Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 200 g roztopionego masła lub margaryny
- sok z 1 cytryny
- starta skórka z 1 cytryny
Przygotowanie:
Masło lub margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia.
Na końcu wlewamy przestygnięty tłuszcz i sok z cytryny, wsypujemy startą skórkę i
całość miksujemy do połączenia składników.
Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę na babkę (dł.30cm)
Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni
Po upieczeniu babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem.