poniedziałek, 10 września 2012

Mleczne bułki śniadaniowe z mąką pełnoziarnistą

Akcja 'produkcja domowego pieczywa' ruszyła :) Spodziewajcie się więc w tym tygodniu wpisów poświęconych właśnie tej przygodzie. Od dawna zabierałam się za upieczenie chleba czy bułek jednak po mojej zeszłorocznej, nieudanej próbie skutecznie się zniechęciłam i nie mogłam się zmotywować żeby spróbować raz jeszcze. Tym razem się udało. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wyśmienite bułeczki mleczne. Świeżutkie bułki na śniadanie, czy można chcieć rano czegoś więcej ? ;)

Składniki na 6 średniej wielkości bułek:
  • 150g mąki typ 450
  • 90g mąki pszennej razowej typ 1850
  • 150ml ciepłego mleka + 2 łyżki do posmarowania bułek przed pieczeniem
  • 30g miękkiego masła
  • 8g świeżych drożdży
  • 1,5 dużej łyżki cukru (można dodać więcej jeśli mają być na słodko)
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:


Bułki przygotowuje się bardzo szybko, cierpliwości potrzeba jedynie podczas czekania aż ciasto wyrośnie. 

Obie mąki przesiewamy, łączymy z masłem, solą i cukrem. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku po czym dodajemy do mąki. 

Dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto przez ok 5 minut. Nie powinno ono sprawiać problemów i po chwili powinno być elastyczne bez dosypywania mąki. Po wyrobieniu przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy godzinę aż wyrośnie.

Po tym czasie formujemy 6 bułek, każdą nacinamy i ponownie odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 30 minut.

Następnie smarujemy je mlekiem i pieczemy przez 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.





wtorek, 4 września 2012

Czekolada na gorąco z wanilią i cynamonem

Święto Czekolady to doskonały pretekst żeby przygotować coś bardzo kalorycznego z czekoladą w roli głównej. Dzisiaj zatem polecam Wam aromatyczną czekoladę na gorąco, do której warto wracać również w zbliżające się już wielkimi krokami chłodne jesienne i zimowe wieczory. W towarzystwie dobrej książki będzie ona doskonałym sposobem na polepszenie nastroju :)

Składniki na 2 małe filiżanki:
  • 150ml mleka
  • 60ml śmietany 30%
  • 100g gorzkiej czekolady (najlepiej min 70% kakao)
  • ziarenka z 1/3 laski wanilii
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • *cukier - opcjonalnie, jeśli ktoś woli na słodko 
  • 2 łyżeczki płatków migdałów

Przygotowanie:

Mleko i śmietankę zagotować z cynamonem i ziarenkami wanilii.

Następnie zdjąć garnuszek z kuchenki i dołożyć połamaną na kostki czekoladę. Mieszać energicznie aż się rozpuści. Jeśli ktoś lubi - posłodzić.

Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów.

Czekoladę rozlać do filiżanek i posypać płatkami migdałów.




sobota, 1 września 2012

Crumble czyli sezonowe owoce pod chrupiącą pierzynką

Skoro mamy teraz tyle pysznych sezonowych owoców grzech z nich nie korzystać, tym bardziej, że można wyczarować z ich udziałem mnóstwo pyszności. Deser, który Wam dzisiaj polecam mimo, że jest banalnie prosty, smakuje wyśmienicie. Kto jeszcze nie próbował crumble, musi koniecznie je zrobić! 

Składniki na dwie porcje:

Kruszonka:
  • 2 łyżki zimnego masła
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1-1,5 łyżki cukru
Owocowy spód:
  • 4 duże śliwki
  • 1 małe jabłko
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu

Przygotowanie:


Na spód kokilek układamy pokrojone w ćwiartki śliwki oraz kosteczki jabłka. Owoce mieszamy ze szczyptą kardamonu i cynamonu.

Następnie z podanych powyżej składników zagniatamy kruszonkę i posypujemy nią owoce w kokilkach. 

Możemy oprószyć kruszonkę cynamonem.

Zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 20 minut.



wtorek, 28 sierpnia 2012

Domowe lody jabłkowo-gruszkowe

Lubicie szarlotkę? A gdyby tak zrobić wersję na zimno, bez pieczenia? I dodać gruszki?
Jeśli jesteście jej fanami polecam Wam przepis na orzeźwiające lody, które swym smakiem przypominają to pyszne i aromatyczne ciasto.

Składniki:
  • 3 duże jabłka 
  • 2 gruszki
  • 120ml jogurtu naturalnego typu greckiego (można zastąpić śmietaną)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii (można pominąć)

Przygotowanie:

Owoce obieramy, kroimy na cząstki i zamrażamy.

Zamrożone miksujemy w malakserze bądź blenderze z jogurtem, przyprawami, sokiem z cytryny, ekstraktem z wanilii oraz miodem. 

Jeśli konsystencja będzie zbyt kremowa do nakładania gałek, wkładamy lody na ok pół godziny do zamrażalnika.

Lody można także przygotować inaczej, zamiast mrozić owoce, można zmiksować wszystko na początku, włożyć masę do zamrażarki i mieszać co 45 minut. Czynność tą należy powtarzać 3-4 razy. 

Chodzi o to żeby nie wytwarzały się w środku kryształki lodu. Pierwszy sposób jest zatem zdecydowanie szybszy :)



środa, 22 sierpnia 2012

Orechowki - bułgarskie ciasteczka orzechowe, bez mąki

Gorąco polecam, są fantastyczne, intensywnie orzechowe. Przepis na nie odkryłam  tutaj, tylko proporcje trochę zmieniłam. 

Składniki na 16 ciasteczek:
  • 200g mielonych orzechów włoskich
  • 120-150g cukru
  • 3 białka
  • 16 sztuk blanszowanych migdałów (po jednym na każde ciasteczko)

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i orzechy, całość mieszamy.

Tak przygotowaną masę podgrzewamy przez kilka minut (cały czas energicznie mieszając).

Gdy masa przestygnie formujemy ciasteczka mokrymi rękami, na środek każdego z nich wbijamy jednego migdała.

Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.




sobota, 18 sierpnia 2012

Jogurtowo-malinowy koktajl z syropem z czarnego bzu

Bardzo zdrowy, lekko kwaśny koktajl malinowy z dodatkiem syropu z czarnego bzu. 

Składniki na dwa koktajle:
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 250g malin
  • 4 łyżki niskosłodzonego syropu z czarnego bzu 
  • 1 duża łyżka miodu

Przygotowanie:

Za pomocą blendera miksujemy wszystkie składniki aż konsystencja będzie gładka.

Rozlewamy koktajl do szklaneczek i delektujemy się witaminową bombą :)

Taki napój sprawdzi się także przy przeziębieniach ze względu na właściwości czarnego bzu, który jest bogaty w antocyjany (zwiększające przyswajanie witaminy C) oraz malin, które działają rozgrzewająco oraz przeciwbakteryjnie.




środa, 15 sierpnia 2012

Sałatka szopska

Błyskawiczna i lekka sałatka, idealna na upalne popołudnia. 

Składniki na 2 porcje:
  • 2 pomidory
  • 2 małe ogórki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała cebula
  • 100g sera owczego
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: pieprz, mieszanka ostrych papryczek 

Przygotowanie:



Wszystkie warzywa kroimy w kostkę (ja pokroiłam cebulę w paseczki, ale następnym razem lepiej jak będzie pokrojona drobniej;)

Ser można pokroić w kosteczkę lub pokruszyć. Składniki układamy na talerzach warstwami. Począwszy od cebuli, potem papryka, pomidory, ogórki i na końcu ser.

Następnie kropimy oliwą z oliwek i posypujemy pieprzem i mieszanką papryk. 


niedziela, 5 sierpnia 2012

Tarta z lemon curd

Kolejny raz skorzystałam z przepisu na tartę z bloga Smakowity Kąsek. Tym razem nie tylko z przepisu na spód, ale również nadzienie. Tarta wyszła znakomita, lekko kwaśna tak, jak lubię.

Składniki:

Spód:
  • 250g mąki kukurydzianej
  • 125g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
Lemon curd:
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • sok z 3 cytryn
  • 150g cukru pudru
  • 1 łyżka oliwy
Beza:
  • 4 białka (akurat te, które pozostały po wcześniejszym oddzieleniu od żółtek)
  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Z mąki, masła, żółtka i cukru pudru zagniatamy ciasto. Następnie formujemy kulę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. 

Formę natłuszczamy i obsypujemy mąką, jeśli mamy foremkę silikonową pomijamy ten krok. 

Następnie wygniatamy formę ciastem i przykrywamy folią aluminiową. Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ciasto przez ok 20 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze kilka minut aż uzyska złoty kolor.

Składniki do lemon curd oprócz oliwy zagotowujemy cały czas mieszając. Po 3 minutach dodajemy łyżkę oliwy i dalej chwilę mieszamy. Jeśli powstały grudki masę należy zmiksować po zdjęciu z kuchenki.

Masę wylewamy na spód i pieczemy kolejne 10 minut.

W tym czasie przygotowujemy bezę. Najpierw ubijamy białka na sztywną pianę, potem dodajemy cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy by połączyć składniki.
Bezę wylewamy na tartę i pieczemy aż będzie miała złoty kolor.