To ciasto to idealna propozycja dla tych, którzy uwielbiają zarówno makowce jak i serniki. Możecie przygotować je także z dowolnym spodem, czy to z kruchego ciasta czy herbatników. Zdecydowanie do przygotowania nie tylko od święta!
Składniki:
Masa makowa:
- 900 g gotowej masy makowej z puszki
- 3 jajka
- 100 g mielonych migdałów
- 70 g kokosu
- 1 budyń waniliowy
- *opcjonalnie dwie łyżeczki aromatu migdałowego lub rumowego
Masa serowa:
- 1 kg sera w wiaderku (mój był słodzony, jeśli Wasz jest naturalny, dodajcie ½ szklanki cukru lub więcej w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubicie)
- drobniutko potarta skórka z dwóch pomarańczy lub ewentualnie 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- 100 g mleka skondensowanego niesłodzonego lub śmietany
- 100g masła
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
Przygotowanie:
Masę makową dokładnie wymieszać z jajkami, kokosem, budyniem i
mielonymi migdałami.
Blaszkę o wymiarach ok 25x36cm (NIE większą!) wyłożyć
papierem do pieczenia, wylać masę makową i równomiernie rozprowadzić.
Masa serowa:
Pomarańcze sparzyć i drobniutko zetrzeć skórkę.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z masłem (i
ewentualnie z cukrem).
Następnie dodać ser, mleczko lub śmietanę, skórkę
pomarańczową, budyń w proszku i ubijać na wolnych obrotach około minutę.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę
serową.
Masę serową wylać na warstwę makową i piec w rozgrzanym do
170 stopni piekarniku przez ok 70 minut.
Jeśli ser za szybko się przyrumieni można przed końcem
otworzyć piekarnik i nakryć go folią aluminiową.
Po upieczeniu zostawić seromak w wyłączonym, lekko uchylonym
piekarniku przez co najmniej 30 minut.