wtorek, 26 listopada 2013

Pyszne migdałowo-orzechowe ciasto bez mąki i cukru

Dziś polecam Wam bardzo smaczne, mocno orzechowe ciasto, które stanowi miłą alternatywę dla tradycyjnych słodkich wypieków z mąki pszennej. Do wypróbowania nie tylko przez diabetyków czy bezglutenowców :) Okazuje się, że jednak istnieją wartościowe łakocie <3 Idealne także na zbliżające się święta. Oczywiście kto może lub nie oszczędza kalorii może zastąpić ksylitol cukrem.

Składniki (na tortownicę max 24cm):
  • 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 100 g mielonych migdałów
  • 5 jajek 
  • 4-5 łyżek ksylitolu (cukru brzozowego)
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Masło rozpuścić i przestudzić.

Żółtka oddzielić od białek i ubić z ksylitolem na białą masę. 

Dodać masło, drobno zmielone orzechy, migdały i proszek do pieczenia. Wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto aby nie zburzyć ich struktury.

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (bez termoobiegu). Tortownicę wyłożyć papierem.

Ciasto piec ok 50 minut. Po upieczeniu zostawić w otwartym, wyłączonym piekarniku na kilka minut. Studzić na kratce.

Ps. Cukier puder został użyty tylko do dekoracji, na potrzeby zdjęcia ;)

  Zdrowe słodkości

piątek, 15 listopada 2013

Grzane wino z mandarynką

Zima tuż, tuż. Śniegu co prawda jeszcze nie ma, ale wieczory są już bardzo zimne. Taka pogoda kojarzy mi się zawsze z grzańcami, które uwielbiam. Moim ulubionym jest grzaniec na winie z sokiem z pomarańczy, ale również dzisiejsza propozycja jest warta wypróbowania :) Wieczór z grzanym winem, przy kominku, najlepiej w górach, w środku zimy.. komu nie marzy się taka chwila zapomnienia? Na szczęście wystarczy szklaneczka wina, szczypta przypraw, odrobina soku i każdy może puścić wodzę fantazji i na chwilę przenieść się w zaśnieżony krajobraz.

Składniki (na jedną porcję):
  • 150 ml półwytrawnego lub półsłodkiego wina
  • 2 mandarynki
  • laska cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta imbiru
  • 2 goźdźiki
  • *opcjonalnie płaska łyżeczka cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Mandarynki myjemy i odcinamy jeden plaster do dekoracji.

Wyciskamy sok, który wlewamy do małego garnuszka razem z winem.

Dodajemy laskę cynamonu, po szczypcie mielonego imbiru i kardamonu oraz goździki.

Podgrzewamy na małym ogniu aż wino będzie gorące (ale nie zagotowujemy do wrzenia).

Następnie odkładamy garnuszek na 5 minut po czym wyjmujemy goździki oraz cynamon.

Jeśli ktoś lubi słodkie wino, dosładza do smaku.

środa, 13 listopada 2013

Sałatka makaronowa po meksykańsku

Lubię makaron, ale staram się wybierać tylko ten najwyższej jakości. Chociaż teraz nie jest on wskazany w mojej diecie, często przygotowuje dania na jego bazie dla reszty rodziny. Nie tylko na ciepło, bo doskonale smakuje także w sałatkach bądź przystawkach. Do przygotowania tej sałatki użyłam kolorowych świderków. Tak barwna sałatka cieszy oko szczególnie o tej porze roku, gdy szaro za oknem a zima zbliża się wielkimi krokami. Przygotujcie ją na pyszną kolację albo domówkę ze znajomymi ;) a może na nadchodzące Andrzejki? ;) Zapewniam, że nada się doskonale, bo jest szybka, sycąca i mimo swej prostoty bardzo smaczna.

Składniki (na dużą miskę sałatki):
  • 250g kolorowych świderków (u mnie Czaniecki, 1 opakowanie)
  • 200g czerwonej fasoli z puszki
  • 150g kukurydzy konserwowej
  • 250g upieczonej w przyprawach piersi z kurczaka 
  • 1 mała papryka - u mnie czerwona
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • pieprz kolorowy w młynku
  • sól ziołowa

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente we wrzącej, osolonej wodzie. 

Pierś z kurczaka i paprykę pokroić w drobną kostkę.

Fasolę i kukurydzę odsączyć na sitku.

Wszystkie składniki wymieszać.

Ząbki czosnku obrać i zmiksować z majonezem i jogurtem.

Sos dodać do sałatki, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego :)


 Śniadania do pracy/szkoły

poniedziałek, 21 października 2013

Oszukany "piernik" (bez mąki i cukru)

Tak, jak już wspomniałam na facebooku, ze względu na to, że musiałam zmienić swój sposób odżywiania, na blogu będą pojawiać się również (oprócz bardziej tradycyjnych przepisów) przepisy na dania i wypieki bez mąki i cukru, o niskim IG, odpowiednie dla diabetyków, insulinoopornych i uczulonych na gluten. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Muszę wygospodarować na blogu dodatkowe zakładki i podzielić przepisy tak żeby łatwiej było je znaleźć. Dzisiaj pierwsza propozycja z tej serii: "piernik" bez mąki i cukru. Jak dla mnie przepyszny, spróbujcie :)

Składniki (na keksówkę o długości 28-30cm):
  • 140g migdałów (najlepiej w płatkach lub mielonych)
  • 4 jajka podzielone na żółtka i białka
  • 1 całe jajko
  • 4 duże łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki imbiru
  • 3/4 łyżeczki kardamonu
  • po szczypcie mielonych goździków, gałki muszkatołowej, anyżu
  • posiekane bakalie: u mnie po garści migdałów, orzechów włoskich i suszonych jagód goji

Przygotowanie:

Migdały bardzo drobno zmielić. Jeśli mamy kupione migdały (grubiej) mielone warto zmielić je tak, aby przypominały mączkę.

Żółtka ubić z ksylitolem na białą gęstą masę.

Do żółtek dodać całe jajko, migdały, kakao, cynamon, imbir, kardamon i bakalie. Wymieszać.

W osobnym naczyniu ubić białka i delikatnie wymieszać je z wcześniej przygotowaną masą.

Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec ciasto ok 30-35 minut. 

Po upieczeniu zostawić ciasto na kilka minut w wyłączonym, otwartym piekarniku.

wtorek, 15 października 2013

Muffiny drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Aromatyczne muffiny drożdżowe świetnie sprawdzą się zarówno na drugie śniadanie jak i jako dodatek do popołudniowej herbatki :) w smaku przypominają świeże drożdżówki. Jabłko i cynamon to duet doskonały, ale jeśli macie ochotę możecie zrobić te babeczki z suszonymi owocami bądź innymi ulubionymi dodatkami. Z podanych składników wychodzi 12 muffinek. 

Składniki: 

  • 250 g mąki tortowej 
  • 30 g świeżych drożdży 
  • 1 jajko 
  • 50 g rozpuszczonego masła 
  • 75 ml mleka 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 2 małe jabłka 

 na kruszonkę: 

  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 2 łyżki cukru 
  • 2,5 łyżki zimnego masła 


Przygotowanie: 

Mąkę przesiać. 

Dodać pokruszone w dłoniach drożdże. 

Mleko podgrzać razem z masłem. 

Lekko ostudzić. 

Letnie mleko z masłem wlać do miski z mąką. 

Dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, sól i, cynamon. 

Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do zwiększenia objętości. 

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. 

Po ok 30 minutach od odstawienia ciasta formować kulki i wkładać je do foremek na muffiny. 

Do każdej kulki wcisnąć po 3-4 kostki jabłka. 

Ponownie odstawić muffiny do wyrośnięcia na ok 30 minut. 

W tym czasie przygotować kruszonkę: wszystkie składniki szybko zagnieść. 

Następnie posypać nią babeczki. 

Rozgrzać piekarnik do 170 stopni i piec muffiny przez ok 20 minut aż się zarumienią


piątek, 19 lipca 2013

Cynamonowe bułeczki żytnie z suszonymi owocami (bez cukru i mąki pszennej)

Po dłuższej nieobecności wracam z aromatycznym i smakowitym przepisem. Bułeczki z żytniej mąki są zdrową przekąską, która z powodzeniem zastąpi bezwartościowe słodkie drożdżówki. Na pewno nie są puszyste jak one, ale za to nadrabiają smakiem. Idealnie smakują świeże z masełkiem i szklanką ciepłego mleka.  

Składniki na 8-10 bułeczek:
  • 500g mąki żytniej razowej typ 1850
  • szczypta soli
  • 3 pełne łyżeczki drożdży instant
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki pokrojonych suszonych owoców (u mnie figi i morele)
  • 2 łyżki miodu/syropu z agawy

Przygotowanie:

Mąkę wsypać do miski, dodać sól. 

Drożdże wymieszać w szklance letniego mleka  i po chwili wlać do miski z mąką.

Dodać olej, cynamon i posiekane suszone owoce.

Wyrobić ciasto. Z mąką żytnią pracuje się dosyć ciężko, ale warto się pomęczyć :)

Jeśli ciasto będzie się bardzo lepić można dosypać mąki.

Po wyrobieniu ciasta przykryć miskę ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok 45 min.

Po tym czasie formować małe bułeczki.

Po uformowaniu ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 45 minut aż urosną.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Bułki piec przez ok 30-35 minut.

Ostudzić na kratce.

Zjadać ze smakiem :)

Smacznego!


poniedziałek, 3 czerwca 2013

Makaron ze szparagami

Dzisiejszy przepis nadal w kategorii szybkie i smaczne obiady. Okazuje się, że szparagi i pełnoziarnisty makaron to całkiem zgrany duet a dodając do tego odrobinę oliwy i żółtego sera to dopiero pychota :)

Składniki na 2 porcje:
  • 150g makaronu z mąki z pełnego przemiału (u mnie tasiemka "Czaniecki")
  • pęczek zielonych szparagów
  • dwa plastry lub łyżka startego żółtego sera 
  • oliwa z oliwek
  • kolorowy pieprz w młynku
  • sól
  • łyżeczka cukru do gotowania szparagów

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Szparagi ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru (około 10 minut).

Po ugotowaniu przekroić każdy z nich na kilka kawałków.

Ser żółty zwinąć w ruloniki i pokroić na małe części.

Danie podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

Makron wymieszać ze szparagami, rulonikami z żółtego serem, skropić oliwą z oliwek i posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Smacznego :)

piątek, 24 maja 2013

Wyniki konkursu

Nie było mi łatwo zdecydować kto powinien dostać nagrodę, dlatego wylosowałam jedną odpowiedź.


Zwyciężył komentarz nr 7

Gratulacje dla Agi!

Na dane czekam do niedzieli, jeśli ich nie otrzymam wylosuję następną osobę.

Już niedługo na blogu kolejna zabawa :)



środa, 22 maja 2013

Omlet z warzywami i otrębami

Nie pamiętam żebym kiedykolwiek jadała omleta na śniadanie, u mnie zawsze jest to szybki obiad. Prosty w przygotowaniu, smaczniejszy niż jajecznica i można dodać do niego to, co akurat zalega w lodówce. Bez znaczenia czy będą to warzywa czy szynka i tak będzie smaczny :) 

Składniki:
  • 2 duże jajka 
  • 1/3 niewielkiej cukinii 
  • kawałek żółtej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżka otrębów owsianych (u mnie marki Kupiec)
  • mały pomidor
  • przyprawy: sól, pieprz
  • garść kiełków brokuła

Przygotowanie:

Cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Dusić chwilę na małej, nieprzywierającej patelni razem z przeciśniętym bądź pokrojonym ząbkiem czosnku (ewentualnie można podsmażyć).

Jajka roztrzepać, przyprawić pieprzem i solą, dodać otręby i wlać na patelnię. 

Przykryć pokrywką i smażyć na średnim ogniu aż całość się zetnie. 

Następnie zdjąć pokrywkę, delikatnie podważyć spód, w miejsce pokrywki przyłożyć duży talerz, odwrócić patelnię i przełożyć na niego omleta. 

Na wierzch położyć ćwiartki pomidora i kiełki.

niedziela, 12 maja 2013

Wegetariańskie spaghetti

Dzisiaj kolejna propozycja na szybki i smaczny obiad, tym razem w wersji wegetariańskiej :)

Składniki na dwie porcje:
  • 150-200g makaronu spaghetti (u mnie Makaron Czaniecki)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 małej cukinii
  • 1/2 żółtej papryki 
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć chwilę na oleju.

Paprykę i cukinię umyć i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli.

Po chwili dodać puszkę pomidorów i gotować sos do miękkości warzyw. Można podlać odrobiną wody.

Przyprawić pieprzem i solą oraz posiekaną drobno bazylią.

Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem.

Można posypać startym serem.

Smacznego :)

niedziela, 5 maja 2013

Biszkopt z nadzieniem Pina Colada

Polecam niezawodny przepis na biszkopt, który nigdy nie opada. Do zrobienia nadzienia zainspirował mnie nowy smak galaretki - Pina Colada, w domu miałam także taki likier i śmietanę i myślę, że ta kombinacja była strzałem w dziesiątkę :)

Składniki:

biszkopt:
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru

nadzienie:
  • 1 opakowanie śmietany 18% (175g)
  • 2 galaretki Winiary Pina Colada
  • 2 kieliszki likieru Pina Colada (50ml)
  • 500 ml wody

polewa:
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady 70%
  • 3 łyżki mleka
  • 2-3 łyżki płatków migdałów


Przygotowanie:

Obie mąki przesiać.

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę.

Następnie stopniowo dodawać cukier i żółtka ubijając (już do końca) na wolnych obrotach.

Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo mąkę.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec do 35 min w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i rzucić je na podłogę ( można podłożyć poduszkę;) dzięki temu biszkopt nie opadnie. 

Gdy biszkopt się studzi przygotować masę. 

Zagotować pół litra wody. Po zagotowaniu zdjąć garnek z ognia i rozrobić galaretki. 

Kiedy wystygną dodać likier i śmietanę i zmiksować.

Włożyć do lodówki aby masa lekko zastygła.

Ciasto przekroić na dwa blaty. Można nasączyć je wodą z cytryną i odrobiną cukru.

Tężejącą galaretkę (nie może być zbyt rzadka) wylewamy na dolny blat i przykrywamy górnym. 

Wkładamy do lodówki.

Przygotowujemy polewę: pokruszoną czekoladę podgrzewamy w rondelku z mlekiem. Smarujemy nią wierzch ciasta i posypujemy go płatkami migdałów. Ponownie wkładamy do lodówki.

Gdy zastygnie ciacho jest gotowe do krojenia :)

Smacznego!