Składniki (na chleb ok 1kg):
- 500g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 320ml letniej wody
- 50g otrębów żytnich (u mnie Kupiec)
- 12g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 2,5 łyżki stołowej oleju
- 2,5 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie w automacie do wypieku chleba:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Najpierw wlewamy składniki mokre: wodę i olej.
Następnie dodajemy kolejno sól, cukier, mąkę, otręby i na końcu drożdże.
Nastawiamy program do wypieku chleba pełnoziarnistego (ok 3-3,5h) i wagę 0,9 - 1kg w zależności od rodzaju automatu. Stopień zarumienienia skórki średni lub ciemny (u mnie średni).
Pestki dyni dodajemy po specjalnym sygnale oznaczającym odpowiednią porę na wsypanie dodatków.
Po upieczeniu natychmiast wyjmujemy chleb i studzimy na kratce.