Składniki:
- 700-750 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 4 duże jajka
- 1 duża cebula
- 100-150g wędzonego boczku
- 1 czerstwa bułka
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżeczki zielonej czubrycy
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki majeranku
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
3 jaja ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupki.
Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie. Kiedy zmięknie odcisnąć z
wody.
Cebulę i boczek pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na
oliwie.
Mięso mielone dokładnie połączyć z jednym surowym jajkiem,
bułką, bułką tartą, czubrycą, majerankiem, gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
Dodać zarumienioną cebulkę i boczek (razem z oliwą na której się smażyły) oraz
przeciśnięte 2 ząbki czosnku. Ponownie wymieszać.
Podłużną formę (25x12cm) posmarować tłuszczem. Jeśli jest
silikonowa nie jest to konieczne.
Do formy wyłożyć 1/3 mięsa, następnie ułożyć 3 ugotowane na
twardo jajka. Dodać resztę mięsa dokładnie uciskając. Wierzch można posypać
ziołami (ja posypałam czubrycą).
Piec w temperaturze 175 stopni przez około 60 minut.
Pieczeń doskonała jest zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!