środa, 2 kwietnia 2014

Koktajl truskawkowo-różany

W ramach czyszczenia zamrażarki powstał wczoraj taki prosty, orzeźwiający koktajl :) W sam raz na drugie śniadanie. Woda różana i truskawki to zdecydowanie udany duet. Już nie mogę doczekać się świeżych truskawek! A Wy?

Składniki na 2 koktajle:
  • 250 g truskawek (poza sezonem mogą być mrożone)
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki wody różanej
  • 1-2 łyżeczki miodu akacjowego (opcjonalnie)
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Jeżeli truskawki są mrożone należy wyciągnąć je na ok godzinę przed przygotowaniem koktajlu. Chyba, że koktajl ma być zmrożony, wtedy można miksować nawet zamrożone jeśli ma się mocny blender :)

Wszystkie składniki umieścić w podłużnym naczyniu i zmiksować przy użyciu blendera.

Przelać do szklanek i udekorować listkami świeżej mięty.


piątek, 28 marca 2014

Szybka babka wielkanocna

W tym roku mam więcej wolnego czasu niż w poprzednim, dlatego postaram się aby tym razem pojawiło się więcej wielkanocnych przepisów. Pierwszą propozycją świąteczną jest bardzo prosty przepis na puszystą, delikatną babkę z polewą czekoladową i krokantem, która znika z prędkością światła, bo ponoć jest taka dobra :) Po inne przepisy świąteczne zapraszam do zakładki Wielkanoc.

Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka M/L
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 saszetki cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
Polewa:
  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 3 łyżki mleka
  • 2-3 łyżki krokantu do posypania

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

W osobnym naczyniu zmiksować pozostałe składniki.

Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki.

Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.

Ciasto przelać do formy i piec przez 42-45 minut.

Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i wymieszać.

Wystudzoną babkę oblać polewą i posypać krokantem.


Wielkanocne Smaki - edycja IVWielkanocne Smaki - edycja IV

środa, 19 marca 2014

Bezglutenowe muffiny sezamowe z mąki sojowej

Mąka sojowa długo zalegała mi w kuchennej szafce, bo jakoś zawsze miałam w planie przygotowanie czegoś innego, poza tym nie mogłam sobie wyobrazić co dobrego można z niej zrobić i co w ogóle uda się zrobić, bo w końcu to mąka bezglutenowa. Ostatnio dość spontanicznie zdecydowałam się upiec muffiny, bo skoro wyszły z mąki orzechowej czy migdałowej to i z sojowej powinny się udać. I udały się :) Jednak zaznaczam, że mimo dodania tahiny i sezamu, soja jest dość wyczuwalna więc muffiny zasmakują raczej tym, którzy przepadają za soją. Smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu babeczki będą idealną przekąską dla bezglutenowców, osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym  i nie tylko!

Składniki na 10 sztuk:

mokre:
  • 3 łyżki tahiny
  • 2 jajka
  • 280 ml mleka sojowego lub krowiego
suche:
  • 110 g mąki sojowej
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka winnego kamienia lub proszku do piecz.
  • 4 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru)

Przygotowanie:

W osobnych naczyniach wymieszać suche i mokre składniki.

Dokładnie wymieszać razem zawartość obu naczyń.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Foremki na muffinki napełnić ciastem i piec przez ok 25 minut.


Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014

poniedziałek, 17 marca 2014

Bezglutenowe ciasto gryczane z jabłkami

Tak, jak ostatnio obiecałam dzisiaj przepis na ciasto z mąki gryczanej z jabłkami i cynamonem. Ciasto nie zawiera glutenu ani cukru więc jest smakołykiem odpowiednim także dla alergików czy osób na diecie. Trochę obawiałam się jak będzie smakowało, ale jestem bardzo mile zaskoczona, bo jest dość lekkie i całkiem smaczne. Niestety ma tendencje do wysychania więc warto owinąć blaszkę ściereczką lub folią albo część zamrozić na następny raz, no chyba, że całe zostanie zjedzone w jeden dzień :)

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
  • 160 g mąki gryczanej
  • 4 jajka M/L
  •  6 łyżek ksylitolu (lub cukru)
  •  3 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu do ciasta (+ do posypania jabłek)

Przygotowanie:

Jabłka obrać i pokroić w ósemki.

Białka oddzielić od żółtek.

Żółtka ubić z ksylitolem lub cukrem na puszystą, jasną masę.

Dodać mąkę i łyżeczkę cynamonu i wymieszać szpatułką.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto szpatułką.

Spód tortownicy wyłożyć papierem i wylać ciasto.

Na wierzch wyłożyć kawałki jabłek i posypać cynamonem.

Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku (góra-dół) do 25 minut.


Kto codziennie jabłko zjada - potrawy z jabłek

sobota, 15 marca 2014

Fasolka w sosie pomidorowym

Może u mnie dzisiaj mało wiosennie, ale na smaczny obiad nigdy nie ma nieodpowiedniej pory. Zresztą pogoda od wczoraj kiepska więc rozgrzewające danie jednogarnkowe z fasolą w roli głównej pasuje w sam raz ;) najlepiej smakuje podane ze świeżym pieczywem choć są pewnie i tacy, którzy wolą je zjeść z ziemniakami ;) A jutro zapraszam po przepis na pyszne bezglutenowe ciacho z jabłkami i cynamonem, które udało mi się wczoraj wyczarować :)

Składniki na 6-8 porcji:
  • 1 l passaty pomidorowej
  • 400 g fasoli (u mnie Jaś karłowy Kupiec)
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • pół łyżeczki kminku
  • pół łyżeczki chili w proszku
  • płaska łyżka ksylitolu lub cukru
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do podsmażenia cebuli

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć dzień wcześniej, najlepiej zostawić ją w wodzie na min 12 h.

Na drugi dzień odlać wodę w której się moczyła i gotować w świeżej przez 60-90 minut do momentu kiedy będzie miękka, ale nie będzie się rozpadać.

Po ugotowaniu odlać wodę, dodać passatę, przyprawy (oprócz świeżej bazylii) i gotować na małym ogniu.

Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Następnie wlać do garnka z fasolką.

Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do fasoli.

Na końcu posiekać i dodać bazylię. 


Red Hot ChilliWarzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014

środa, 12 marca 2014

Pełnoziarniste orkiszowe pancakes z mrożonymi owocami

Ponieważ powoli trzeba pozbywać się zapasów mrożonych owoców, na blogu będą pojawiać się teraz przepisy z ich użyciem :) Na pierwszy ogień idą pancakes. Pełnoziarniste, orkiszowe, lekko słodkie placuszki z kwaskowatymi owocami. Idealne z jogurtem lub syropem klonowym. Krótko mówiąc smaczne, syte i dość szybkie w przygotowaniu śniadanie.

Składniki na ok 25 placuszków

suche:
  • 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 0,5 szklanki jasnej mąki orkiszowej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
mokre:
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 50 ml mleka
  • 4 jajka
  • 3-4 łyżki miodu (u mnie akacjowy)/syropu z agawy itp.
  • + 3/4 szklanki owoców mrożonych (u mnie jeżyny i porzeczki)

Przygotowanie:

Do miski przesiać obie mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

W osobnym naczyniu zmiksować jogurt, mleko, jajka oraz miód.

Do mokrych składników powoli wsypywać suche cały czas miksując.

Na końcu dodać owoce i wymieszać łyżką.

Smażyć na rozgrzanej patelni, najlepiej tylko lekko wysmarowanej olejem (jeśli ma nieprzywierającą powłokę) z obu stron na rumiany kolor.

inspiracja
Zużywamy zapasy przed wiosną
#ZjedzZapasy

sobota, 8 marca 2014

Gorzka czekolada na gorąco z musem truskawkowym

Dzisiejszy deser to gratka dla tych, którzy uwielbiają czekoladę, zwłaszcza gorzką, choć można go oczywiście przygotować także z białą czy mleczną. Jak wiadomo czekolada doskonale komponuje się z truskawkami, dlatego nie mogło ich tutaj zabraknąć :) Niestety te importowane nie są tak pyszne jak nasze, ale skusiłam się, bo już nie mogę doczekać się sezonu. W końcu to moje ulubione owoce! 

Składniki na 2 filiżanki:
  • 80 g gorzkiej czekolady lub mlecznej/białej (u mnie gorzka 85%)
  • 120 ml mleka
  • 100-150 ml kremówki
  • 200 g dojrzałych, słodkich truskawek

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w gorącym mleku, cały czas mieszając, można to zrobić w kąpieli wodnej.

Kremówkę ubić, ja nie słodziłam, ale można to zrobić wg.uznania.

Truskawki umyć, odciąć szypułki i zmiksować w blenderze. Tak przygotowany mus podgrzać.

Na dno filiżanek nalać mus truskawkowy, na to gorącą czekoladę i dopełnić kremówką.