Jeśli szukacie pomysłów na koktajle z korzeniem maca to polecam wypróbować taką kombinację składników. Koktajl ma delikatny, ale odświeżający smak. Najlepiej użyć schłodzonego mleka migdałowego (lub innego roślinnego). Maca posiada wiele cennych właściwości, spożywana regularnie w połączeniu ze zdrowym trybem życia podnosi odporność, wytrzymałość a nawet pomaga wyregulować niektóre problemy hormonalne. Ze względu na skoncentrowanie wielu witamin, minerałów, niezbędnych aminokwasów oraz kwasów tłuszczowych i błonnika zaliczana jest do superfoods. Chociaż w większości składa się z węglowodanów, jest również bogata w białko (14g na 100g korzenia).* Sproszkowana maca ma karmelowo-orzechowy smak. Można dodawać ją do koktajli, soków, jogurtów, owsianek czy pieczywa.
Składniki na 1 porcję:
- 150-200 ml mleka migdałowego
- 1 banan
- 2 owoce czerwonej opuncji
- 1 limonka
- 2 płaskie łyżeczki sproszkowanego korzenia maca
Przygotowanie:
Do naczynia w którym będziesz blendować owoce wlej mleko migdałowe.
Banana obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do naczynia, wsyp 2 łyżeczki macy.
Następnie wyciśnij sok z limonki i dodaj do pozostałych składników.
Owoce opuncji obierz - odetnij końce, natnij skórę wzdłuż i zdejmij - UWAŻAJ na drobne kolce!
Miąższ dokładnie przetrzyj przez sito, sok przelej do naczynia z resztą składników.
Koktajl zblenduj i przelej do szklanki.
* źródło informacji http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,18089908,Korzen_maca___wzmacniajacy_skarb_Inkow.html