Szwajcaria to nie tylko ser i czekolada, chociaż na pewno zarówno jeden jak i drugi składnik znajdziemy w wielu szwajcarskich potrawach czy deserach. Szwajcaria to także przeróżne knedle, strudle i inne potrawy, którymi zajadać się można także np. w Austrii czy w Niemczech (zresztą nie tylko tam, ale wydaje mi się, że w tych krajach są dosyć popularne). Oczywiście mówię tu tylko o stronie kulinarnej, nie sprowadzam tego kraju tylko do smakołyków, można by długo wymieniać z czego słynie Szwajcaria, ale skoro to blog kulinarny to nie będę się nad tym rozwodzić :) No dobrze, skoro dzisiejszy przepis ma być inspirowany Szwajcarią żeby mógł wziąć udział w konkursie "Szwajcarskie inspiracje" to moją propozycją będzie Apfelstrudel. Jest to strudel z jabłkami, rodzynkami moczonymi w rumie i opcjonalnie orzechami. Prosta i pyszna propozycja. W Szwajcarii podaje się ją np. z sosem waniliowym. Moja tym razem nie doczekała sosu i uważam, że wcale nie jest jej potrzebny ;)
Składniki na strucle o długości 36 cm:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 4 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (można pominąć)
Nadzienie:
- 4 duże jabłka
- 3-4 łyżki rodzynek
- garść posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
- cynamon
- cukier waniliowy
- rum do namoczenia rodzynek
- bułka tarta do posypania ciasta
Do posypania:
Przygotowanie:
Rodzynki zalać rumem i odstawić na minimum godzinę.
Ze wszystkich składników na ciasto wyrobić gładkie, elastyczne, miękkie ciasto.
Odstawić pod przykryciem aby odpoczęło (na około godzinę).
W tym czasie obrać jabłka i pokroić w plasterki.
Orzechy posiekać na drobne kawałki.
Ciasto cienko rozwałkować na papierze do pieczenia. Posypać bułką tartą i poukładać na nim kawałki jabłka. Całość posypać cynamonem, cukrem waniliowym, kawałkami orzechów i rodzynkami odsączonymi z rumu.
Ciasto zwinąć w długi rulon. Można pomagać sobie podnosząc papier do pieczenia na którym znajduje się rozwałkowane ciasto i lekko dociskać. Oba końce rolady podwinąć pod spód.
Strudel wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni (termoobieg) i piec ok 35 minut.
Po upieczeniu jeszcze gorącą strucle oprószyć cynamonem i cukrem pudrem.