Po ostatnim przepisie na tartę biszkoptową ze śmietaną i owocami czas na jej odpowiednik bez dodatku mąki i cukru :) równie pyszny i na pewno zdrowszy, polecam wypróbować.
Składniki na tartę o średnicy 28 cm:
biszkopt:
- 4 jajka
- 100 g drobno zmielonych migdałów lub płatków migdałowych
- 2 łyżki ksylitolu
Nadzienie:
- 2-3 łyżki ulubionego dżemu lub musu owocowego bez cukru (można po prostu rozpuścić w garnku owoce takie jak maliny, truskawki, czereśnie, wiśnie, jeżyny itp.)
- 250 ml kremówki 36%
Dekoracja:
- po ok 250 g malin i wiśni/czereśni
Przygotowanie:
BISZKOPT:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie miksując na małych obrotach dodawać stopniowo żółtka i ksylitol. Zmielone migdały delikatnie wmieszać w masę szpatułką.
Ciasto przelać do formy na tartę o średnicy 28 cm. Jeśli foremka jest silikonowa nie natłuszczamy jej. Piec 12-15 min aż biszkopt się zarumieni.
NADZIENIE:
Śmietanę ubić, można posłodzić wg.uznania.
Ostudzony biszkopt posmarować dżemem. Następnie wyłożyć śmietanę i wyrównać. Udekorować świeżymi owocami.