wtorek, 24 grudnia 2013

Ciasteczka korzenne z lukrem herbaciano-imbirowym

Wszystkim czytelnikom życzę smacznych, zdrowych, spokojnych i wesołych świąt :) Mam nadzieję, że spędzicie ten czas radośnie w rodzinnym gronie.

Tym, którzy jeszcze nie upiekli żadnych ciasteczek polecam dzisiejszy przepis a jeśli macie jeszcze coś pilniejszego do zrobienia, zachęcam do wypróbowania go po świętach! U mnie już praktycznie wszystko dopięte na ostatni guzik :)

Składniki na 40 ciasteczek różnej wielkości:
  • 250 g mąki
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 70 g cukru pudru
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta gałki muszkatołowej

Na lukier:
  • ok 1 szklanka cukru pudru (u mnie marki Kupiec)
  • mały paseczek świeżego imbiru
  • 2 torebki dowolnej herbaty 

Przygotowanie:

Masło rozpuścić, dodać miód i wymieszać.

Połączyć mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i przyprawy.

Dodać masło z miodem i jajko.

Wyrobić ciasto. W razie potrzeby lekko podsypać mąką.

Następnie włożyć ciasto do lodówki na godzinę.

Po tym czasie rozwałkować i wycinać dowolne kształty.

Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem.

Rozgrzać piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem.

Piec ciastka maksymalnie do 15 minut.

Po wystudzeniu przygotować lukier:

2 torebki herbaty zalać 100 ml gorącej wody. Odstawić na godzinę.

Malutki kawałeczek imbiru zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

3-4 łyżki esencji dokładnie wymieszać ze startym imbirem i około 1 szklanką cukru pudru (ja dodaję zawsze na oko).

Ciasteczka polukrować a gdy lukier zastygnie zajadać ze smakiem i kubkiem gorącej herbaty :)

niedziela, 22 grudnia 2013

Krokiety orkiszowe w płatkach gryczanych (z mięsem i kapustą) i kilka słów o oleju rzepakowym

Dzisiejszy przepis polecam przede wszystkim tym, którzy starają się w swojej kuchni używać zdrowych i wartościowych składników. Myślę, że krokiety zasmakowałyby również tym, którzy lubią w kuchni eksperymentować i łączyć różne smaki. Panierka jest chrupiąca, krokiety nie nasiąkają tłuszczem i są naprawdę bardzo smaczne. Do smażenia polecam olej rzepakowy, który dodałam także do naleśników żeby nie łamały się podczas zawijania. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto używać go w kuchni na co dzień. Badania wykazały, że w naszej szerokości geograficznej spożywa się ich na ogół zdecydowanie za mało co negatywnie odbija się na naszym zdrowiu. W dodatku olej rzepakowy wyróżnia się również idealną proporcją nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega – 6 i omega -3), która wynosi 2:1.** W związku z tym jest on zdecydowanie bardziej wartościowy niż bardzo popularna ostatnio oliwa z oliwek. Jak widać warto zatem korzystać z rodzimych produktów, które jak się okazuje często bywają jednak zdrowsze niż produkty sprowadzane z zagranicy.

Składniki:

Na naleśniki (12 sztuk):
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody mineralnej
  • 2 szklanki mąki orkiszowej (u mnie mieszana typ 1100 i 750)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 duże jajko

Na farsz:
  • 0,7 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego lub wołowego (u mnie łopatka)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • natka pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

Do panierowania i smażenia:
  • ok 200g płatków gryczanych
  • 2-3 jajka
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Warzywa obrać i pokroić.

Mięso ugotować do miękkości z warzywami, zielem angielskim i listkami laurowymi.

W tym czasie podgotować kiszona kapustę a następnie odsączyć.

Kiedy składniki ostygną przemielić wszystko, dodać pokrojoną w kostkę, zeszkloną na patelni cebulę, dobrze wymieszać oraz doprawić majerankiem, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i usmażyć naleśniki. Gdyby ciasto było za gęste lub za rzadkie dodać odpowiednio trochę wody lub mąki.

Naleśniki posmarować farszem i zawinąć.

Zawinięte krokiety obtoczyć w roztrzepanym jajku, opanierować w płatkach gryczanych i usmażyć na rozgrzanym oleju.

Smacznego!

** źródło informacji [klik]

wtorek, 10 grudnia 2013

Proste ciasteczka marcepanowe

Pyszne, kruche, banalnie proste w przygotowaniu ciastka marcepanowe, idealne nie tylko na święta! Ciasteczka możecie polać czekoladą lub lukrem, wyśmienite są także bez żadnej polewy. Ja wykorzystałam 1 opakowanie różowej polewy o aromacie rumowym (Punschglasur). Do przygotowania ciasteczek zainspirowała mnie swoim przepisem autorka bloga Aaaledobre.

Składniki na około 40 ciasteczek:
  • 100g marcepanu (u mnie zrobionego samodzielnie wg. tego przepisu)
  • 250g mąki pszennej
  • 50g cukru pudru (u mnie marki Kupiec)
  • 150g masła
  • 1 żółtko
  • odrobina olejku migdałowego
Na polewę
  • 100-150g dowolnej czekolady lub tak, jak u mnie 1 opakowanie Punschglasur
  • dowolna posypka dekoracyjna

Przygotowanie:

Marcepan rozkruszamy.

Razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami zagniatamy ciasto.

Gdy jest już spójne wkładamy do lodówki na min pół godziny.

Następnie dzielimy ciasto na dwie części i kolejno wałkujemy. Nie podsypujemy mąką. 

Wycinamy dowolne kształty ciastek.

Pieczemy na złoty kolor około 10-15 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. 

Po upieczeniu dekorujemy polewą i ewentualnie jakąś posypką dekoracyjną.

czwartek, 28 listopada 2013

Kakaowo-rumowa babka z żurawiną

Jeśli lubicie wilgotne, kakaowe ciasta to ten przepis jest właśnie dla Was. Babka ma wyczuwalną rumową nutkę co dodatkowo przemawia za tym aby ją wypróbować :) Do tego żurawina i polewa z białej czekolady, pychota! Czy jest w ogóle ktoś kto nie chciałby skosztować? ;) 

Składniki:

Na ciasto:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 65g margaryny lub masła
  • 25ml rumu
  • odrobina olejku rumowego (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki suszonej żurawiny (plus 1 łyżka do posypania)

Na polewę:
  •   1 tabliczka białej czekolady
  •   3 łyżki mleka


Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól.

Margarynę/masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Następnie zestawiamy z palnika i dolewamy mleko i rum (opcjonalnie olejek).

Jajka miksujemy z cukrem na białą puszystą masę. Stopniowo dodajemy na przemian suche i mokre składniki ciągle miksując.

Na końcu dodajemy żurawinę i mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto wlewamy do podłużnej foremki o długości 22cm i pieczemy ok 50 minut.

Po ostygnięciu rozpuszczamy czekoladę z 3 łyżkami mleka, polewamy nią ciasto i dekorujemy żurawiną.


wtorek, 26 listopada 2013

Pyszne migdałowo-orzechowe ciasto bez mąki i cukru

Dziś polecam Wam bardzo smaczne, mocno orzechowe ciasto, które stanowi miłą alternatywę dla tradycyjnych słodkich wypieków z mąki pszennej. Do wypróbowania nie tylko przez diabetyków czy bezglutenowców :) Okazuje się, że jednak istnieją wartościowe łakocie <3 Idealne także na zbliżające się święta. Oczywiście kto może lub nie oszczędza kalorii może zastąpić ksylitol cukrem.

Składniki (na tortownicę max 24cm):
  • 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 100 g mielonych migdałów
  • 5 jajek 
  • 4-5 łyżek ksylitolu (cukru brzozowego)
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Masło rozpuścić i przestudzić.

Żółtka oddzielić od białek i ubić z ksylitolem na białą masę. 

Dodać masło, drobno zmielone orzechy, migdały i proszek do pieczenia. Wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto aby nie zburzyć ich struktury.

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (bez termoobiegu). Tortownicę wyłożyć papierem.

Ciasto piec ok 50 minut. Po upieczeniu zostawić w otwartym, wyłączonym piekarniku na kilka minut. Studzić na kratce.

Ps. Cukier puder został użyty tylko do dekoracji, na potrzeby zdjęcia ;)

  Zdrowe słodkości

piątek, 15 listopada 2013

Grzane wino z mandarynką

Zima tuż, tuż. Śniegu co prawda jeszcze nie ma, ale wieczory są już bardzo zimne. Taka pogoda kojarzy mi się zawsze z grzańcami, które uwielbiam. Moim ulubionym jest grzaniec na winie z sokiem z pomarańczy, ale również dzisiejsza propozycja jest warta wypróbowania :) Wieczór z grzanym winem, przy kominku, najlepiej w górach, w środku zimy.. komu nie marzy się taka chwila zapomnienia? Na szczęście wystarczy szklaneczka wina, szczypta przypraw, odrobina soku i każdy może puścić wodzę fantazji i na chwilę przenieść się w zaśnieżony krajobraz.

Składniki (na jedną porcję):
  • 150 ml półwytrawnego lub półsłodkiego wina
  • 2 mandarynki
  • laska cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta imbiru
  • 2 goźdźiki
  • *opcjonalnie płaska łyżeczka cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Mandarynki myjemy i odcinamy jeden plaster do dekoracji.

Wyciskamy sok, który wlewamy do małego garnuszka razem z winem.

Dodajemy laskę cynamonu, po szczypcie mielonego imbiru i kardamonu oraz goździki.

Podgrzewamy na małym ogniu aż wino będzie gorące (ale nie zagotowujemy do wrzenia).

Następnie odkładamy garnuszek na 5 minut po czym wyjmujemy goździki oraz cynamon.

Jeśli ktoś lubi słodkie wino, dosładza do smaku.

środa, 13 listopada 2013

Sałatka makaronowa po meksykańsku

Lubię makaron, ale staram się wybierać tylko ten najwyższej jakości. Chociaż teraz nie jest on wskazany w mojej diecie, często przygotowuje dania na jego bazie dla reszty rodziny. Nie tylko na ciepło, bo doskonale smakuje także w sałatkach bądź przystawkach. Do przygotowania tej sałatki użyłam kolorowych świderków. Tak barwna sałatka cieszy oko szczególnie o tej porze roku, gdy szaro za oknem a zima zbliża się wielkimi krokami. Przygotujcie ją na pyszną kolację albo domówkę ze znajomymi ;) a może na nadchodzące Andrzejki? ;) Zapewniam, że nada się doskonale, bo jest szybka, sycąca i mimo swej prostoty bardzo smaczna.

Składniki (na dużą miskę sałatki):
  • 250g kolorowych świderków (u mnie Czaniecki, 1 opakowanie)
  • 200g czerwonej fasoli z puszki
  • 150g kukurydzy konserwowej
  • 250g upieczonej w przyprawach piersi z kurczaka 
  • 1 mała papryka - u mnie czerwona
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • pieprz kolorowy w młynku
  • sól ziołowa

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente we wrzącej, osolonej wodzie. 

Pierś z kurczaka i paprykę pokroić w drobną kostkę.

Fasolę i kukurydzę odsączyć na sitku.

Wszystkie składniki wymieszać.

Ząbki czosnku obrać i zmiksować z majonezem i jogurtem.

Sos dodać do sałatki, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego :)


 Śniadania do pracy/szkoły

poniedziałek, 21 października 2013

Oszukany "piernik" (bez mąki i cukru)

Tak, jak już wspomniałam na facebooku, ze względu na to, że musiałam zmienić swój sposób odżywiania, na blogu będą pojawiać się również (oprócz bardziej tradycyjnych przepisów) przepisy na dania i wypieki bez mąki i cukru, o niskim IG, odpowiednie dla diabetyków, insulinoopornych i uczulonych na gluten. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. Muszę wygospodarować na blogu dodatkowe zakładki i podzielić przepisy tak żeby łatwiej było je znaleźć. Dzisiaj pierwsza propozycja z tej serii: "piernik" bez mąki i cukru. Jak dla mnie przepyszny, spróbujcie :)

Składniki (na keksówkę o długości 28-30cm):
  • 140g migdałów (najlepiej w płatkach lub mielonych)
  • 4 jajka podzielone na żółtka i białka
  • 1 całe jajko
  • 4 duże łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki imbiru
  • 3/4 łyżeczki kardamonu
  • po szczypcie mielonych goździków, gałki muszkatołowej, anyżu
  • posiekane bakalie: u mnie po garści migdałów, orzechów włoskich i suszonych jagód goji

Przygotowanie:

Migdały bardzo drobno zmielić. Jeśli mamy kupione migdały (grubiej) mielone warto zmielić je tak, aby przypominały mączkę.

Żółtka ubić z ksylitolem na białą gęstą masę.

Do żółtek dodać całe jajko, migdały, kakao, cynamon, imbir, kardamon i bakalie. Wymieszać.

W osobnym naczyniu ubić białka i delikatnie wymieszać je z wcześniej przygotowaną masą.

Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec ciasto ok 30-35 minut. 

Po upieczeniu zostawić ciasto na kilka minut w wyłączonym, otwartym piekarniku.

wtorek, 15 października 2013

Muffiny drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Aromatyczne muffiny drożdżowe świetnie sprawdzą się zarówno na drugie śniadanie jak i jako dodatek do popołudniowej herbatki :) w smaku przypominają świeże drożdżówki. Jabłko i cynamon to duet doskonały, ale jeśli macie ochotę możecie zrobić te babeczki z suszonymi owocami bądź innymi ulubionymi dodatkami. Z podanych składników wychodzi 12 muffinek. 

Składniki: 

  • 250 g mąki tortowej 
  • 30 g świeżych drożdży 
  • 1 jajko 
  • 50 g rozpuszczonego masła 
  • 75 ml mleka 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 2 małe jabłka 

 na kruszonkę: 

  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 2 łyżki cukru 
  • 2,5 łyżki zimnego masła 


Przygotowanie: 

Mąkę przesiać. 

Dodać pokruszone w dłoniach drożdże. 

Mleko podgrzać razem z masłem. 

Lekko ostudzić. 

Letnie mleko z masłem wlać do miski z mąką. 

Dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, sól i, cynamon. 

Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do zwiększenia objętości. 

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. 

Po ok 30 minutach od odstawienia ciasta formować kulki i wkładać je do foremek na muffiny. 

Do każdej kulki wcisnąć po 3-4 kostki jabłka. 

Ponownie odstawić muffiny do wyrośnięcia na ok 30 minut. 

W tym czasie przygotować kruszonkę: wszystkie składniki szybko zagnieść. 

Następnie posypać nią babeczki. 

Rozgrzać piekarnik do 170 stopni i piec muffiny przez ok 20 minut aż się zarumienią


piątek, 19 lipca 2013

Cynamonowe bułeczki żytnie z suszonymi owocami (bez cukru i mąki pszennej)

Po dłuższej nieobecności wracam z aromatycznym i smakowitym przepisem. Bułeczki z żytniej mąki są zdrową przekąską, która z powodzeniem zastąpi bezwartościowe słodkie drożdżówki. Na pewno nie są puszyste jak one, ale za to nadrabiają smakiem. Idealnie smakują świeże z masełkiem i szklanką ciepłego mleka.  

Składniki na 8-10 bułeczek:
  • 500g mąki żytniej razowej typ 1850
  • szczypta soli
  • 3 pełne łyżeczki drożdży instant
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki pokrojonych suszonych owoców (u mnie figi i morele)
  • 2 łyżki miodu/syropu z agawy

Przygotowanie:

Mąkę wsypać do miski, dodać sól. 

Drożdże wymieszać w szklance letniego mleka  i po chwili wlać do miski z mąką.

Dodać olej, cynamon i posiekane suszone owoce.

Wyrobić ciasto. Z mąką żytnią pracuje się dosyć ciężko, ale warto się pomęczyć :)

Jeśli ciasto będzie się bardzo lepić można dosypać mąki.

Po wyrobieniu ciasta przykryć miskę ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na ok 45 min.

Po tym czasie formować małe bułeczki.

Po uformowaniu ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 45 minut aż urosną.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Bułki piec przez ok 30-35 minut.

Ostudzić na kratce.

Zjadać ze smakiem :)

Smacznego!


poniedziałek, 3 czerwca 2013

Makaron ze szparagami

Dzisiejszy przepis nadal w kategorii szybkie i smaczne obiady. Okazuje się, że szparagi i pełnoziarnisty makaron to całkiem zgrany duet a dodając do tego odrobinę oliwy i żółtego sera to dopiero pychota :)

Składniki na 2 porcje:
  • 150g makaronu z mąki z pełnego przemiału (u mnie tasiemka "Czaniecki")
  • pęczek zielonych szparagów
  • dwa plastry lub łyżka startego żółtego sera 
  • oliwa z oliwek
  • kolorowy pieprz w młynku
  • sól
  • łyżeczka cukru do gotowania szparagów

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Szparagi ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru (około 10 minut).

Po ugotowaniu przekroić każdy z nich na kilka kawałków.

Ser żółty zwinąć w ruloniki i pokroić na małe części.

Danie podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

Makron wymieszać ze szparagami, rulonikami z żółtego serem, skropić oliwą z oliwek i posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Smacznego :)

piątek, 24 maja 2013

Wyniki konkursu

Nie było mi łatwo zdecydować kto powinien dostać nagrodę, dlatego wylosowałam jedną odpowiedź.


Zwyciężył komentarz nr 7

Gratulacje dla Agi!

Na dane czekam do niedzieli, jeśli ich nie otrzymam wylosuję następną osobę.

Już niedługo na blogu kolejna zabawa :)



środa, 22 maja 2013

Omlet z warzywami i otrębami

Nie pamiętam żebym kiedykolwiek jadała omleta na śniadanie, u mnie zawsze jest to szybki obiad. Prosty w przygotowaniu, smaczniejszy niż jajecznica i można dodać do niego to, co akurat zalega w lodówce. Bez znaczenia czy będą to warzywa czy szynka i tak będzie smaczny :) 

Składniki:
  • 2 duże jajka 
  • 1/3 niewielkiej cukinii 
  • kawałek żółtej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżka otrębów owsianych (u mnie marki Kupiec)
  • mały pomidor
  • przyprawy: sól, pieprz
  • garść kiełków brokuła

Przygotowanie:

Cukinię i paprykę pokroić w kostkę. Dusić chwilę na małej, nieprzywierającej patelni razem z przeciśniętym bądź pokrojonym ząbkiem czosnku (ewentualnie można podsmażyć).

Jajka roztrzepać, przyprawić pieprzem i solą, dodać otręby i wlać na patelnię. 

Przykryć pokrywką i smażyć na średnim ogniu aż całość się zetnie. 

Następnie zdjąć pokrywkę, delikatnie podważyć spód, w miejsce pokrywki przyłożyć duży talerz, odwrócić patelnię i przełożyć na niego omleta. 

Na wierzch położyć ćwiartki pomidora i kiełki.