Wiosna i lato to czas, w którym królują świeże i lekkie dania i przekąski. Gdy temperatura przekracza 30 stopni w cieniu mało kto ma chyba ochotę na ciężkie i tłuste potrawy. Warto zatem wykorzystać sezonowe warzywa, owoce i zioła i dodawać je do każdego posiłku. Szczęście mają zwłaszcza ci, którzy mają własny ogródek i mogą cieszyć się własnymi warzywami i owocami. Ja w tym roku mam to szczęście i korzystam z niego w stu procentach :) świeże zioła, truskawki, różnego rodzaju sałaty, rzodkiewka, marchewka, buraczki, cebula, czosnek, szczypiorek, koperek, kapusty itd. na wyciągnięcie ręki to nie tylko wygoda, ale i mnóstwo kulinarnych inspiracji :) Oczywiście i w tym sezonie nie mogło zabraknąć tak klasycznego smarowidła do chleba jak twarożek z rzodkiewką czy szczypiorkiem. Idealny na śniadanie lub kolację. Tym razem przygotowałam wersję ze szczypiorkiem, czosnkiem i cebulą. Może nie każdy wie, ale kwiaty szczypiorku nadają się nie tylko do dekoracji, ale również są jadalne (mają lekko cebulowy smak). Ja wykorzystałam je więc jako składnik twarogu. A Wy próbowaliście już jak smakują?
Składniki na miseczkę twarogu:
- kostka półtłustego twarogu
- 2 łyżki śmietany lub mleka
- pęczek szczypiorku
- mała cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 3-4 kwiaty szczypiorku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną.
Szczypiorek i cebulkę drobno pokroić i dodać do miski z twarogiem razem z wyciśniętym ząbkiem czosnku.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Płatki kwiatów szczypiorku można dodać do twarogu i wymieszać bądź posypać nimi posmarowane twarogiem kanapki, wtedy stanowią także dekorację :)