piątek, 31 października 2014

Śniadaniowa pasta malinowo-rabarbarowa z żurawiną

Lubicie śniadania na słodko? Ja lubię zarówno na słodko jak i wytrawnie. Nie lubię za to monotonii, dlatego staram się żeby to nie była zwykła kanapka z szynką czy dżemem. Kiedy tylko mam czas staram się urozmaicać swoje śniadania, ale zawsze ich składnikiem musi być warzywo lub owoc. Dzisiaj polecam Wam szybki przepis na pastę śniadaniową z twarogiem. 4 składniki, 2 minuty roboty i pyszny dodatek do pieczywa, naleśników, placuszków czy gofrów gotowy!

Składniki (na małą miseczkę pasty):
  • 125 g półtłustego lub tłustego twarogu (lub gładkiego naturalnego serka kanapkowego)
  • 1,5 łyżki dżemu z rabarbaru (u mnie Łowicz)
  • 1 łyżka dżemu malinowego
  • 2 łyżki suszonej żurawiny

Przygotowanie:

Twaróg rozgnieść dobrze widelcem.

Dodać dżemy rabarbarowy i malinowy (w sezonie można rozgnieść pół szklanki świeżych malin).

Wszystkie składniki wymieszać, dodać suszoną żurawinę i ponownie wymieszać.

Podawać do kanapek, naleśników, gofrów, placuszków itd.

Smacznego :)


Dżem dobry, pobudka

sobota, 18 października 2014

Ciasteczka orzechowe ze słonecznikiem i gorzką czekoladą (bez cukru)

Bardzo lubię ciasteczka orzechowe w różnych postaciach, muszą tylko spełniać dwa warunki: nie mogą zawierać mąki pszennej ani cukru. Okazuje się jednak, że nie stanowi to żadnego problemu. Można bez problemu użyć mąki pełnoziarnistej orkiszowej bądź żytniej a cukier zastąpić ksylitolem lub ewentualnie miodem. W planach mam też eksperyment z mąką bezglutenową, np. gryczaną i jeśli zakończy się sukcesem to już w ogóle będzie cudownie ;) Następny raz spróbuję także upiec je w niższej temperaturze żeby orzechy zachowały więcej swoich dobroczynnych właściwości. W każdym razie w dzisiejszej wersji ciasteczka i tak są pyszne więc gorąco zachęcam Was do ich upieczenia :)

Składniki na blachę ciastek:

ciasto:
  • 170 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 100 g masła
  • 1 jajko M/L
  • 70 g ziaren słonecznika
polewa:
  • 50 g gorzkiej czekolady (skoro ciastka mają być bez cukru to raczej takiej ponad 90% zaw. kakao, ewentualnie innej bez cukru)
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka (lub więcej) ksylitolu

Przygotowanie: 

CIASTKA: Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Powinno być miękkie i wilgotne, nawet trochę klejące więc nie należy dosypywać zbyt dużo mąki.

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blaszce zachowując 2-3 centymetrowe odstępy. Z tej porcji wyszło mi mniej więcej 16-18 średniej wielkości ciastek.

Piec ok 15 minut aż się lekko zarumienią.

POLEWA: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z mlekiem i ksylitolem. Jeśli będzie za gęsta dodać więcej mleka. Tak przygotowaną polewą udekorować ostudzone ciasteczka.



czwartek, 16 października 2014

Chleb orkiszowo-owsiany z suszonymi śliwkami

Chciałam dodać dzisiaj przepis na pyszne orzechowe ciasteczka z gorzką czekoladą, ale przypomniało mi się, że przecież mamy dzisiaj Międzynarodowy Dzień Chleba :) Przepis na ciasteczka nie ucieknie a ja zachęcam Was do upieczenia prostego i smakowitego chlebka z suszonymi śliwkami. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką, troszkę poczekać aż podrośnie i upiec. Chleb upiekłam z dodatkiem cukru brzozowego, więcej informacji na jego temat znajdziecie tutaj: https://drogadosiebie.pl/zdrowa-zywnosc/ksylitol/

Składniki na keksówkę o długości 30 cm:
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej (można pominąć i dodać więcej m.owsianej lub orkiszowej)
  • 2 szklanki letniej wody
  • 1 saszetka drożdży instant
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki ksylitolu (lub miodu/cukru)
  • 120 g suszonych śliwek 

Przygotowanie:

Do miski wlać wodę i wsypać saszetkę drożdży, wymieszać.

Następnie dodać mąki, olej, sól, ksylitol (lub cukier/miód) i dokładnie łyżką wymieszać składniki.

Suszone śliwki otoczyć w mące aby wszystkie nie opadły na spód chleba. Można je pokroić albo zostawić w całości. Śliwki dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto będzie rzadkie, ale właśnie takie ma być.

Blaszkę wysmarować masłem i obsypać mąką. Przelać do niej ciasto chlebowe i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 30-45 minut.

Kiedy chlebek podrośnie, rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec chleb przez ok 60-65 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki i studzić na kratce. Upieczony chleb powinien być zarumieniony i po stuknięciu w jego spód powinien wydawać głuchy odgłos.



Wpis dodaję do akcji World Bread Day 2014 (klik)

World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014)

czwartek, 9 października 2014

Kremowy sernik morelowy bez cukru

Jak kiedyś nie przepadałam zbytnio za sernikami i wydawało mi się, że ich pieczenie jest skomplikowane tak ostatnio bardzo je polubiłam i coraz częściej je piekę. Nawet sama eksperymentuję z różnymi smakami. Nie taki diabeł straszny :) Jeśli mamy dobry przepis bazowy na sernik to można kombinować - zmieniać spody, polewy, dodatki czy smak masy serowej. Dziś przepis na sernik do którego nie użyłam tradycyjnego cukru. Substancją słodzącą jest w tym wypadku dżem morelowy słodzony ksylitolem i sam ksylitol (cukier z kory brzozy), który ze względu na niski indeks glikemiczny jest bezpieczny dla diabetyków. Posiada również o 40 % mniej kalorii niż cukier i ze względu na charakter zasadowy nie powoduje próchnicy. Wiadomo - jak ze wszystkim także z ksylitolem nie należy przesadzać, ja nie słodzę napojów więc używam go wyłącznie do wypieków i deserów. Jest bezpieczny jako składnik wypieków, ponieważ jest odporny na działanie wysokiej temperatury (w przeciwieństwie np. do aspartamu!). Ja używam ksylitolu ze względów zdrowotnych. Raz na zawszę musiałam usunąć z diety m.in. cukier a ksylitol obok stewii wydaje mi się obecnie najbezpieczniejszym naturalnym słodzikiem.

Składniki na tortownicę o średnicy 20-22 cm:

spód:
  • 60 g zmielonych ciastek pełnoziarnistych (u mnie słodzone miodem akacjowym)
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych (zamiast orzechów można użyć więcej ciastek)
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka ksylitolu
masa serowa:
  • 250 g sera twarogowego
  • 250 g mascarpone
  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 2 łyżki ksylitolu (lub więcej, ale należy pamiętać, że dżem jest również słodki)
  • 60 g miękkiego masła
  • 5-6 łyżek dżemu morelowego niesłodzonego lub słodzonego ksylitolem
  • 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
  • 8 suszonych moreli
polewa:
  • 80 g mocno gorzkiej czekolady (u mnie 99%)
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżka ksylitolu
  • suszone morele do dekoracji

Przygotowanie:

SPÓD: Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze. To samo robimy z orzechami jeśli są w całości. Masło roztapiamy i mieszamy z ciasteczkami, orzechami, ksylitolem i kakao. Tak przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy mocno dociskając (wcześniej spód tortownicy należy wyłożyć papierem a boki wysmarować masłem).

MASA SEROWA: Żółtka ubić z miękkim masłem i ksylitolem. Następnie stopniowo dodawać ser twarogowy, mascarpone i dżem. Ciągle miksując dodać budyń. Suszone morele przekroić na połówki i wymieszać z masą. Białka ubić w osobnym naczyniu na sztywną pianę i delikatnie wymieszać szpatułką z masą serową. Sernik piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok 50-55 minut. Jeśli góra wcześniej się zarumieni należy przykryć ją papierem do pieczenia. Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku bez otwierania przez ok 20 minut. Następnie lekko uchylić drzwi piekarnika i trzymać w nim sernik aż do ostygnięcia. Dzięki temu sernik nie powinien opaść. 

POLEWA: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i ksylitol. Jeśli mimo to ze względu na dużą zawartość kakao wydaje nam się za gęsta można dodać odrobinę więcej mleka, jeśli jest zbyt gorzka - więcej ksylitolu. Wystudzony sernik oblać czekoladą i udekorować suszonymi morelami. Przechowywać w lodówce. 

poniedziałek, 6 października 2014

Chleb żytnio-gryczany z suszonymi pomidorami

Bardzo lubię sama piec pieczywo. Jak tylko mam na to czas piekę po kilka chlebów albo zapas bułek i część z nich zamrażam. Zaletą domowego pieczywa jest nie tylko brak konserwantów i polepszaczy, ale również to, że za każdym razem można dodać do niego inne dodatki albo zmienić rodzaj mąki, pomieszać z inną itd. Ja osobiście najbardziej lubię chleby bez mąki pszennej, z suszonymi owocami albo ziarnami. Czasami piekę je w automacie do wypieku chleba albo w piekarniku gdy chcę aby miały inny kształt. Tym razem upiekłam chleb z suszonymi pomidorami, oregano i bazylią. Również bardzo smaczny, mężowi też zasmakował :) Marzy mi się idealny chleb na zakwasie, ale niestety z zakwasem jeszcze się nie polubiliśmy mimo kilku podejść, może macie jakieś wskazówki? 

Składniki na dwa chleby o wym. 10x20cm:
  • 3 szklaki letniej wody
  • 4 łyżki oleju
  • 1,5 opakowania drożdży instant
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 3/4 szklanki pełnoziarnistej mąki żytniej
  • 8 połówek suszonych pomidorów
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 1,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać 3 szklanki letniej wody, olej i drożdże instant.

Suszone pomidory odsączyć z oleju, pokroić i na małe kawałki i obtoczyć w mące. 

Do miski z wodą przesiać mąki, dodać oregano, bazylię, sól i pokrojone pomidory. Wszystko wymieszać dokładnie łyżką. Naczynie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

W tym czasie formy wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą. Jeśli używacie foremek silikonowych pomijacie ten krok.

Ciasto przelać do keksówek, wyrównać i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec dwa chleby jednocześnie przez ok 60-65 minut aż skórką będzie chrupiąca i zarumieniona.

Po upieczeniu najlepiej chleby ostrożnie wyjąć z foremek i studzić na kratce.

Smacznego :)


Wpis dodaję do konkursu dla blogerów "Zboże smakuje i inspiruje"


środa, 1 października 2014

Deser z pijanymi rodzynkami

Ten deser z pewnością skierowany jest dla dorosłych. Lekko rozgrzewający, idealny na jesienne popołudnia w towarzystwie kawy. Prosty i szybki w przygotowaniu. Może i dość kaloryczny, ale przecież nie jada się takich deserów codziennie ;)

Składniki na 2 porcje:
  • 200-250 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki rumu
  • 3-4 łyżki ulubionego musu bądź dżemu owocowego (u mnie morelowy z dodatkiem rumu)
  • 2 wafelki do dekoracji
  • 2 kostki białej czekolady (potartej do posypania)

Przygotowanie:

Rodzynki namoczyć w rumie ok godzinę wcześniej.

Po tym czasie ubić schłodzoną kremówkę.

Na dno pucharków nałożyć po kilka rodzynek i łyżeczkę rumu w którym się moczyły. Przykryć grubą warstwą bitej śmietany, następnie wyłożyć mus owocowy, posypać rodzynkami (zostawić odrobinę do dekoracji). Przykryć cienką warstwą śmietany.

Wierzch posypać pozostałymi rodzynkami i startą białą czekoladą, udekorować wafelkiem.

Gotowe :)

wtorek, 30 września 2014

Krautstrudel - strudel z kapustą

Sycące danie idealne na obiad, inspirowane kuchnią austriacką i szwajcarską. Strucla z kiszoną kapustą, wędzonym boczkiem i pietruszką. Warto wypróbować.

Składniki na strucle o długości 36-38 cm:

Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
  • 0,5 kg kiszonej kapusty (można dodać więcej)
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • pęczek pietruszki
  • 100 g żółtego sera
  • pieprz kolorowy
  • sól 
  • kminek mielony
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • olej rzepakowy do podsmażenia
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Ze wszystkich składników na ciasto wyrobić gładkie, elastyczne, miękkie ciasto.

Odstawić pod przykryciem aby odpoczęło (na około godzinę).

W tym czasie przygotować nadzienie:

Cebulę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.

Kapustę podgotować chwilę z liściem laurowym i dwoma kuleczkami ziela angielskiego.

Po kilku minutach odsączyć i dodać na patelnię z cebulą i boczkiem, przyprawić solą, świeżo mielonym kolorowym pieprzem i mielonym kminkiem.

Pietruszkę posiekać i dodać do farszu.

Ciasto dość cienko rozwałkować na papierze do pieczenia i posypać bułką tartą.

Przestudzony (i ewentualnie odsączony z oleju) farsz wyłożyć na ciasto. Ser żółty zetrzeć i posypać nim farsz. Ciasto zwinąć w długi rulon, oba końce podwinąć pod spód.

Piec w rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) piekarniku przez ok 35 minut, wierzch powinien się lekko zarumienić.

Szwajcarskie inspiracje

sobota, 27 września 2014

Apfelstrudel - strudel z jabłkami

Szwajcaria to nie tylko ser i czekolada, chociaż na pewno zarówno jeden jak i drugi składnik znajdziemy w wielu szwajcarskich potrawach czy deserach. Szwajcaria to także przeróżne knedle, strudle i inne potrawy, którymi zajadać się można także np. w Austrii czy w Niemczech (zresztą nie tylko tam, ale wydaje mi się, że w tych krajach są dosyć popularne). Oczywiście mówię tu tylko o stronie kulinarnej, nie sprowadzam tego kraju tylko do smakołyków, można by długo wymieniać z czego słynie Szwajcaria, ale skoro to blog kulinarny to nie będę się nad tym rozwodzić :) No dobrze, skoro dzisiejszy przepis ma być inspirowany Szwajcarią  żeby mógł wziąć udział w konkursie "Szwajcarskie inspiracje" to moją propozycją będzie Apfelstrudel. Jest to strudel z jabłkami, rodzynkami moczonymi w rumie i opcjonalnie orzechami. Prosta i pyszna propozycja. W Szwajcarii podaje się ją np. z sosem waniliowym. Moja tym razem nie doczekała sosu i uważam, że wcale nie jest jej potrzebny ;)

Składniki na strucle o długości 36 cm:

Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (można pominąć)
Nadzienie:
  • 4 duże jabłka
  • 3-4 łyżki rodzynek
  • garść posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
  • cynamon
  • cukier waniliowy
  • rum do namoczenia rodzynek
  • bułka tarta do posypania ciasta
Do posypania:
  • cukier puder
  • cynamon

Przygotowanie: 

Rodzynki zalać rumem i odstawić na minimum godzinę.

Ze wszystkich składników na ciasto wyrobić gładkie, elastyczne, miękkie ciasto.

Odstawić pod przykryciem aby odpoczęło (na około godzinę).

W tym czasie obrać jabłka i pokroić w plasterki. 

Orzechy posiekać na drobne kawałki.

Ciasto cienko rozwałkować na papierze do pieczenia. Posypać bułką tartą i poukładać na nim kawałki jabłka. Całość posypać cynamonem, cukrem waniliowym, kawałkami orzechów i rodzynkami odsączonymi z rumu.

Ciasto zwinąć w długi rulon. Można pomagać sobie podnosząc papier do pieczenia na którym znajduje się rozwałkowane ciasto i  lekko dociskać. Oba końce rolady podwinąć pod spód.

Strudel wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni (termoobieg) i piec ok 35 minut.

Po upieczeniu jeszcze gorącą strucle oprószyć cynamonem i cukrem pudrem.

Jabłko z cynamonem 2014  Szwajcarskie inspiracje  Jabłko z cynamonem 2014