niedziela, 18 grudnia 2016
Likier kawowo-krówkowy
Rozgrzewający podniebienie likier o smaku kawowo-krówkowym z Inką. W sam raz do świątecznej kawki albo na rozgrzanie po długim zimowym spacerze :)
Casarecce z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym
Szybki obiad z makaronem i sosem z kurczakiem w roli głównej. Kaloryczny, ale pyszny! U nas dzisiaj w przerwie między przygotowaniami do świąt a wizytą gości :)
Składniki dla 2 osób:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić czosnkiem, kurkumą i papryką i podsmażyć pod przykryciem na bardzo małym ogniu.
Wlać śmietankę, przyprawić ziołami prowansalskimi i dusić razem kilka minut. Dodać starty ser i wymieszać.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem,
Podawać z makaronem i posiekaną, świeżą natką pietruszki.
Składniki dla 2 osób:
- 150-170 g makaronu casarecce (u mnie Barilla)
- ok 300 g piersi z kurczaka
- po 1/2 łyżeczki kurkumy, czerwonej papryki i granulowanego czosnku
- 100 g tartej mozzarelli
- 50 g startego żółtego sera
- 250 ml śmietany 30 %
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka masła klarowanego do podsmażenia
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić czosnkiem, kurkumą i papryką i podsmażyć pod przykryciem na bardzo małym ogniu.
Wlać śmietankę, przyprawić ziołami prowansalskimi i dusić razem kilka minut. Dodać starty ser i wymieszać.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem,
Podawać z makaronem i posiekaną, świeżą natką pietruszki.
Makowiec mojej babci
Pyszny makowiec, który odkąd pamiętam był przygotowywany u nas w domu na każde święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Skąd dokładnie pochodzi przepis tego nie wiem, ale zawsze przygotowywała to ciasto babcia, potem mama a rok temu ja upiekłam je po raz pierwszy. Ponoć już prababcia je piekła. To jedyne ciasto u nas w domu z taką "tradycją". Choć lubię eksperymentować to bardzo chętnie wracam czasami do starych przepisów :) Makowiec jest pyszny i prosty w przygotowaniu, ja użyłam gotowej masy makowej, ale oczywiście można przygotować ją samemu.
Składniki na blachę o wymiarach 25x36cm:
Spód:
- 0,5 kostki masła
- 3 jajka
- 100 ml oleju
- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
Warstwa makowa:
- ok 1,7 kg masy makowej (u mnie dwie puszki po 850 g) gotowej lub domowej (domową słodzimy, gotowa jest już dość słodka)
- 4 duże jajka
- ok 1/2 szklanki rodzynek i skórki pomarańczowej
- ok 50 g płatków migdałów
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 350 ml mleka
- 0,5 kostki masła
- opcjonalnie odrobina olejku migdałowego
Dodatkowo:
- kokos do posypania
Przygotowanie:
Spód: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Miękkie masło utrzeć z jajkami i cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać łyżkę octu. Zmniejszyć obroty i powoli wlewać olej. Następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem.
Łyżką rozprowadzić ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Warstwa makowa: Budyń ugotować w 350 ml mleka. Odstawić do wystudzenia. Bakalie oprószyć mąką. Masło roztopić i lekko przestudzić.
W tym czasie w dużej misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki czyli: masę makową, jajka, bakalie, płatki migdałów.
Następnie dodać lekko przestudzone masło oraz budyń (jeszcze lekko ciepły). Dobrze wymieszać.
Masę wyłożyć na spód ciasta, wyrównać.
Piec ok 60-65 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.
Po upieczeniu zostawić przez ok 20 minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
Po wyjęciu posypać wiórkami kokosowymi.
Kroić po ostygnięciu.
czwartek, 15 grudnia 2016
Kurczak w sosie gyros
Bardzo smaczny sos z kurczakiem z dodatkiem jednej z moich ulubionych kasz - pysznej, niepalonej kaszy gryczanej. Do takiego zestawu brakuje jeszcze tylko ulubionej surówki :) Ja bardzo lubię do takich dań zajadać buraczki :)
Składniki na 2-3 porcje:
Przygotowanie:
Kaszę ugotować w 3 szklankach osolonej wody.
Fileta z kurczaka pokroić w kostkę i posypać przyprawą gyros, kurkumą i słodką papryką.
Cebulę podzielić na 4 części i posiekać w drobną kostkę w blenderze, zeszklić na maśle.
Paprykę i seler naciowy umyć, pokroić na mniejsze kawałki i przez chwilę posiekać w blenderze.
Do cebuli dodać kurczaka i dusić razem przez kilka minut. Można podlać wodą.
Dodać paprykę i seler. Dusić przez chwilę i wlać śmietankę.
Sos gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Ewentualnie zagęścić. Przyprawić solą i pieprzem.
Podawać z kaszą i ulubioną surówką.
Składniki na 2-3 porcje:
- 3/4 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 łyżka przyprawy gyros
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- pieprz, sól do smaku
- 1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie:
Kaszę ugotować w 3 szklankach osolonej wody.
Fileta z kurczaka pokroić w kostkę i posypać przyprawą gyros, kurkumą i słodką papryką.
Cebulę podzielić na 4 części i posiekać w drobną kostkę w blenderze, zeszklić na maśle.
Paprykę i seler naciowy umyć, pokroić na mniejsze kawałki i przez chwilę posiekać w blenderze.
Do cebuli dodać kurczaka i dusić razem przez kilka minut. Można podlać wodą.
Dodać paprykę i seler. Dusić przez chwilę i wlać śmietankę.
Sos gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Ewentualnie zagęścić. Przyprawić solą i pieprzem.
Podawać z kaszą i ulubioną surówką.
sobota, 10 grudnia 2016
Pierniczki orkiszowe z ksylitolem
Pierwsze pierniczki gotowe! Pierniki to moje ulubione ciastka, ale muszą być bardzo aromatyczne. Te pierniczki właściwie można przygotować na ostatnią chwilę, ponieważ są miękkie już po upieczeniu :) Podaję przepis w wersji bez cukru, ale oczywiście ksylitol można zamienić na cukier w tej samej proporcji. Z przeoczenia nie rozpuściłam ksylitolu i prawdopodobnie dlatego na ciasteczkach pojawiły dziurki, jeśli go rozpuścicie powierzchnia pierników powinna być gładka (wypróbowane przy podobnym przepisie ;)
Składniki na około 3 blachy pierniczków:
- 420 g mąki orkiszowej typ 700
- 2 jajka L
- 100 g ksylitolu (lub ksylitolu w pudrze/cukru/cukru pudru)
- 100 g masła
- ok 80 g miodu
- 1 płaska łyżka kakao
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki sody
Przygotowanie:
Masło roztopić w garnuszku, dodać ksylitol i mieszać do rozpuszczenia. Dodać miód i odstawić aby masa lekko przestygła (nie całkiem).
Mąkę, kakao i sodę przesiać. Dodać przyprawę do piernika i wymieszać.
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie ciasto. Może lekko się kleić, ale w miarę możliwości nie dodawać więcej mąki. Zbyt dużo mąki sprawi, że pierniczki będą twarde.
Przed wałkowaniem schłodzić ciasto w lodówce. Po tym czasie ciasto nie będzie się kleić.
Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i wykrawać dowolne kształty.
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok 9-11 minut (w zależności od grubości).
Czas pieczenia może zależeć od piekarnika, dlatego przy pierwszej partii najlepiej pilnować by za bardzo się nie spiekły, nie powinny się za mocno zarumienić.
czwartek, 8 grudnia 2016
Sok z selerem naciowym i pomelo
Pyszny sok z selerem naciowym i nutą imbiru. Bomba witaminowa w sam raz na zimowy poranek :) Nawet jeśli nie przepadacie za selerem, warto wypróbować taką kompozycję. Bardzo dobrze smakuje w połączeniu z jabłkami i pomarańczami. Dodatek imbiru lekko rozgrzeje podniebienie :)
Koktajl z awokado
Gęsty, sycący, słodki koktajl z awokado, bananem i płatkami owsianymi. U nas był dzisiaj na deser :) Będzie też dobrym pomysłem na pierwsze lub drugie śniadanie, bo zaspokoi głód i dostarczy energii. W takim zestawieniu napój jest bardzo aksamitny i ma piękny kolor. Lubicie takie gęste koktajle? Jaki jest Wasz ulubiony?
Subskrybuj:
Posty (Atom)