Bardzo lubię eksperymentować z przepisami na ciasta. Zwłaszcza te w zdrowszej wersji. Dlatego dzisiaj kolejny przepis na ciacho z owocami, bez cukru i tradycyjnej mąki pszennej (użyłam ksylitolu i mąki pełnej orkiszowej). Biszkopt jest pyszny, lekko słodki a przy tym dzięki owocom - orzeźwiający, w sam raz jako lekki deser na upalne dni. Można użyć mieszanki owoców sezonowych, ewentualnie mrożonych.
Składniki na blaszkę o wym. ok 22x28cm:
- 300 g malin i porzeczek (lub innych sezonowych)
- 5 jajek
- 1,5 łyżki kakao
- 5 płaskich łyżek mąki pełnoziarnistej orkiszowej (wg. uznania można pomieszać pół na pół z mąką jasną orkiszową)
- 5-6 łyżek ksylitolu
- 1/2 łyżeczki kamienia winnego lub proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 175 stopni.
Owoce opłucz i osusz.
Mąkę, kakao i spulchniacz przesiej.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę - kiedy białka zaczną gęstnieć dodaj ksylitol, następnie żółtka.
Do ubitej masy, dodawaj stopniowo przesiane suche składniki i delikatnie mieszaj szpatułką. Uważaj by nie zniszczyć konsystencji piany.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Na wierzchu poukładaj owoce.
Piecz w rozgrzanym piekarniku ok 35-40 minut.