środa, 9 lipca 2014

Letnia tarta biszkoptowa ze śmietaną i owocami

Pyszne, delikatne ciasto idealne na upalne dni. Puszysty, słodki biszkopt, bita śmietana i świeże, kwaskowate owoce to chyba najlepsze połączenie w taką pogodę. Prosto z lodówki przyjemnie chłodzi i orzeźwia. Myślę, że równie pyszne byłoby z owocami takimi jak agrest, jagody czy porzeczki, ale akurat takich nie mam pod ręką ;)

Składniki na tartę o średnicy 28 cm:

biszkopt:
  • 4 jajka M/L
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej, budyniu lub kisielu w proszku
  • 70 g drobnego cukru
nadzienie:
  • 3 łyżki dowolnego dżemu (użyłam domowego z wiśni)
  • 250 ml śmietany 36%
  • 1 śmietan-fix (można pominąć)
na wierzch:
  • ok 200 g malin
  • ok 250 g wiśni (użyłam i polecam tzw. "nadwiślanki")
  • galaretka, najlepiej wiśniowa

Przygotowanie:

BISZKOPT:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo żółtka i cukier.

Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną lub budyniem/kisielem.

Wsypać do masy i delikatnie wymieszać lub zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.

Ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąka formy na tartę (silikonowej nie trzeba smarować). Piec ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż góra się zarumieni.

NADZIENIE:

Kremówkę ubić. Można dodać podczas ubijania śmietan-fix żeby była bardziej sztywna.

Ostudzony biszkopt posmarować dżemem, na warstwie dżemu rozsmarować bitą śmietanę.

WIERZCH:

Owoce umyć i osuszyć, wiśnie wydrylować i przekroić na połówki.

Na bitą śmietanę wyłożyć owoce. Ja układałam na przemian wiśnie i maliny (jak na zdjęciu).

Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku, schłodzić i gdy zacznie robić się gęsta delikatnie wylać na owoce.

Ciasto przechowywać w lodówce. Można kroić już po ok 1-2 h od włożenia do lodówki. 

Smacznego :)


Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

sobota, 5 lipca 2014

Babka z malinami

Jeśli zastanawiacie się czy można upiec babkę ze świeżymi owocami to można :) Wczoraj przekonałam się o tym osobiście. Ponieważ miałam w lodówce trochę malin, postanowiłam wymyślić z nimi coś innego niż koktajl, biszkopt z owocami i galaretką czy ciasto ucierane (które swoją drogą ostatnio wyszło mi genialnie, ale niestety nie zrobiłam fotki). Babka tradycyjnie bardzo prosta, delikatna i wilgotna więc zdecydowanie dla tych, którzy nie lubią suchych wypieków. 

Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka M/L
  • ponad pół szklanki cukru
  • 2 saszetki cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki maślanki
  • niecałe pół szklanki oleju
dodatkowo:
  • 150 g świeżych malin
polewa:
  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 3 łyżki mleka
  • 2-3 łyżki płatków migdałów

Przygotowanie:

Maliny opłukać i osuszyć (ważne by nie były mokre w momencie dodawania do ciasta).

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki.

Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki. Dodać maliny i delikatnie wmieszać w ciasto.

Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.

Ciasto przelać do formy i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 45 minut.

Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i wymieszać.

Wystudzoną babkę oblać polewą i posypać płatkami migdałów.



Lato w pełni!

piątek, 4 lipca 2014

Sałatka z malinami i serem halloumi

Bardzo lubię różnego rodzaju sałatki a to, że jest ich na blogu niewiele nie oznacza wcale, że ich nie jem tylko większość z nich po prostu nie doczekała zdjęcia :) Dzisiaj proponuję spróbować bardzo ciekawego połączenia smaków. Ostatnio taką właśnie lekką sałatkę wymyśliłam sobie na śniadanie.

Składniki na 1 porcję:
  • kilka kolorowych liści sałaty 
  • garść liści roszponki
  • garść malin
  • 3 plastry sera halloumi
  • miód, olej rzepakowy, glassa balsamiczna do polania
  • mięta do dekoracji

Przygotowanie:

Liście sałaty i maliny umyć i osuszyć.

Ser halloumi można podpiec na patelni, w piekarniku lub na grillu i pokroić na mniejsze kawałki lub dodać bez obróbki termicznej.

Na talerzu poukładać wszystkie składniki i tuż przed podaniem polać olejem, glassą balsamiczną oraz miodem.

Smacznego :)


Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

piątek, 27 czerwca 2014

Drożdżówki z budyniem, truskawkami i kruszonką

Sezon na truskawki powoli się kończy więc trzeba korzystać z nich do ostatniej chwili. Jeśli lubicie słodkie śniadania to może upieczecie pyszne, puszyste drożdżówki z cudownie pachnącą maślaną kruszonką?

Składniki na 12-15 bułek w zależności od wielkości:

ciasto na bułki:
  • 0,5 kg mąki pszennej typ 450/480
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 250-270 ml lekko ciepłego mleka
  • 80 g miękkiego masła
  • 2 saszetki drożdży instant
nadzienie:
  • 1,5 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego
  • 650 ml mleka
  • 2 łyżki cukru (lub ile kto lubi)
  • 300-350 g truskawek 
kruszonka:
  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • 160 g mąki pszennej

Przygotowanie:

Budyń rozrobić, posłodzić i ugotować w 650 ml mleka. Odstawić do przestygnięcia.

Truskawki umyć i pokroić na mniejsze części - połówki lub ćwiartki jeśli są duże.

Ze wszystkich składników na ciasto wyrobić elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Nie trzeba robić zaczynu. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok 45 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie formować z ciasta kulki i wałkować na grubość 0,5 cm. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć czystą ściereczką i ponownie odstawić na 30 min do wyrośnięcia.

Następnie spodem szklanki zrobić wgłębienia w każdej bułce i nałożyć budyń i truskawki.

Z masła, mąki i cukru zagnieść kruszonkę i posypać nią bułki.

Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 20 minut aż bułki się zarumienią.


środa, 25 czerwca 2014

Gulasz wegetariański z soczewicy i batatów

Bardzo smaczne danie, które można spożywać zarówno z kasza, ryżem czy makaronem albo po prostu samo, bo jest bardzo sycące. O ile pierwsze podejście do batatów nie zwaliło mnie z nóg to do tego gulaszu pasują idealnie i mam ochotę dalej z nimi eksperymentować. Czerwoną soczewicę lubię od dawna chociaż mimo zapasu w kuchennej szafce rzadko jej używam, sama nie wiem dlaczego. Niedługo planuję zrobić z niej zupę, bo myślę, że może smakować całkiem nieźle :) Akurat na soczewicę mam wiele pomysłów, ale jestem ciekawa jakie są Wasze ulubione przepisy z użyciem słodkich ziemniaków? 

Składniki na 6-8 porcji:
  • 0,5 kg czerwonej soczewicy
  • 2 duże bataty
  • duża papryka
  • 0,5 - 1 papryczka chilli (wg.uznania)
  • 3/4 l passaty pomidorowej (lub przecier+woda)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • mały pęczek koperku
  • po gałązce świeżego rozmarynu, cząbru, oregano, lubczyku (lub po pół łyżeczki suszonych z każdego rodzaju)
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do podsmażenia cebuli

Przygotowanie:

Bataty obrać i pokroić w kostkę.

Soczewicę i pokrojone bataty zalać wodą, posolić i gotować razem przez około 10-15 minut aż soczewica napęcznieje a bataty trochę zmiękną.

W osobnym garnku na odrobinie oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodać pokrojoną w kostkę paprykę i posiekane chilli. 

Następnie wlać passatę pomidorową, dodać posiekane zioła, starty czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, sos sojowy oraz odsączoną soczewicę i bataty. 

Dusić razem przez kolejne 15 minut. W razie potrzeby dolać wody.

Ja podałam z pęczakiem marki Kupiec, ale danie jest na tyle syte, że następnym razem zjemy bez dodatków.

Polecam :)


Przepis dodaję do akcji:

Cukrzyca ciążowa-obiad Wegetariański obiad III By Niejadek Zjadł Obiadek

poniedziałek, 23 czerwca 2014

Pizzerinki z papryką i salami

Mini pizze to świetny pomysł na smaczną przekąskę. Smakują równie dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Można zabrać je ze sobą na wycieczkę, do pracy czy szkoły albo poczęstować gości na domówce. Część z nich można zamrozić po wystudzeniu i wyjąć świeże z zamrażarki kiedy przyjdzie nam na nie ochota. Dzisiejsza wersja jest lekko pikantna.

Składniki na 11 sztuk:

ciasto:
  • 420 g mąki pszennej typ 450
  • 190-200 ml wody 
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 saszetka drożdży instant
dodatki:
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego (użyłam Pudliszki)
  • pół łyżeczki sosu z ostrej papryczki lub jedna bardzo drobno posiekana papryka chilli
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka czosnku granulowanego 
  • 100 g plastrów salami
  • kawałek kiełbasy podsuszanej
  • 1 papryka czerwona
  • 250 g startego sera żółtego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i zagnieść elastyczne ciasto.

Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Następnie uformować 11 kulek i rozwałkować na grubość pół centymetra i ułożyć na blaszkach. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.

Przecier wymieszać z pięcioma łyżkami wody, sosem lub drobno posiekaną papryczką chilli, oregano i czosnkiem. Paprykę, salami i kiełbasę pokroić w kostkę.

Gdy placki ciasta powiększą swoją objętość posmarować je przecierem, posypać tartym serem, kiełbasą, salami i papryką.

Piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15-18 minut.

Smacznego :)



sobota, 21 czerwca 2014

Kasza zapiekana z mięsem mielonym i pieczarkami

Pożywny, zdrowy i aromatyczny obiad zapiekany w piekarniku. 

Składniki na obiad dla 3-4 osób:
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 1 papryka zielona
  • 500 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
  • 150 g pieczarek
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego (użyłam Pudliszki)
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • 100 g tartego sera żółtego
  • olej do podsmażenia mięsa

Przygotowanie:

Kaszę ugotować w osolonej wodzie.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.

Gdy się zeszkli dodać mięso mielone i podsmażyć.

Przecier rozrobić z 3-4 łyżkami wody i dodać do mięsa.

Pieczarki pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę, tymianek posiekać i dodać na patelnię z mięsem.

Po chwili kaszę wymieszać z zawartością patelni, doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodatkowo dodać także trochę sera żółtego.

Kaszę z mięsem przełożyć do naczynia żaroodpornego lub kokilek, posypać żółtym serem i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut.



Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

poniedziałek, 16 czerwca 2014

Muffiny z truskawkami

Jak już kiedyś wspomniałam uwielbiam muffinki za to, że można przygotować je w kilka chwil. Sprawdzają się zwłaszcza gdy wpadną niespodziewani goście, bo ich przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, dosłownie 30-40 minut i gotowe! Osobiście nie znam nikogo, kto by nie przepadał za tymi pysznościami więc każdemu powinny smakować, zwłaszcza takie świeże, jeszcze lekko ciepłe (no bo kto by czekał z degustacją aż ostygną :P Dzisiejsze muffiny są wyjątkowo delikatne i puszyste, wewnątrz skrywają pyszną, słodką truskawkę a z zewnątrz otulone są chrupiącymi płatkami migdałów. No to co może się skusicie? 

Składniki na 15 muffinek: 
  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3/4 łyżeczki sody 
  • 1/2 szklanki cukru  
  • 2 jajka M/L
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego/maślanki albo kefiru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 15 średniej wielkości truskawek 
  • płatki migdałów do posypania 

Przygotowanie:

W osobnych naczyniach pomieszać suche i mokre składniki (oprócz truskawek i płatków migdałów). 

Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką zawartość obu misek (tylko do połączenia składników, mogą pozostać grudki). Nie miksować!

Nałożyć do foremek na dno trochę ciasta włożyć po truskawce i przykryć ciastem. 

Wierzch posypać płatkami migdałów. 

Piec 22-25 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku na złoty kolor. Piekarnik włączyć odpowiednio wcześniej żeby przygotowane muffinki natychmiast włożyć do nagrzanego piekarnika.



Lato w pełni!