Aromatyczne muffiny drożdżowe świetnie sprawdzą się zarówno na drugie śniadanie jak i jako dodatek do popołudniowej herbatki :) w smaku przypominają świeże drożdżówki. Jabłko i cynamon to duet doskonały, ale jeśli macie ochotę możecie zrobić te babeczki z suszonymi owocami bądź innymi ulubionymi dodatkami. Z podanych składników wychodzi 12 muffinek.
Składniki:
- 250 g mąki tortowej
- 30 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 50 g rozpuszczonego masła
- 75 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 małe jabłka
na kruszonkę:
- 3-4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 2,5 łyżki zimnego masła
Przygotowanie:
Mąkę przesiać.
Dodać pokruszone w dłoniach drożdże.
Mleko podgrzać razem z masłem.
Lekko ostudzić.
Letnie mleko z masłem wlać do miski z mąką.
Dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, sól i, cynamon.
Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do zwiększenia objętości.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
Po ok 30 minutach od odstawienia ciasta formować kulki i wkładać je do foremek na muffiny.
Do każdej kulki wcisnąć po 3-4 kostki jabłka.
Ponownie odstawić muffiny do wyrośnięcia na ok 30 minut.
W tym czasie przygotować kruszonkę: wszystkie składniki szybko zagnieść.
Następnie posypać nią babeczki.
Rozgrzać piekarnik do 170 stopni i piec muffiny przez ok 20 minut aż się zarumienią