Składniki na 8 średniej wielkości bułek:
- 350g mąki pszennej
- 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200ml wody
- 150ml mleka
- 20g świeżych drożdży
- 1 łyżka masła lub margaryny
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 pełna łyżeczka soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut.
Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ciasto podwoiło swoją objętość.
Po tym czasie formujemy 8 bułek, każdą z nich nacinamy na środku (można to zrobić też bezpośrednio przed włożeniem bułek do piekarnika) i ponownie przykrywamy ściereczką na około 20 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy bułki przez około 20 minut (aż się zarumienią).
Pyszne są świeże z prawdziwym masełkiem :)