wtorek, 13 stycznia 2015

Domowy fishburger

Jeśli zostaną Wam z obiadu filety rybne, na kolację lub na obiad drugiego dnia możecie przygotować domowe burgery. Wystarczy kilka świeżych składników, domowy sos i o wiele zdrowsza i smaczniejsza wersja fastfoodów gotowa :)

Składniki na 4 burgery:
  • 4 usmażone filety rybne
  • 4 bułki
  • 2-3 pomidory
  • 4 plasterki sera
  • 4 liście sałaty
  • *inne dodatki wg. uznania i zawartości lodówki ;)
na sos:
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Bułki przekrój na pół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej połówki bułek i filety rybne i podgrzej w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (z termoobiegem) przez 5-8 minut.


Sos: Majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj starty ząbek czosnku, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.

Pomidory pokrój. Dolne połówki bułek posmaruj sosem, ułóż wszystkie składniki i przykryj górną częścią bułek. Smacznego :)

poniedziałek, 12 stycznia 2015

Orientalny pasztet z soczewicy (wegetariański)

Smaczny, dobrze doprawiony pasztet z soczewicy z wyczuwalną nutą curry. Równie dobrze smakuje na ciepło do obiadu jak i na zimno do kanapek. Polecam wypróbować go nie tylko wegetarianom, ale i wszystkim lubiącym orientalne smaki :)

Składniki na formę 10x20cm:
  • 250 g suchej czerwonej soczewicy
  • 2 duże marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 2-2,5 łyżeczki curry
  • 1/3 łyżeczki chilli w proszku (można pominąć)
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1,5 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/3-1/2 łyżeczki soli (wg.uznania)
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 4 łyżki masła
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 1-2 łyżki posiekanej natki  pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej kolendry (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Soczewicę dokładnie przepłukać na sitku pod bieżącą zimną wodą. Odsączyć i przesypać do garnka. 
Zalać 0,5 l zimnej wody i gotować na średnim ogniu kilka minut dłużej niż w instrukcji podanej na opakowaniu (soczewica powinna zacząć się rozpadać).

Soczewicę przestudzić i rozdrobnić przy użyciu blendera.

Cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce.

Następnie na maśle podsmażyć krótko cebulę i startą marchewkę. Dodać dwie łyżki wody i przyprawy: curry, paprykę, chilli, kurkumę, imbir, sól, pieprz. Wymieszać.

Do rozdrobnionej soczewicy dodać zawartość patelni razem z masłem, łyżkę bułki tartej, posiekaną pietruszkę i ewentualnie kolendrę i dobrze wymieszać. Spróbować czy smak masy nam odpowiada, jeśli nie można ją więcej doprawić. Na koniec dodać dwa surowe jajka i ponownie dobrze wymieszać.

Formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Przełożyć do niej masę, wyrównać. 

Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 45 minut (aż pasztet ładnie się zarumieni). 

Po wystudzeniu przechowywać w lodówce. 

Domowy Wyrób

niedziela, 11 stycznia 2015

Błyskawiczne pączki pomarańczowe bez drożdży

Pyszne, delikatne, puszyste i lekkie jak obłoczek pączki, które udadzą się każdemu i są bardzo szybkie w przygotowaniu. Najlepiej smakują świeżo usmażone pierwszego dnia. 

Składniki na 20 mini pączków:
  • 250 g trzykrotnie zmielonego twarogu lub sera wiaderkowego (niesłodzonego)
  • 1 szklanka z czubkiem jasnej mąki orkiszowej lub tortowej
  • 2 małe jajka S/M
  • otarta skórka z jednej małej pomarańczy lub łyżeczka olejku pomarańczowego
  • 1 łyżka ksylitolu lub cukru
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki octu
  • ok 0,7 l oleju rzepakowego do smażenia

Przygotowanie:

Pomarańczę dobrze wyszoruj i sparz. Zetrzyj drobno skórkę.

Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i wyrób ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mąki.

Ciasto będzie bardzo klejące, ale dzięki temu pączki będą puszyste i miękkie.

Formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego wilgotnymi lub oprószonymi mąką rękami lub nakładaj ciasto łyżką zamoczoną w oleju na rozgrzany olej.

Smaż pączki na średnim ogniu z obu stron na złocisty kolor.

Po usmażeniu posyp pączki cukrem pudrem. Można również nadziać je ulubioną konfiturą.


zBLOGowani.pl

sobota, 10 stycznia 2015

Pierniczki staropolskie

Pyszne, miękkie i puszyste pierniczki z ciasta dojrzewającego na piernik staropolski. Najlepsze gdy ciasto leżakuje 4-6 tygodni w chłodnym miejscu. Źródło przepisu znajdziesz tutaj [klik].
Składniki na kilka dużych blach pierniczków:
  • 250 g miodu, najlepiej akacjowego
  • 0,5 szklanki cukru 
  • 125 g masła
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 małe jajka
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 ml mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 torebki przyprawy korzennej do piernika (60g)
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Miód, cukier i masło podgrzać. Doprowadzić do wrzenia i dokładnie wymieszać aż cukier całkiem się rozpuści. Ostudzić.

Po ostudzeniu dodać mąkę, sodę, mleko, jajka, sól, cynamon i przyprawę do piernika. Wyrobić ciasto i przełożyć do szklanego lub ceramicznego naczynia. Przykryć ściereczką lub folią spożywczą (którą należy w kilku miejscach przedziurkować nożem lub widelcem) i odstawić do lodówki na 4 - 6 tygodni. 

Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość ok 4mm, wyciąć z niego pierniczki w dowolnym kształcie i piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 8-9 minut. Pierniczki nie powinny się mocno przyrumienić, ponieważ wtedy będą twarde. Po upieczeniu będą bardzo miękkie więc należy delikatnie zdejmować je z blachy żeby się nie odkształciły. Po wystygnięciu można je polukrować lub oblać czekoladą. Można także przed pieczeniem wbić na środek każdego pierniczka kawałek orzecha lub połówkę migdała.


Pierniczki przechowywać szczelnie zamknięte najlepiej w puszce lub słoju nawet do kilku miesięcy.


Jeśli okaże się, że pierniczki będą twarde lub stwardnieją po jakimś czasie wystarczy do puszki włożyć kawałki jabłka i zmieniać je co 3-4 dni. Pierniczki wyciągną wilgoć z jabłka i znowu będą miękkie.

czwartek, 8 stycznia 2015

Sałatka śledziowa z kaszą i pomarańczą

Prosta sałatka ze śledziami wiejskimi. Bardzo smaczne połączenie składników, które warto wypróbować.

Składniki na miskę sałatki:
  • 1 filiżanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 5 filetów śledziowych po wiejsku
  • 1 pomarańcza
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 2 płaskie łyżki majonezu
  • pieprz kolorowy, sól do smaku


Przygotowanie: 


Filiżankę niepalonej kaszy gryczanej (jasnej) przesyp na sitko i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. Następnie ugotuj w dwóch filiżankach lekko osolonej wody. Przestudź.

Ugotuj jajka i pokrój w kostkę.

Następnie w drobną kostkę pokrój śledzie.

Pomarańczę obierz, także z białych błonek i pokrój na małe kawałki. Cebulę i ogórki kiszone drobno posiekaj.

Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez i ponownie wymieszaj.





zBLOGowani.pl

środa, 7 stycznia 2015

Koreczki śledziowe z pepperoni

Smaczna przekąska na każdą domową imprezę. 

Składniki na 20 koreczków:
  • 5 niedużych, kwadratowych kromek chleba, najlepiej żytniego
  • 5 filetów śledziowych wiejskich
  • 3-4 ogórki kiszone średniej wielkości
  • kilka cienkich plasterków żółtego sera
  • 6-7 małych papryczek pepperoni
  • 20 wykałaczek

Przygotowanie:

Każdą kromkę chleba podziel na 4 kwadraty. Wg. uznania możesz odciąć skórki.

Każdego fileta śledziowego pokrój na 4 części.

Ogórki kiszone pokrój na grubsze plasterki.

Cienkie plasterki sera (u mnie mierzwiony) złóż w kosteczkę lub zwiń w ruloniki.

Papryczki pepperoni pokrój na małe kosteczki.

Na wykałaczki nabij kolejno po kawałku każdego składnika.


wtorek, 6 stycznia 2015

Babka piernikowa

Przepis może i trochę świąteczny, ale co zrobić jeśli wcześniej nie było czasu na jego dodanie, może przyda się za rok ;) Szybka, pyszna korzenna babka do zrobienia bez użycia miksera. Bez świątecznej posypki będzie dobra na każdą okazję ;) 

Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm:
  • niecałe 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka M/L
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2-3/4 szklanki posiekanych orzechów, rodzynek i skórki pomarańczowej kandyzowanej
Polewa: 
  • tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • posypka cukrowa do dekoracji 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, przyprawą do piernika i cynamonem.

W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki.

Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niedokładnie. Mogą pozostać grudki.

Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.

Ciasto przelać do formy i piec przez 45 minut.

Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i wymieszać ją z 4 łyżkami wody.

Wystudzoną babkę oblać polewą i posypać posypką.



niedziela, 4 stycznia 2015

Domowy sok imbirowy

Rozgrzewający, mocno imbirowy sok do herbaty i nie tylko. Mi smakuje także rozcieńczony wodą. Można wspomagać się nim podczas przeziębienia i rozgrzać po długim zimowym spacerze. Jeśli dodacie do niego sporą ilość cukru otrzymacie gęsty syrop. Mi zależało na jego właściwościach prozdrowotnych, dlatego dodałam do soku tylko sok z cytryny i miód. Moja wersja jest dość pikantna, niezbyt słodka, bo takie napoje lubię najbardziej, ale Wy próbujcie i dodajcie tyle miodu, ile lubicie :) Sok bez problemu wytrzyma miesiąc w lodówce. Nie pasteryzowałam go i nie próbowałam przechowywać go dłużej, bo po prostu nie było już czego ;)

Składniki:
  • 120 g imbiru w korzeniu
  • 1700 ml wody (ok 7 szklanek)
  • 6 łyżek miodu akacjowego (lub więcej wg. uznania)
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

Korzeń imbiru obrać (najlepiej za pomocą łyżeczki).

1700 ml wody wlać do garnka, zagotować. Odstawić z palnika.

Po kilku minutach zetrzeć na tarce obrany imbir i dodać do garnka z wodą. Odstawić pod przykryciem na minimum godzinę.

Po tym czasie sok przecedzić przez sitko. Posłodzić miodem i dodać wyciśnięty sok z jednej cytryny.

Przelać do wyparzonych butelek lub słoików. Po ostygnięciu przechowywać w lodówce.



piątek, 2 stycznia 2015

Muffiny owsiane z dżemem ananasowym

Delikatne i puszyste muffiny z domowym dżemem ananasowym posypane chrupiącymi płatkami kokosu. Rozpływają się w ustach :) 

Składniki na 15 muffinek: 
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki owsianej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3/4 łyżeczki sody 
  • 1/2 szklanki cukru  
  • 2 jajka M/L
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego/maślanki albo kefiru
  • 1/2 szklanki oleju
  • dżem ananasowy 
  • płatki kokosu do posypania 

Przygotowanie:

W osobnych naczyniach pomieszać suche i mokre składniki (oprócz płatków kokosu). 

Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką zawartość obu misek (tylko do połączenia składników, mogą pozostać grudki). Nie miksować!

Nałożyć do foremek na dno trochę ciasta, łyżeczkę dżemu i znowu odrobinę ciasta aby wypełnić foremki do 3/4 ich wysokości. 

Wierzch posypać płatkami kokosu. 

Piec 22-25 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku na złoty kolor. Piekarnik włączyć odpowiednio wcześniej żeby przygotowane muffinki natychmiast włożyć do nagrzanego piekarnika.


zBLOGowani.pl

poniedziałek, 17 listopada 2014

Sałatka z kaszą jaglaną i newellą

Zdrowa, sycąca, pełna białka sałatka z kaszą jaglaną. Do jej przygotowania użyłam nowego, naturalnego, wysokobiałkowego bardzo smacznego produktu Newella. Jest to pasteryzowane białko jajka kurzego, które może być składnikiem wielu ciekawych potraw, od obiadów po przekąski czy sałatki. Newella jest wygodna w użyciu i gotowa do spożycia co zaoszczędzi czasu zabieganym. Moim zdaniem z powodzeniem może zastąpić jajka w niektórych potrawach.

Składniki na 4 porcje:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 200 g Newelli naturalnej (1 opakowanie)
  • 6 rzodkiewek
  • 1 papryka czerwona
  • 100 g startego sera żółtego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • sól himalajska, świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem. Następnie zalać dwiema niepełnymi szklankami wody, dodać płaską łyżeczkę soli i gotować aż kasza wchłonie wodę. Po ugotowaniu kaszę ostudzić.

Rzodkiewki i paprykę umyć i pokroić w kosteczkę. W kostkę pokroić także newellę. Natkę pietruszki posiekać.

Ząbek czosnku zetrzeć i dodać do majonezu.

Do przestudzonej kaszy dodać pokrojone warzywa, newellę, natkę pietruszki, starty ser i majonez z czosnkiem, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. 


Gotuj z Newellą

piątek, 31 października 2014

Gryczany torcik gofrowy z owocami

Bezglutenowa wersja pełnego owoców śniadania na słodko. W sam raz na leniwy weekendowy poranek. Do tego filiżanka mleka, kakao czy kawy lub szklanka świeżo wyciskanego soku i energia w pakiecie z dobrym humorem na cały dzień gwarantowane :) Torcik jest przepyszny, słodycz mango i kwaskowatość agrestu i kiwi doskonale się uzupełniają.

Składniki:

na 6 okrągłych gofrów:
  • 180 g mąki gryczanej
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej kamienia winnego)
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 4-5 łyżek cukru lub ksylitolu
  • 2 średnie jabłka
nadzienie i dekoracja:
  • 1 duże dojrzałe mango
  • dżem z agrestu i kiwi Łowicz
  • 1 kiwi

Przygotowanie:

GOFRY: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski.

Dodać mleko, jajka, olej, cukier i dobrze wymieszać.

Jabłka obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę. Dodać do ciasta.

Gofry smażyć w rozgrzanej gofrownicy aż będą rumiane. Przed smażeniem pierwszego gofra posmarować gofrownicę olejem.

NADZIENIE: Mango obrać i pokroić w plastry, odłożyć kilka do dekoracji.

Na talerz położyć pierwszego gofra, posmarować dżemem, na to następnego i ułożyć na nim plastry mango. Na warstwę mango położyć kolejnego gofra, ponownie posmarować go dżemem. Na wierzch położyć ostatniego, czwartego gofra i ułożyć na nim na przemian pokrojone na połówki plasterki kiwi i mango. Torcik z pewnością wystarczy dla 2-3 osób.

Smacznego!

Ps. Dwa pozostałe gofry skonsumować na deser z ulubionymi dodatkami ;) 


Dżem dobry, pobudka

Śniadaniowa pasta malinowo-rabarbarowa z żurawiną

Lubicie śniadania na słodko? Ja lubię zarówno na słodko jak i wytrawnie. Nie lubię za to monotonii, dlatego staram się żeby to nie była zwykła kanapka z szynką czy dżemem. Kiedy tylko mam czas staram się urozmaicać swoje śniadania, ale zawsze ich składnikiem musi być warzywo lub owoc. Dzisiaj polecam Wam szybki przepis na pastę śniadaniową z twarogiem. 4 składniki, 2 minuty roboty i pyszny dodatek do pieczywa, naleśników, placuszków czy gofrów gotowy!

Składniki (na małą miseczkę pasty):
  • 125 g półtłustego lub tłustego twarogu (lub gładkiego naturalnego serka kanapkowego)
  • 1,5 łyżki dżemu z rabarbaru (u mnie Łowicz)
  • 1 łyżka dżemu malinowego
  • 2 łyżki suszonej żurawiny

Przygotowanie:

Twaróg rozgnieść dobrze widelcem.

Dodać dżemy rabarbarowy i malinowy (w sezonie można rozgnieść pół szklanki świeżych malin).

Wszystkie składniki wymieszać, dodać suszoną żurawinę i ponownie wymieszać.

Podawać do kanapek, naleśników, gofrów, placuszków itd.

Smacznego :)


Dżem dobry, pobudka

sobota, 18 października 2014

Ciasteczka orzechowe ze słonecznikiem i gorzką czekoladą (bez cukru)

Bardzo lubię ciasteczka orzechowe w różnych postaciach, muszą tylko spełniać dwa warunki: nie mogą zawierać mąki pszennej ani cukru. Okazuje się jednak, że nie stanowi to żadnego problemu. Można bez problemu użyć mąki pełnoziarnistej orkiszowej bądź żytniej a cukier zastąpić ksylitolem lub ewentualnie miodem. W planach mam też eksperyment z mąką bezglutenową, np. gryczaną i jeśli zakończy się sukcesem to już w ogóle będzie cudownie ;) Następny raz spróbuję także upiec je w niższej temperaturze żeby orzechy zachowały więcej swoich dobroczynnych właściwości. W każdym razie w dzisiejszej wersji ciasteczka i tak są pyszne więc gorąco zachęcam Was do ich upieczenia :)

Składniki na blachę ciastek:

ciasto:
  • 170 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 100 g masła
  • 1 jajko M/L
  • 70 g ziaren słonecznika
polewa:
  • 50 g gorzkiej czekolady (skoro ciastka mają być bez cukru to raczej takiej ponad 90% zaw. kakao, ewentualnie innej bez cukru)
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka (lub więcej) ksylitolu

Przygotowanie: 

CIASTKA: Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Powinno być miękkie i wilgotne, nawet trochę klejące więc nie należy dosypywać zbyt dużo mąki.

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blaszce zachowując 2-3 centymetrowe odstępy. Z tej porcji wyszło mi mniej więcej 16-18 średniej wielkości ciastek.

Piec ok 15 minut aż się lekko zarumienią.

POLEWA: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z mlekiem i ksylitolem. Jeśli będzie za gęsta dodać więcej mleka. Tak przygotowaną polewą udekorować ostudzone ciasteczka.



czwartek, 16 października 2014

Chleb orkiszowo-owsiany z suszonymi śliwkami

Chciałam dodać dzisiaj przepis na pyszne orzechowe ciasteczka z gorzką czekoladą, ale przypomniało mi się, że przecież mamy dzisiaj Międzynarodowy Dzień Chleba :) Przepis na ciasteczka nie ucieknie a ja zachęcam Was do upieczenia prostego i smakowitego chlebka z suszonymi śliwkami. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką, troszkę poczekać aż podrośnie i upiec. Chleb upiekłam z dodatkiem cukru brzozowego, więcej informacji na jego temat znajdziecie tutaj: https://drogadosiebie.pl/zdrowa-zywnosc/ksylitol/

Składniki na keksówkę o długości 30 cm:
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej (można pominąć i dodać więcej m.owsianej lub orkiszowej)
  • 2 szklanki letniej wody
  • 1 saszetka drożdży instant
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki ksylitolu (lub miodu/cukru)
  • 120 g suszonych śliwek 

Przygotowanie:

Do miski wlać wodę i wsypać saszetkę drożdży, wymieszać.

Następnie dodać mąki, olej, sól, ksylitol (lub cukier/miód) i dokładnie łyżką wymieszać składniki.

Suszone śliwki otoczyć w mące aby wszystkie nie opadły na spód chleba. Można je pokroić albo zostawić w całości. Śliwki dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto będzie rzadkie, ale właśnie takie ma być.

Blaszkę wysmarować masłem i obsypać mąką. Przelać do niej ciasto chlebowe i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 30-45 minut.

Kiedy chlebek podrośnie, rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec chleb przez ok 60-65 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki i studzić na kratce. Upieczony chleb powinien być zarumieniony i po stuknięciu w jego spód powinien wydawać głuchy odgłos.



Wpis dodaję do akcji World Bread Day 2014 (klik)

World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014)

czwartek, 9 października 2014

Kremowy sernik morelowy bez cukru

Jak kiedyś nie przepadałam zbytnio za sernikami i wydawało mi się, że ich pieczenie jest skomplikowane tak ostatnio bardzo je polubiłam i coraz częściej je piekę. Nawet sama eksperymentuję z różnymi smakami. Nie taki diabeł straszny :) Jeśli mamy dobry przepis bazowy na sernik to można kombinować - zmieniać spody, polewy, dodatki czy smak masy serowej. Dziś przepis na sernik do którego nie użyłam tradycyjnego cukru. Substancją słodzącą jest w tym wypadku dżem morelowy słodzony ksylitolem i sam ksylitol (cukier z kory brzozy), który ze względu na niski indeks glikemiczny jest bezpieczny dla diabetyków. Posiada również o 40 % mniej kalorii niż cukier i ze względu na charakter zasadowy nie powoduje próchnicy. Wiadomo - jak ze wszystkim także z ksylitolem nie należy przesadzać, ja nie słodzę napojów więc używam go wyłącznie do wypieków i deserów. Jest bezpieczny jako składnik wypieków, ponieważ jest odporny na działanie wysokiej temperatury (w przeciwieństwie np. do aspartamu!). Ja używam ksylitolu ze względów zdrowotnych. Raz na zawszę musiałam usunąć z diety m.in. cukier a ksylitol obok stewii wydaje mi się obecnie najbezpieczniejszym naturalnym słodzikiem.

Składniki na tortownicę o średnicy 20-22 cm:

spód:
  • 60 g zmielonych ciastek pełnoziarnistych (u mnie słodzone miodem akacjowym)
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych (zamiast orzechów można użyć więcej ciastek)
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka ksylitolu
masa serowa:
  • 250 g sera twarogowego
  • 250 g mascarpone
  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 2 łyżki ksylitolu (lub więcej, ale należy pamiętać, że dżem jest również słodki)
  • 60 g miękkiego masła
  • 5-6 łyżek dżemu morelowego niesłodzonego lub słodzonego ksylitolem
  • 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
  • 8 suszonych moreli
polewa:
  • 80 g mocno gorzkiej czekolady (u mnie 99%)
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżka ksylitolu
  • suszone morele do dekoracji

Przygotowanie:

SPÓD: Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze. To samo robimy z orzechami jeśli są w całości. Masło roztapiamy i mieszamy z ciasteczkami, orzechami, ksylitolem i kakao. Tak przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy mocno dociskając (wcześniej spód tortownicy należy wyłożyć papierem a boki wysmarować masłem).

MASA SEROWA: Żółtka ubić z miękkim masłem i ksylitolem. Następnie stopniowo dodawać ser twarogowy, mascarpone i dżem. Ciągle miksując dodać budyń. Suszone morele przekroić na połówki i wymieszać z masą. Białka ubić w osobnym naczyniu na sztywną pianę i delikatnie wymieszać szpatułką z masą serową. Sernik piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok 50-55 minut. Jeśli góra wcześniej się zarumieni należy przykryć ją papierem do pieczenia. Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku bez otwierania przez ok 20 minut. Następnie lekko uchylić drzwi piekarnika i trzymać w nim sernik aż do ostygnięcia. Dzięki temu sernik nie powinien opaść. 

POLEWA: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i ksylitol. Jeśli mimo to ze względu na dużą zawartość kakao wydaje nam się za gęsta można dodać odrobinę więcej mleka, jeśli jest zbyt gorzka - więcej ksylitolu. Wystudzony sernik oblać czekoladą i udekorować suszonymi morelami. Przechowywać w lodówce. 

poniedziałek, 6 października 2014

Chleb żytnio-gryczany z suszonymi pomidorami

Bardzo lubię sama piec pieczywo. Jak tylko mam na to czas piekę po kilka chlebów albo zapas bułek i część z nich zamrażam. Zaletą domowego pieczywa jest nie tylko brak konserwantów i polepszaczy, ale również to, że za każdym razem można dodać do niego inne dodatki albo zmienić rodzaj mąki, pomieszać z inną itd. Ja osobiście najbardziej lubię chleby bez mąki pszennej, z suszonymi owocami albo ziarnami. Czasami piekę je w automacie do wypieku chleba albo w piekarniku gdy chcę aby miały inny kształt. Tym razem upiekłam chleb z suszonymi pomidorami, oregano i bazylią. Również bardzo smaczny, mężowi też zasmakował :) Marzy mi się idealny chleb na zakwasie, ale niestety z zakwasem jeszcze się nie polubiliśmy mimo kilku podejść, może macie jakieś wskazówki? 

Składniki na dwa chleby o wym. 10x20cm:
  • 3 szklaki letniej wody
  • 4 łyżki oleju
  • 1,5 opakowania drożdży instant
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 3/4 szklanki pełnoziarnistej mąki żytniej
  • 8 połówek suszonych pomidorów
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 1,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać 3 szklanki letniej wody, olej i drożdże instant.

Suszone pomidory odsączyć z oleju, pokroić i na małe kawałki i obtoczyć w mące. 

Do miski z wodą przesiać mąki, dodać oregano, bazylię, sól i pokrojone pomidory. Wszystko wymieszać dokładnie łyżką. Naczynie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

W tym czasie formy wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą. Jeśli używacie foremek silikonowych pomijacie ten krok.

Ciasto przelać do keksówek, wyrównać i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec dwa chleby jednocześnie przez ok 60-65 minut aż skórką będzie chrupiąca i zarumieniona.

Po upieczeniu najlepiej chleby ostrożnie wyjąć z foremek i studzić na kratce.

Smacznego :)


Wpis dodaję do konkursu dla blogerów "Zboże smakuje i inspiruje"


środa, 1 października 2014

Deser z pijanymi rodzynkami

Ten deser z pewnością skierowany jest dla dorosłych. Lekko rozgrzewający, idealny na jesienne popołudnia w towarzystwie kawy. Prosty i szybki w przygotowaniu. Może i dość kaloryczny, ale przecież nie jada się takich deserów codziennie ;)

Składniki na 2 porcje:
  • 200-250 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki rumu
  • 3-4 łyżki ulubionego musu bądź dżemu owocowego (u mnie morelowy z dodatkiem rumu)
  • 2 wafelki do dekoracji
  • 2 kostki białej czekolady (potartej do posypania)

Przygotowanie:

Rodzynki namoczyć w rumie ok godzinę wcześniej.

Po tym czasie ubić schłodzoną kremówkę.

Na dno pucharków nałożyć po kilka rodzynek i łyżeczkę rumu w którym się moczyły. Przykryć grubą warstwą bitej śmietany, następnie wyłożyć mus owocowy, posypać rodzynkami (zostawić odrobinę do dekoracji). Przykryć cienką warstwą śmietany.

Wierzch posypać pozostałymi rodzynkami i startą białą czekoladą, udekorować wafelkiem.

Gotowe :)

wtorek, 30 września 2014

Krautstrudel - strudel z kapustą

Sycące danie idealne na obiad, inspirowane kuchnią austriacką i szwajcarską. Strucla z kiszoną kapustą, wędzonym boczkiem i pietruszką. Warto wypróbować.

Składniki na strucle o długości 36-38 cm:

Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
  • 0,5 kg kiszonej kapusty (można dodać więcej)
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • pęczek pietruszki
  • 100 g żółtego sera
  • pieprz kolorowy
  • sól 
  • kminek mielony
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • olej rzepakowy do podsmażenia
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Ze wszystkich składników na ciasto wyrobić gładkie, elastyczne, miękkie ciasto.

Odstawić pod przykryciem aby odpoczęło (na około godzinę).

W tym czasie przygotować nadzienie:

Cebulę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.

Kapustę podgotować chwilę z liściem laurowym i dwoma kuleczkami ziela angielskiego.

Po kilku minutach odsączyć i dodać na patelnię z cebulą i boczkiem, przyprawić solą, świeżo mielonym kolorowym pieprzem i mielonym kminkiem.

Pietruszkę posiekać i dodać do farszu.

Ciasto dość cienko rozwałkować na papierze do pieczenia i posypać bułką tartą.

Przestudzony (i ewentualnie odsączony z oleju) farsz wyłożyć na ciasto. Ser żółty zetrzeć i posypać nim farsz. Ciasto zwinąć w długi rulon, oba końce podwinąć pod spód.

Piec w rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) piekarniku przez ok 35 minut, wierzch powinien się lekko zarumienić.

Szwajcarskie inspiracje

sobota, 27 września 2014

Apfelstrudel - strudel z jabłkami

Szwajcaria to nie tylko ser i czekolada, chociaż na pewno zarówno jeden jak i drugi składnik znajdziemy w wielu szwajcarskich potrawach czy deserach. Szwajcaria to także przeróżne knedle, strudle i inne potrawy, którymi zajadać się można także np. w Austrii czy w Niemczech (zresztą nie tylko tam, ale wydaje mi się, że w tych krajach są dosyć popularne). Oczywiście mówię tu tylko o stronie kulinarnej, nie sprowadzam tego kraju tylko do smakołyków, można by długo wymieniać z czego słynie Szwajcaria, ale skoro to blog kulinarny to nie będę się nad tym rozwodzić :) No dobrze, skoro dzisiejszy przepis ma być inspirowany Szwajcarią  żeby mógł wziąć udział w konkursie "Szwajcarskie inspiracje" to moją propozycją będzie Apfelstrudel. Jest to strudel z jabłkami, rodzynkami moczonymi w rumie i opcjonalnie orzechami. Prosta i pyszna propozycja. W Szwajcarii podaje się ją np. z sosem waniliowym. Moja tym razem nie doczekała sosu i uważam, że wcale nie jest jej potrzebny ;)

Składniki na strucle o długości 36 cm:

Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (można pominąć)
Nadzienie:
  • 4 duże jabłka
  • 3-4 łyżki rodzynek
  • garść posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
  • cynamon
  • cukier waniliowy
  • rum do namoczenia rodzynek
  • bułka tarta do posypania ciasta
Do posypania:
  • cukier puder
  • cynamon

Przygotowanie: 

Rodzynki zalać rumem i odstawić na minimum godzinę.

Ze wszystkich składników na ciasto wyrobić gładkie, elastyczne, miękkie ciasto.

Odstawić pod przykryciem aby odpoczęło (na około godzinę).

W tym czasie obrać jabłka i pokroić w plasterki. 

Orzechy posiekać na drobne kawałki.

Ciasto cienko rozwałkować na papierze do pieczenia. Posypać bułką tartą i poukładać na nim kawałki jabłka. Całość posypać cynamonem, cukrem waniliowym, kawałkami orzechów i rodzynkami odsączonymi z rumu.

Ciasto zwinąć w długi rulon. Można pomagać sobie podnosząc papier do pieczenia na którym znajduje się rozwałkowane ciasto i  lekko dociskać. Oba końce rolady podwinąć pod spód.

Strudel wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni (termoobieg) i piec ok 35 minut.

Po upieczeniu jeszcze gorącą strucle oprószyć cynamonem i cukrem pudrem.

Jabłko z cynamonem 2014  Szwajcarskie inspiracje  Jabłko z cynamonem 2014