wtorek, 6 października 2015

Ciasto orkiszowe z malinami

Puszysty, delikatny, słodkawy, pełnoziarnisty biszkopt z kwaskowatymi malinami. Poza sezonem można użyć malin mrożonych, ale raczej w mniejszej ilości. Myślę, że nie będzie przesadą jeśli uznamy, że ciacho jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe ;)  Zwłaszcza z ksylitolem zamiast cukru.

Składniki na małą blaszkę:
  • 5 dużych jajek
  • 5 niezbyt czubatych łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki ksylitolu (może być ew. cukier)
  • 300-400 g malin

Przygotowanie:

Maki przesiać z proszkiem do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.

Gdy piana zaczyna robić się sztywna dodawać stopniowo ksylitol/cukier, następnie żółtka.

Wyłączyć mikser i szpatułką delikatnie wymieszać mąki z masą jajeczną.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na wierzch ciasta ułożyć maliny.

Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 25-30 min (góra-dół) aż ciasto się ładnie zarumieni. 

Po upieczeniu można posypać ciasto ksylitolem w pudrze lub cukrem pudrem.



poniedziałek, 5 października 2015

Bułki mieszane z ostropestem i chia

Kolejne domowe bułeczki, tym razem z ostropestem i ziarenkami szałwi hiszpańskiej - chia. Równie proste i pyszne jak poprzednie. Bez konieczności sporządzania rozczynu co także ułatwia ich przygotowanie.

Składniki na 10 bułek:
  • 350 g mąki pszennej typ 450
  • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej 
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 10 g drożdży instant (ok 1,5 opakowania)
  • 4 łyżeczki nasion chia
  • 4 łyżeczki mielonego ostropestu 
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić elastyczne ciasto. 

Ciasto może lekko się kleić, nie należy dosypywać mąki, bo bułki będą twarde i zbite.

Spód miski oprószyć mąką, włożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum 45 minut.

Po tym czasie jeśli ciasto znacznie zwiększyło już swoją objętość, uformować 10 płaskich bułeczek, ułożyć na blachach wyłożonych papierem i ponownie odstawić do wyrośnięcia na min 30 min. 

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni (góra-dół) i piec bułki przez ok 17 minut.

Smacznego :)




wtorek, 29 września 2015

Bułki z czosnkiem niedźwiedzim

Nie ma niczego lepszego na śniadanie niż świeże, domowe bułeczki. Zazwyczaj piekę bułki z ziarnami, ale tym razem dodałam do nich suszony czosnek niedźwiedzi. Wyszły znakomite. Skórka chrupiąca a środek mięciutki. Zdecydowanie warto upiec w wolny weekend zwłaszcza, że bułeczki są bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu ;)

Składniki na 10 bułek:
  • 400 g mąki pszennej typ 450
  • 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 1850
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 10 g drożdży instant (ok 1,5 opakowania)
  • 3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić elastyczne ciasto. 

Ciasto może lekko się kleić, nie należy dosypywać mąki, bo bułki będą twarde i zbite.

Spód miski oprószyć mąką, włożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 45 minut.

Po tym czasie jeśli ciasto podwoiło już swoją objętość, uformować 10 płaskich bułeczek, ułożyć na blachach wyłożonych papierem i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 30 min. 

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni (góra-dół) i piec bułki przez ok 15 minut.

Bułeczki najlepiej przechowywać odkryte wtedy najdłużej zachowują świeżość, część z nich można zamrozić.


wtorek, 11 sierpnia 2015

Aromatyczna potrawka z dorszem i witbierem

Jeśli macie ochotę na wyjątkowy, aromatyczny obiad to koniecznie wypróbujcie tą potrawę. Danie zaskoczyło całą rodzinę i przyznam szczerze, że choć sama przepadam za koprem włoskim to miałam pewne obawy czy aby innym ten aromat przypadnie do gustu. Na szczęście koper smaku nie zdominował i byłam bardzo mile zaskoczona, że wszystkim potrawka tak bardzo zasmakowała i prosili o powtórkę! Pozostaje udać się do ogródka po warzywa, do sklepu po dorsza i powtórzyć to danie :)

Składniki na 4 porcje:
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka pomarańczowa
  • 2 bulwy kopru włoskiego
  • 600 g mrożonych kostek z dorsza
  • 250 ml śmietany 30 lub 36 %
  • 100 ml piwa (rodzaju witbier)
  • 250 g ryżu brązowego
  • masło klarowane do smażenia
  • pieprz kolorowy, sól morska do smaku
  • świeża zielenina do przystrojenia lub posypania 
Do zaserwowania razem z daniem:
  • 4 piwa rodzaju witbier

Przygotowanie:

Kostki z dorsza umyć pod bieżącą wodą, posolić, pokroić w średniej wielkości kosteczki i usmażyć na maśle klarowanym.

Papryki umyć oczyścić i pokroić w kostkę. Koper włoski również należy oczyścić, odciąć zdrewniałe części oraz pokroić w mniejsze kawałki.

Warzywa podsmażyć krótko na niewielkiej ilości masła klarowanego, następnie dolać ok 150 ml wody i dusić pod przykryciem do miękkości, przyprawić solą i pieprzem kolorowym, najlepiej świeżo mielonym.

Dorsza zdjąć z patelni, na patelnie wlać resztę wywaru z duszonych warzyw, 100 ml piwa i kremówkę, wymieszać przyprawić solą i pieprzem i odparować sos aż się zagęści.

Ryż brązowy posolić i ugotować w 0,5 l wody.

Ryż nałożyć na talerze, polać sosem, na wierzch wyłożyć duszone warzywa i usmażone kawałeczki ryby. Można polać dodatkowo sosem. Przystroić świeżą zieleniną i koniecznie zaserwować z kuflem schłodzonego witbiera, który doskonale komponuje się z tą potrawą.

Smacznego!


Kulinarne inspiracje z Love Beer

poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Ciasto z budyniem i polewą krówkową

Wiem, że sezon na owoce w pełni, ale kawałeczek ciasta z budyniem, polewą krówkową i orzeszkami do popołudniowej kawki chyba będzie miłą odmianą :) Chociaż żeby nie było - w zanadrzu mam przepis na kostkę malinową na zimno, ale to następnym razem. Jak ukropy odpuszczą to może odważycie się odpalić piekarnik i wypróbować ten prosty, słodki przepis? 

Składniki na formę o średnicy 26 cm:

biszkopt:
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
nadzienie:
  • 2 torebki budyniu śmietankowego
  • 650 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki ulubionego dżemu
polewa:
  • 150 g krówek
  • 3-4 łyżki mleka
  • 3 łyżki orzeszków ziemnych solonych lub niesolonych

Przygotowanie:

BiszkoptObie mąki przesiać.

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę.

Następnie stopniowo dodawać cukier i żółtka ubijając (już do końca) na wolnych obrotach.

Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo mąkę.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec do 35 min w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i rzucić je na podłogę ( można podłożyć poduszkę;) dzięki temu biszkopt nie opadnie.

Nadzienie: Budynie ugotować w 650 ml mleka, posłodzić.

Polewa: Do rondelka nalać 3-4 łyżki mleka, dodać krówki i rozpuścić je w kąpieli wodnej.

Ostudzony biszkopt przeciąć na dwa blaty. Jeden blat posmarować dżemem, wyłożyć ciepły budyń i przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Na wierzch wylać polewę krówkową. Orzeszki podprażyć krótko na rozgrzanej, suchej patelni i posypać nimi polewę.

Smacznego :D



czwartek, 6 sierpnia 2015

Puszysty omlet cesarski (Kaiserschmarrn)

Pyszny i puszysty omlet na słodko, idealny zarówno na leniwe śniadanie jak i do kawy na podwieczorek. Przysmak kuchni austriackiej. Można podawać z cukrem pudrem, prażonymi jabłkami, powidłami śliwkowymi, bitą śmietaną itd. Mi najlepiej smakuje z powidłami albo z rodzynkami i odrobiną cukru pudru.

Składniki na 4 porcje: 
  • 350 ml mleka 
  • 150 g mąki 
  • 3 jajka 
  • 30 g cukru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • szczypta soli 
  • 60 g masła klarowanego 

Przygotowanie: 

Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. 

Żółtka, mleko i mąkę zmiksować. 

Masę z żółtkami delikatnie wymieszać szpatułką z białkami. 

Na patelni rozpuścić i rozgrzać masło klarowane. 

Następnie smażyć omlety na złocisty kolor z obu stron na niewielkim ogniu, pod koniec smażenia rozerwać omlety szpatułkami na małe kawałki. 

Smacznego :) 


wtorek, 2 czerwca 2015

Nocny pudding chia z malinami

Pudding chia to banalnie prosta propozycja na śniadanie lub deser. W dodatku ten zdrowy, odżywczy a do tego bardzo smaczny pudding przygotujesz w zaledwie kilka chwil. W ten sam sposób możesz przygotować "budyń" z ziarenek siemienia lnianego. Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej są skarbnicą witamin i minerałów, możesz kupić je w sklepach ze zdrową żywnością, niektórych delikatesach lub zamówić przez internet.

Składniki na dwie niewielkie porcje:
  • 6 łyżeczek nasion szałwii hiszpańskiej - chia
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 300 g malin / ewentualnie kilka łyżeczek dżemu malinowego
  • opcjonalnie miód/ksylitol/cukier do posłodzenia
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Do niewielkich naczyń/szklaneczek/miseczek nasyp po 3 łyżeczki nasion chia.

Dodaj po ok 150 g jogurtu naturalnego i wymieszaj. Jeśli chcesz możesz jogurt posłodzić. Włóż do lodówki na kilka godzin lub na noc, jeśli chcesz zjeść pudding na śniadanie. 

Po kilku godzinach bądź następnego dnia zmiksuj maliny na mus. Posłodź według uznania. 

Mus przełóż na pudding i udekoruj miętą.

Smacznego :)