Tak, jak ostatnio obiecałam dzisiaj przepis na ciasto z mąki gryczanej z jabłkami i cynamonem. Ciasto nie zawiera glutenu ani cukru więc jest smakołykiem odpowiednim także dla alergików czy osób na diecie. Trochę obawiałam się jak będzie smakowało, ale jestem bardzo mile zaskoczona, bo jest dość lekkie i całkiem smaczne. Niestety ma tendencje do wysychania więc warto owinąć blaszkę ściereczką lub folią albo część zamrozić na następny raz, no chyba, że całe zostanie zjedzone w jeden dzień :)
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
- 160 g mąki gryczanej
- 4 jajka M/L
- 6 łyżek ksylitolu (lub cukru)
- 3 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu do ciasta (+ do posypania jabłek)
Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić w ósemki.
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka ubić z ksylitolem lub cukrem na puszystą, jasną masę.
Dodać mąkę i łyżeczkę cynamonu i wymieszać
szpatułką.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto
szpatułką.
Spód tortownicy wyłożyć papierem i wylać ciasto.
Na wierzch wyłożyć kawałki jabłek i posypać cynamonem.