Tak, jak już wspomniałam na facebooku, ze względu na to, że musiałam zmienić swój sposób odżywiania, na blogu będą pojawiać się również (oprócz bardziej tradycyjnych przepisów) przepisy na dania i wypieki bez mąki i cukru, o niskim IG, odpowiednie dla diabetyków, insulinoopornych i uczulonych na gluten. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Muszę wygospodarować na blogu dodatkowe zakładki i podzielić przepisy tak żeby łatwiej było je znaleźć. Dzisiaj pierwsza propozycja z tej serii: "piernik" bez mąki i cukru. Jak dla mnie przepyszny, spróbujcie :)
Składniki (na keksówkę o długości 28-30cm):
- 140g migdałów (najlepiej w płatkach lub mielonych)
- 4 jajka podzielone na żółtka i białka
- 1 całe jajko
- 4 duże łyżki ksylitolu
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 łyżeczki imbiru
- 3/4 łyżeczki kardamonu
- po szczypcie mielonych goździków, gałki muszkatołowej, anyżu
- posiekane bakalie: u mnie po garści migdałów, orzechów włoskich i suszonych jagód goji
Przygotowanie:
Migdały bardzo drobno zmielić. Jeśli mamy kupione migdały (grubiej) mielone warto zmielić je tak, aby przypominały mączkę.
Żółtka ubić z ksylitolem na białą gęstą masę.
Do żółtek dodać całe jajko, migdały, kakao, cynamon, imbir, kardamon i bakalie. Wymieszać.
W osobnym naczyniu ubić białka i delikatnie wymieszać je z wcześniej przygotowaną masą.
Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec ciasto ok 30-35 minut.
Po upieczeniu zostawić ciasto na kilka minut w wyłączonym, otwartym piekarniku.