Ponieważ powoli trzeba pozbywać się zapasów mrożonych owoców, na blogu będą pojawiać się teraz przepisy z ich użyciem :) Na pierwszy ogień idą pancakes. Pełnoziarniste, orkiszowe, lekko słodkie placuszki z kwaskowatymi owocami. Idealne z jogurtem lub syropem klonowym. Krótko mówiąc smaczne, syte i dość szybkie w przygotowaniu śniadanie.
Składniki na ok 25 placuszków
suche:
- 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 0,5 szklanki jasnej mąki orkiszowej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
mokre:
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 50 ml mleka
- 4 jajka
- 3-4 łyżki miodu (u mnie akacjowy)/syropu z agawy itp.
- + 3/4 szklanki owoców mrożonych (u mnie jeżyny i porzeczki)
Przygotowanie:
W osobnym naczyniu zmiksować jogurt, mleko, jajka oraz miód.
Do mokrych składników powoli wsypywać suche cały czas miksując.
Na końcu dodać owoce i wymieszać łyżką.
Smażyć na rozgrzanej patelni, najlepiej tylko lekko wysmarowanej olejem (jeśli ma nieprzywierającą powłokę) z obu stron na rumiany kolor.