niedziela, 15 czerwca 2014

Twarożek z kwiatami szczypiorku

Wiosna i lato to czas, w którym królują świeże i lekkie dania i przekąski. Gdy temperatura przekracza 30 stopni w cieniu mało kto ma chyba ochotę na ciężkie i tłuste potrawy. Warto zatem wykorzystać sezonowe warzywa, owoce i zioła i dodawać je do każdego posiłku. Szczęście mają zwłaszcza ci, którzy mają własny ogródek i mogą cieszyć się własnymi warzywami i owocami. Ja w tym roku mam to szczęście i korzystam z niego w stu procentach :) świeże zioła, truskawki, różnego rodzaju sałaty, rzodkiewka, marchewka, buraczki, cebula, czosnek, szczypiorek, koperek, kapusty itd. na wyciągnięcie ręki to nie tylko wygoda, ale i mnóstwo kulinarnych inspiracji :) Oczywiście i w tym sezonie nie mogło zabraknąć tak klasycznego smarowidła do chleba jak twarożek z rzodkiewką czy szczypiorkiem. Idealny na śniadanie lub kolację. Tym razem przygotowałam wersję ze szczypiorkiem, czosnkiem i cebulą. Może nie każdy wie, ale kwiaty szczypiorku nadają się nie tylko do dekoracji, ale również są jadalne (mają lekko cebulowy smak). Ja wykorzystałam je więc jako składnik twarogu. A Wy próbowaliście już jak smakują?

Składniki na miseczkę twarogu:
  • kostka półtłustego twarogu
  • 2 łyżki śmietany lub mleka
  • pęczek szczypiorku
  • mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3-4 kwiaty szczypiorku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną.

Szczypiorek i cebulkę drobno pokroić i dodać do miski z twarogiem razem z wyciśniętym ząbkiem czosnku.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Płatki kwiatów szczypiorku można dodać do twarogu i wymieszać bądź posypać nimi posmarowane twarogiem kanapki, wtedy stanowią także dekorację :)


Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

sobota, 14 czerwca 2014

Pikantne burrito z ziołami / tortilla z mięsem

Pyszny i sycący posiłek dla amatorów pikantnych potraw. Pierwszy raz przygotowałam burrito, ale z pewnością nie ostatni :) wyszło pyszne, dość pikantne a dodatek ziół sprawił, że farsz nie był mdły. Możecie dodać jeszcze małą puszkę kukurydzy, ja nie miałam a na pewno smakowałoby jeszcze lepiej.

Składniki na 8 sztuk:
  • 8 tortilli (u mnie z dodatkiem chilli)
  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 papryka 
  • 1 papryczka chilli (lub odrobina tabasco/chilli w proszku)
  • puszka czerwonej fasolki
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego (użyłam Pudliszki)
  • świeże zioła: u mnie po łyżce posiekanego oregano i cząbru
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
  • olej do podsmażenia cebulki 

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany olej.

Gdy się zarumieni dodaj posiekany lub starty czosnek i mięso. Duś pod przykryciem.

Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do mięsa.

Przecier wymieszaj z 200 ml wody i wlej na patelnię. Dokładnie wymieszaj z farszem.

Gdy papryka zmięknie, odsącz fasolkę i wsyp do mięsa.

Chilli, świeże oregano i cząber drobno posiekaj i dodaj do farszu, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Placki tortilli podgrzej z obu stron na suchej patelni, na każdy nałóż gorący farsz, zwiń i podawaj na gorąco.

Smacznego :)



wtorek, 10 czerwca 2014

Kawa mrożona

Kawę uwielbiam pod każdą postacią, ale w tak upalne dni jak teraz najlepiej sprawdza się kawa mrożona. Najlepiej bez cukru, bo bardziej orzeźwia, ale czasami można pozwolić sobie na bardziej wypasiony napój np. z lodami i bitą śmietaną :) Wczoraj taką właśnie kawką umililiśmy sobie gorące popołudnie.

Składniki na 4 porcje:
  • 600 ml zimnego mleka
  • 4 saszetki kawy rozpuszczalnej
  • 250 ml kremówki 
  • 4 gałki lodów śmietankowych lub innych wedle uznania
  • wafelki lub czekolada do dekoracji
  • ewentualnie cukier do smaku

Przygotowanie:

Schłodzoną kremówkę ubić (ewentualnie dodać troszkę cukru).

Do wysokich szklanek wsypać kawę rozpuszczalną. Zalać odrobiną gorącej wody aby się rozpuściła. Jeśli ktoś słodzi to dodać także cukier.

Dopełnić mlekiem do 3/4 wysokości szklanek. Do każdej kawy dodać po gałce loda udekorować bitą śmietaną i dowolnymi dodatkami cukierniczymi.


Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

poniedziałek, 9 czerwca 2014

Prosta babka cynamonowa

Puszysta babka, idealna do kawy zwłaszcza dla lubiących cynamon. Bardzo prosta w przygotowaniu więc można upiec ją właściwie w każdej chwili. Wystarczy wymieszać składniki, przelać do formy i wstawić do piekarnika ;)

Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka M/L
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 1/2 szklanki oleju
Polewa:
  • tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady (100 g)
  • 3 łyżki mleka
  • dowolna posypka do dekoracji

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cynamon.

W osobnym naczyniu dobrze wymieszać lub zmiksować pozostałe składniki.

Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki.

Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.

Ciasto przelać do formy i piec przez 40-45 minut (aż babka się zarumieni/do suchego patyczka).

Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i wymieszać.

Wystudzoną babkę oblać polewą i posypać posypką.

poniedziałek, 2 czerwca 2014

Sernik królewski

Jeżeli przepadacie za lekkimi i wilgotnymi sernikami a w dodatku lubicie kakao to ten sernik jest właśnie dla Was. Dzięki mascarpone nie jest ciężki ani zbity i wręcz rozpływa się w ustach. Przepis znalazłam na blogu u siostry i zmodyfikowałam go po swojemu. To co zabieracie się za pieczenie? ;)

Składniki na blaszkę o wymiarach 25x35cm:
ciasto:
  • 400 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 250 g masła
  • 100 g cukru
masa serowa:
  • 0,5 kg sera mascarpone
  • 0,5 kg gładkiego twarożku
  • 1 kisiel cytrynowy w proszku 
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 6 białek

Przygotowanie:

CIASTO: 

Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść gładkie ciasto, podzielić na dwie części i włożyć na godzinę do zamrażarki lub na trochę dłużej do lodówki.

Po tym czasie jedną część zetrzeć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

MASA SEROWA:

Białka oddzielić od żółtek.

Masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę,

Cały czas miksując dodawać stopniowo mascarpone i twaróg. Na końcu wsypać kisiel i jeszcze przez chwilę miksować.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać szpatułką z masą serową.

Masę wylać na warstwę potartego kakaowego ciasta, wyrównać i na wierzch zetrzeć na grubym tarle równomiernie drugą połowę schłodzonego ciasta.

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 65 minut. Po upieczeniu studzić w otwartym piekarniku.


sobota, 24 maja 2014

Sernik kokosowy z polewą krówkową

Przepyszny, delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik, który w dodatku jest bardzo prosty w przygotowaniu. Lekko kokosowy z owsiano-kakaowym spodem i krówkową polewą będzie idealnym deserem do popołudniowej kawki :)

Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
  • 0,5 kg mascarpone
  • 0,5 kg gładkiego sera twarogowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 100 g kokosu
  • 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego w proszku lub mąki ziemniaczanej
spód:
  • 180 g ciastek owsianych
  • 1 łyżka kakao
  • 90 g roztopionego masła
polewa:
  • 200 g krówek
  • 4 łyżki mleka (lub więcej)
  • ewentualnie płatki kokosowe do dekoracji

Przygotowanie:

SPÓD:

Masło rozpuścić i lekko przestudzić.

Ciastka i kakao zmiksować w blenderze.

Do zmiksowanych ciastek wlać masło i ponownie zmiksować lub wymieszać rękami.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a następnie równomiernie zmiksowanymi ciastkami mocno dociskając palcami.

MASA:

Białka oddzielić od żółtek.

Sery, żółtka, cukier i mleczko kokosowe zmiksować do połączenia składników.

Następnie dodać budyń lub mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe, ponownie przez chwilę zmiksować.

W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę.

Białka delikatnie wymieszać szpatułką z masą serową.

Masę wylać na spód z ciastek i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60-65 min, aż sernik się zarumieni.

Studzić w wyłączonym, uchylonym piekarniku.

POLEWA:

Krówki  roztopić z mlekiem w kąpieli wodnej cały czas mieszając.

Tak przygotowaną polewę wylać na przestudzony sernik.

Wierzch można posypać płatkami kokosowymi.


czwartek, 8 maja 2014

Domowa chałwa (bez cukru)

Uwielbiam chałwę i mogłabym ją jeść dosłownie co dzień, jednak ta ze sklepu choć może ma lepszą konsystencję jest niestety bardzo, bardzo słodka. W ogóle od jakiegoś czasu zwracam uwagę na zawartość cukru w różnych produktach czy przepisach i zazwyczaj te ilości mnie przerażają. Wczoraj trochę pokombinowałam i wymyśliłam wersję na domową chałwę bez cukru. Chałwa różni się od tej ze sklepu, ponieważ jest miękka, nie zastyga i ciężko byłoby ją kroić. Choć można przygotować ją w małych foremkach na jeden kęs i też prezentuje się nieźle. Ta ze sklepu swoją kruchość zawdzięcza ogromnej ilości cukru a właściwie syropu na bazie cukru - karmelu. Jak zwał tak zwał, ja wolę pójść na kompromis, przygotować taką chałwę i mieć świadomość, że jem coś zarówno pysznego jak i wartościowego, nie od dziś wiadomo przecież, że sezam jest skarbnicą wapnia, żelaza, magnezu i wielu witamin (A, E, B...). Również spożywanie ksylitolu wyjdzie nam na zdrowie, ponieważ ma on o 40% mniej kalorii niż cukier i zapobiega próchnicy. Tak przygotowana chałwa może także służyć jako nadzienie do różnych smakołyków lub smarowidło do chleba. Jej przygotowanie to dosłownie kilka minut, wystarczy dobry blender i kilka składników.

Składniki:
  • 160 g sezamu
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki tahiny
  • 1,5-2 łyżki oleju sezamowego
Przygotowanie:

Sezam zmiksować w blenderze najdrobniej jak się da (można go wcześniej chwilę uprażyć na patelni, ja tego nie robiłam).

Masę przełożyć do miski, dodać ksylitol, tahinę, olej sezamowy i wszystko razem mocno zagnieść.

Masę przełożyć do pojemnika lub foremek na czekoladki mocno dociskając.

Z podanych składników wyszło mi 18 małych porcji.


poniedziałek, 5 maja 2014

Makaron sojowy z kurczakiem i ananasem

Dzisiaj dla odmiany żeby nie było ciągle tak słodko propozycja na szybki, smaczny, bezglutenowy obiad :)

Składniki na 2 porcje:
  • 1 op. makaronu sojowego (100 g)
  • 2 małe filety z kurczaka
  • ½ papryki czerwonej
  • 4 plastry świeżego ananasa
  • chili w proszku lub tabasco
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • czosnek granulowany
  • 3 łyżki sosu sojowego (lub więcej)
  • olej do podsmażenia kurczaka

Przygotowanie:

Makaron zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na kilka minut.

Filety pokroić w kostkę posypać papryką i czosnkiem i podsmażyć na oleju.

Dodać sos sojowy.

Plastry ananasa oraz paprykę pokroić w kostkę i dodać do kurczaka.

Doprawić do smaku chili i innymi przyprawami wg. uznania.

Makaron odcedzić i wymieszać z zawartością patelni.