czwartek, 25 sierpnia 2016

Koktajl z opuncją i korzeniem maca

Jeśli szukacie pomysłów na koktajle z korzeniem maca to polecam wypróbować taką kombinację składników. Koktajl ma delikatny, ale odświeżający smak. Najlepiej użyć schłodzonego mleka migdałowego (lub innego roślinnego). Maca posiada wiele cennych właściwości, spożywana regularnie w połączeniu ze zdrowym trybem życia podnosi odporność, wytrzymałość a nawet pomaga wyregulować niektóre problemy hormonalne. Ze względu na skoncentrowanie wielu witamin, minerałów, niezbędnych aminokwasów oraz kwasów tłuszczowych i błonnika zaliczana jest do superfoods. Chociaż w większości składa się z węglowodanów, jest również bogata w białko (14g na 100g korzenia).* Sproszkowana maca ma karmelowo-orzechowy smak. Można dodawać ją do koktajli, soków, jogurtów, owsianek czy pieczywa.

Składniki na 1 porcję:
  • 150-200 ml mleka migdałowego
  • 1 banan
  • 2 owoce czerwonej opuncji
  • 1 limonka
  • 2 płaskie łyżeczki sproszkowanego korzenia maca

Przygotowanie:

Do naczynia w którym będziesz blendować owoce wlej mleko migdałowe.

Banana obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do naczynia, wsyp 2 łyżeczki macy.

Następnie wyciśnij sok z limonki i dodaj do pozostałych składników.

Owoce opuncji obierz - odetnij końce, natnij skórę wzdłuż i zdejmij - UWAŻAJ na drobne kolce!  

Miąższ dokładnie przetrzyj przez sito, sok przelej do naczynia z resztą składników. 

Koktajl zblenduj i przelej do szklanki.





* źródło informacji http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,18089908,Korzen_maca___wzmacniajacy_skarb_Inkow.html

środa, 22 czerwca 2016

Kostka malinowa bez pieczenia

Błyskawiczne, banalnie proste ciasto malinowe na zimno, do przygotowania którego wystarczą tylko 4 składniki. Dobrze schłodzone będzie idealnym deserem podczas upałów :)

Składniki na małą blaszkę 20x25cm:
  • ok 1/2 paczki herbatników maślanych
  • 2 galaretki malinowe
  • 250 ml kremówki 36 %
  • 1/2 - 1 szklanka świeżych malin

Przygotowanie:

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami.

Jedną galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody (ok 200 ml), ostudzić.

Kiedy zacznie tężeć, ubić śmietanę. Dodać do niej tężejącą galaretkę i krótko zmiksować. 

Następnie dodać maliny i wymieszać.

Masę wyłożyć na herbatniki. Schłodzić.

W tym czasie w szklance gorącej wody rozpuścić drugą galaretkę. Schłodzić. Gdy zacznie gęstniej wylać na ciasto.

Schłodzić przed podaniem, przechowywać w lodówce.



wtorek, 21 czerwca 2016

Gołąbki z młodej kapusty

Próbowaliście kiedyś ugotować gołąbki zamiast je piec? Ja ostatnio wypróbowałam ten sposób i przypadł mi do gustu. W smaku może tylko nieznacznie się różnią. W dodatku z młodej kapusty są wg. mnie najlepsze a przy okazji szybsze w przygotowaniu ;)

Składniki na ok 25 sztuk:
  • 2 główki młodej kapusty
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 400-500 g ryżu białego lub naturalnego
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • ok 1/2 szklanki oleju rzepakowego (lub więcej wg. uznania, można zastąpić smalcem)
  • 4 duże cebule
  • sól, pieprz
  • rosół - bulion do duszenia gołąbków

Przygotowanie:

Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Przyprawić solą i pieprzem.

Ryż ugotować kilka minut krócej niż zalecono na opakowaniu.

Mięso mielone, cebulę wraz z olejem, ryż oraz przecier wymieszać dokładnie w dużym naczyniu. Doprawić solą i pieprzem.

Z główek kapusty wyciąć głąby. W dużym garnku zagotować wodę, umieścić  kapustę i parzyć, co kilka minut zdejmując kolejno liście. Tak samo powtórzyć z drugą główką.

Uszkodzone liście można wykorzystać do wyłożenia dużego garnka, w którym gołąbki będą się gotowały.

Na każdy liść nałożyć farsz i zwinąć. Boki wcisnąć delikatnie do środka. Ułożyć gołąbki, tak aby do siebie ściśle przylegały.

W osobnym garnku zagotować bulion i zalać nim gołąbki.

Garnek przykryć i gotować gołąbki ok godziny.

Po tym czasie wywar można odlać i przygotować z niego sos, np. pomidorowy lub grzybowy.


poniedziałek, 20 czerwca 2016

Kakaowy biszkopt orkiszowy z owocami, bez cukru

Bardzo lubię eksperymentować z przepisami na ciasta. Zwłaszcza te w zdrowszej wersji. Dlatego dzisiaj kolejny przepis na ciacho z owocami, bez cukru i tradycyjnej mąki pszennej (użyłam ksylitolu i mąki pełnej orkiszowej). Biszkopt jest pyszny, lekko słodki a przy tym dzięki owocom - orzeźwiający, w sam raz jako lekki deser na upalne dni. Można użyć mieszanki owoców sezonowych, ewentualnie mrożonych.

Składniki na blaszkę o wym. ok 22x28cm: 
  • 300 g malin i porzeczek (lub innych sezonowych)
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżki kakao
  • 5 płaskich łyżek mąki pełnoziarnistej orkiszowej (wg. uznania można pomieszać pół na pół z mąką jasną orkiszową)
  • 5-6 łyżek ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki kamienia winnego lub proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni.

Owoce opłucz i osusz.

Mąkę, kakao i spulchniacz przesiej.

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę - kiedy białka zaczną gęstnieć dodaj ksylitol, następnie żółtka.

Do ubitej masy, dodawaj stopniowo przesiane suche składniki i delikatnie mieszaj szpatułką. Uważaj by nie zniszczyć konsystencji piany.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Na wierzchu poukładaj owoce.

Piecz w rozgrzanym piekarniku ok 35-40 minut.


niedziela, 19 czerwca 2016

Smoothie ze szpinakiem

Owocowe czy warzywne koktajle doskonale orzeźwiają, świetnie smakują a przy okazji dostarczają wielu cennych witamin i minerałów. Lubię zastępować nimi drugie śniadanie czy nawet deser :) Ostatnio najbardziej smakują mi zielone smoothies, do których dodaję szpinak. A jaki jest Twój ulubiony koktajl?

Składniki na 2 porcje:
  • 3-4 garści szpinaku
  • 2 dojrzałe banany
  • kawałek imbiru (1-2 cm)
  • 1/2 cytryny
  • szklanka wody
  • *ew. odrobina miodu lub ksylitolu (ja nie dodaję, banany są dość słodkie)

Przygotowanie:

Szpinak dokładnie umyć i osuszyć. Kawałek imbiru obrać.

W naczyniu blendera umieścić pokrojone banany, imbir, szpinak, wodę i wyciśnięty sok z połowy cytryny.

Wszystko zmiksować i przelać do szklanek. 



sobota, 14 maja 2016

Pikantne leczo z fasolą

  • Lekka, aromatyczna, warzywna potrawa. Bardzo dobrze komponuje się z kaszami, np. jaglaną. Można podawać także z pieczywem. Tym razem do leczo dodałam szeroką fasolę szparagową i przyprawiłam je czarnuszką i chilli. Bardzo smakowite połączenie. Znacie czarnuszkę? Próbowaliście? U nas ostatnio to ulubiona przyprawa, nawet do tostów i pizzy :) 

  • Składniki na 3-4 porcje:
  • 900 ml passaty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 200 g szerokiej zielonej fasoli szparagowej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 1 cukinia
  • 250 g pieczarek
  • olej rzepakowy do podsmażenia pieczarek
  • 1-2 łyżki cukru
  • przyprawy: sól, chilli, papryka wędzona, czarnuszka
  • 1-1,5 szklanki kaszy jaglanej do podania

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.

Na odrobinie oleju podsmażyć cebulę i pieczarki. Następnie dodać warzywa, przykryć i dusić na małym ogniu przez ok 10-15 minut.

Wlać passatę, dodać przeciśnięty czosnek, cukier, przyprawy i dusić aż do miękkości warzyw. W razie potrzeby można dodać wody.

Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem i ugotować w osolonej wodzie (proporcje 1:2). Podawać z leczo.


  • Tuż przed podaniem leczo można posypać świeżą bazylią lub oregano, będzie bardziej aromatyczne.

środa, 11 maja 2016

Mini tarty z warzywami

Lekkie, kolorowe mini tarty pełne warzyw. Najlepiej smakują na ciepło. Spód tart można wyłożyć kruchym ciastem, ja tym razem zrobiłam na szybko bez spodu.

Składniki na ok 12 sztuk:
  • 5 jajek
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 mały brokuł
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 150 g pieczarek
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 mała papryka czerwona
  • kilka sztuk szerokiej zielonej fasoli szparagowej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:


Warzywa umyć i osuszyć.Pieczarki pokroić w plasterki, posolić i przez kilka minut poddusić na patelni.

Zieloną fasolę i brokuła pokroić na małe kawałki i na 5 minut wrzucić do osolonego wrzątku.

Pomidorki podzielić na połówki, paprykę i cukinię pokroić w drobną kostkę.

Jajka roztrzepać w misce, dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

Do foremek na tarty włożyć kawałki warzyw i zalać masą jajeczną.

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni i piec tarty przez ok 25 minut. Po upieczeniu udekorować świeżą bazylią.