Jak już kiedyś wspomniałam uwielbiam muffinki za to, że można przygotować je w kilka chwil. Sprawdzają się zwłaszcza gdy wpadną niespodziewani goście, bo ich przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, dosłownie 30-40 minut i gotowe! Osobiście nie znam nikogo, kto by nie przepadał za tymi pysznościami więc każdemu powinny smakować, zwłaszcza takie świeże, jeszcze lekko ciepłe (no bo kto by czekał z degustacją aż ostygną :P Dzisiejsze muffiny są wyjątkowo delikatne i puszyste, wewnątrz skrywają pyszną, słodką truskawkę a z zewnątrz otulone są chrupiącymi płatkami migdałów. No to co może się skusicie?
Składniki na 15 muffinek:
- 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka M/L
- 1 szklanka jogurtu naturalnego/maślanki albo kefiru
- 1/2 szklanki oleju
- 15 średniej wielkości truskawek
- płatki migdałów do posypania
Przygotowanie:
W osobnych naczyniach pomieszać suche i mokre składniki (oprócz truskawek i płatków migdałów).
Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką zawartość obu misek (tylko do połączenia składników, mogą pozostać grudki). Nie miksować!
Nałożyć do foremek na dno trochę ciasta włożyć po truskawce i przykryć ciastem.
Wierzch posypać płatkami migdałów.
Piec 22-25 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku na złoty kolor. Piekarnik włączyć odpowiednio wcześniej żeby przygotowane muffinki natychmiast włożyć do nagrzanego piekarnika.