowolna posypka do dekoracji

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cynamon.

W osobnym naczyniu dobrze wymieszać lub zmiksować pozostałe składniki.

Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki.

Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.

Ciasto przelać do formy i piec przez 40-45 minut (aż babka się zarumieni/do suchego patyczka).

Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i wymieszać.

Wystudzoną babkę oblać polewą i posypać posypką.

poniedziałek, 2 czerwca 2014

Sernik królewski

Jeżeli przepadacie za lekkimi i wilgotnymi sernikami a w dodatku lubicie kakao to ten sernik jest właśnie dla Was. Dzięki mascarpone nie jest ciężki ani zbity i wręcz rozpływa się w ustach. Przepis znalazłam na blogu u siostry i zmodyfikowałam go po swojemu. To co zabieracie się za pieczenie? ;)

Składniki na blaszkę o wymiarach 25x35cm:
ciasto:
  • 400 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 250 g masła
  • 100 g cukru
masa serowa:
  • 0,5 kg sera mascarpone
  • 0,5 kg gładkiego twarożku
  • 1 kisiel cytrynowy w proszku 
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 6 białek

Przygotowanie:

CIASTO: 

Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść gładkie ciasto, podzielić na dwie części i włożyć na godzinę do zamrażarki lub na trochę dłużej do lodówki.

Po tym czasie jedną część zetrzeć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

MASA SEROWA:

Białka oddzielić od żółtek.

Masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę,

Cały czas miksując dodawać stopniowo mascarpone i twaróg. Na końcu wsypać kisiel i jeszcze przez chwilę miksować.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać szpatułką z masą serową.

Masę wylać na warstwę potartego kakaowego ciasta, wyrównać i na wierzch zetrzeć na grubym tarle równomiernie drugą połowę schłodzonego ciasta.

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 65 minut. Po upieczeniu studzić w otwartym piekarniku.


sobota, 24 maja 2014

Sernik kokosowy z polewą krówkową

Przepyszny, delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik, który w dodatku jest bardzo prosty w przygotowaniu. Lekko kokosowy z owsiano-kakaowym spodem i krówkową polewą będzie idealnym deserem do popołudniowej kawki :)

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
  • 0,5 kg mascarpone
  • 0,5 kg gładkiego sera twarogowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 100 g kokosu
  • 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego w proszku lub mąki ziemniaczanej
spód:
  • 180 g ciastek owsianych
  • 1 łyżka kakao
  • 90 g roztopionego masła
polewa:
  • 200 g krówek
  • 4 łyżki mleka (lub więcej)
  • ewentualnie płatki kokosowe do dekoracji

Przygotowanie:

SPÓD:

Masło rozpuścić i lekko przestudzić.

Ciastka i kakao zmiksować w blenderze.

Do zmiksowanych ciastek wlać masło i ponownie zmiksować lub wymieszać rękami.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a następnie równomiernie zmiksowanymi ciastkami mocno dociskając palcami.

MASA:

Białka oddzielić od żółtek.

Sery, żółtka, cukier i mleczko kokosowe zmiksować do połączenia składników.

Następnie dodać budyń lub mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe, ponownie przez chwilę zmiksować.

W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę.

Białka delikatnie wymieszać szpatułką z masą serową.

Masę wylać na spód z ciastek i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60-65 min, aż sernik się zarumieni.

Studzić w wyłączonym, uchylonym piekarniku.

POLEWA:

Krówki  roztopić z mlekiem w kąpieli wodnej cały czas mieszając.

Tak przygotowaną polewę wylać na przestudzony sernik.

Wierzch można posypać płatkami kokosowymi.


czwartek, 8 maja 2014

Domowa chałwa (bez cukru)

Uwielbiam chałwę i mogłabym ją jeść dosłownie co dzień, jednak ta ze sklepu choć może ma lepszą konsystencję jest niestety bardzo, bardzo słodka. W ogóle od jakiegoś czasu zwracam uwagę na zawartość cukru w różnych produktach czy przepisach i zazwyczaj te ilości mnie przerażają. Wczoraj trochę pokombinowałam i wymyśliłam wersję na domową chałwę bez cukru. Chałwa różni się od tej ze sklepu, ponieważ jest miękka, nie zastyga i ciężko byłoby ją kroić. Choć można przygotować ją w małych foremkach na jeden kęs i też prezentuje się nieźle. Ta ze sklepu swoją kruchość zawdzięcza ogromnej ilości cukru a właściwie syropu na bazie cukru - karmelu. Jak zwał tak zwał, ja wolę pójść na kompromis, przygotować taką chałwę i mieć świadomość, że jem coś zarówno pysznego jak i wartościowego, nie od dziś wiadomo przecież, że sezam jest skarbnicą wapnia, żelaza, magnezu i wielu witamin (A, E, B...). Również spożywanie ksylitolu wyjdzie nam na zdrowie, ponieważ ma on o 40% mniej kalorii niż cukier i zapobiega próchnicy. Tak przygotowana chałwa może także służyć jako nadzienie do różnych smakołyków lub smarowidło do chleba. Jej przygotowanie to dosłownie kilka minut, wystarczy dobry blender i kilka składników.

Składniki:
  • 160 g sezamu
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki tahiny
  • 1,5-2 łyżki oleju sezamowego
Przygotowanie:

Sezam zmiksować w blenderze najdrobniej jak się da (można go wcześniej chwilę uprażyć na patelni, ja tego nie robiłam).

Masę przełożyć do miski, dodać ksylitol, tahinę, olej sezamowy i wszystko razem mocno zagnieść.

Masę przełożyć do pojemnika lub foremek na czekoladki mocno dociskając.

Z podanych składników wyszło mi 18 małych porcji.