Składniki na 2-3 porcje:
- 3/4 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 łyżka przyprawy gyros
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- pieprz, sól do smaku
- 1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie:
Kaszę ugotować w 3 szklankach osolonej wody.
Fileta z kurczaka pokroić w kostkę i posypać przyprawą gyros, kurkumą i słodką papryką.
Cebulę podzielić na 4 części i posiekać w drobną kostkę w blenderze, zeszklić na maśle.
Paprykę i seler naciowy umyć, pokroić na mniejsze kawałki i przez chwilę posiekać w blenderze.
Do cebuli dodać kurczaka i dusić razem przez kilka minut. Można podlać wodą.
Dodać paprykę i seler. Dusić przez chwilę i wlać śmietankę.
Sos gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Ewentualnie zagęścić. Przyprawić solą i pieprzem.
Podawać z kaszą i ulubioną surówką.