niedziela, 23 lutego 2014

Cytrynowe muffinki orkiszowe z czekoladą

Ostatnio piekę sporo muffinek i za każdym razem wszyscy się nimi zajadają. Uwielbiam je za to, że można przygotować je niemal w mgnieniu oka a możliwych kombinacji składników jest nieskończenie wiele. Od muffinek pszennych po orzechowe, od waniliowych po kakaowe, z nadzieniem lub z bakaliami, z polewą lub bez. Wszystko zależy od tego co mamy pod ręką lub na co akurat mamy ochotę. Wczoraj powstały takie oto muffinki orkiszowe ze skórką z cytryny a każda z nich skrywała w sobie kostkę białej czekolady studenckiej z bakaliami. Puszyste, nie przesłodzone, po prostu pyszne!

Składniki na 12 muffinek:
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki orkiszowej typ 700
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru/ksylitolu
  • skórka otarta z 1 małej cytryny lub połowy dużej
  • 12 kostek czekolady (u mnie biała studencka)

Przygotowanie:

W osobnych naczyniach połączyć suche i mokre składniki.

Następnie zawartość obu naczyń delikatnie ze sobą połączyć. 

Cytrynę wyszorować i sparzyć. Skórkę zetrzeć drobno na tarce. Dodać do ciasta.

Foremki napełnić ciastem i do każdej włożyć po kostce czekolady.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Piec do suchego patyczka przez ok 15 minut.

Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

piątek, 21 lutego 2014

Deser ze świeżym ananasem

Czasem gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie deseru czy upieczenie ciasta a najdzie nas ochota na coś dobrego albo mamy niespodziewanych gości, możemy przygotować bardzo prosty i szybki deser z owocami. Kombinacji jest naprawdę bardzo wiele, wystarczy odrobina fantazji. Ja tym razem miałam w lodówce kremówkę i mascarpone a na półce od kilku dni leżał ananas, którego zresztą wypadało wreszcie zjeść ;) Deser można oczywiście odchudzić i użyć np. jogurtu naturalnego wymieszanego z gładkim twarożkiem. W mojej wersji deser jest nieziemsko śmietankowy a śmietankowy smak idealnie komponuje się ze świeżym, słodkim, soczystym, dojrzałym ananasem <3

Składniki na 4 desery:
  • 250 ml kremówki 30 %
  • 150 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki ksylitolu/cukru
  • 1 dojrzały ananas
  • 4 łyżeczki konfitury pomarańczowej
  • 3 pełne łyżki płatków migdałowych 
  • 3 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Kremówkę ubić z ksylitolem lub z cukrem. Na końcu dodać serek mascarpone i krótko zmiksować ze śmietaną na małych obrotach.

Ananasa obrać, pokroić w krążki a następnie w małe trójkąciki.

Płatki migdałów uprażyć krótko na suchej patelni. Powinny bardzo lekko się przyrumienić, jeśli przegapimy ten moment płatki będą gorzkie.

Czekoladę zetrzeć na tarce.

Do pucharków nałożyć po łyżeczce konfitury pomarańczowej, następnie po warstwie masy śmietankowej i kawałków ananasa, posypać płatkami migdałów i wiórkami czekoladowymi. Wiórki przykryć kolejną warstwą masy a na wierzch wyłożyć kawałki ananasa i znów posypać płatkami migdałów i czekoladą.

Smacznego :)

środa, 19 lutego 2014

Wyśmienity biszkopt orzechowy z bitą śmietaną (bez cukru i mąki)

Kolejne ciacho dla tych, którzy uwielbiają orzechy i ciasta bez dodatku mąki. Ciasto jest puszyste, wilgotne i aromatyczne. Doskonale smakuje również bez nadzienia jeśli nie przepadacie za kremówką. Zresztą co tu się dużo rozwodzić, po prostu dodajcie je do ulubionych i wypróbujcie sami a opinią podzielcie się w komentarzu ;) A może macie jakiś swój ulubiony przepis na ciasto bez mąki?

Składniki (na okrągłą blaszkę o średnicy 24 cm):
  • 100 g drobno mielonych orzechów laskowych
  • 100 g drobno mielonych migdałów
  • 80 g masła 
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 3 łyżki miodu akacjowego (lub cukru/ksylitolu)
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml kremówki 36% - do przełożenia ciasta
  • 60 g gorzkiej czekolady dobrej jakości (u mnie 81%) + 2 łyżki mleka - na polewę

Przygotowanie:

Piekarnik nastawić na 170 stopni aby rozgrzał się podczas przygotowywania ciasta.

Masło rozpuścić i przestudzić.

W osobnym naczyniu wymieszać zmielone orzechy laskowe, migdały, proszek do pieczenia i sodę.

Białka jajek ubić na sztywną pianę. Miksując na małych obrotach dodawać kolejno żółtka, masło i miód.

Następnie szpatułką delikatnie wmieszać w ciasto zawartość naczynia z orzechami.

Masę przelać do formy i natychmiast wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec przez 30-35 minut, potem wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na kilka minut.

Następnie wyjąć ciasto z formy i studzić na kratce.

Po ostudzeniu ubić kremówkę, przeciąć biszkopt na dwa blaty i przełożyć śmietaną. Ja nie słodziłam śmietany, ale jeżeli chcecie możecie to zrobić podczas ubijania.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z dwiema łyżkami mleka. Tak przygotowaną polewą posmarować cienko wierzch ciasta.

Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego ;)
Słodkie Walentynki 2014

niedziela, 16 lutego 2014

Pieczone pączuszki orkiszowe z kajmakiem

Te pączki to zdecydowanie strzał w dziesiątkę. Ich przygotowanie nie jest może zbyt szybkie, ale naprawdę warto poświęcić trochę czasu. Zależało mi na tym żeby uniknąć dodawania mąki pszennej więc ciasto potrzebowało więcej czasu żeby wyrosnąć. Po upieczeniu pączki są za to dość lekkie i delikatne, ale najlepiej smakują pierwszego dnia więc warto część zamrozić na zapas tuż po ostudzeniu.

Składniki na 4 duże blachy pączków:
  • 1,5 szklanki jasnej mąki orkiszowej
  • 3,5 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 2 saszetki drożdży instant
  • 2 szklanki letniego mleka
  • 125 g ksylitolu lub cukru
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 1,5-2 puszki kajmaku do nadziewania
  • cukier puder do oprószenia (u mnie Kupiec)

Przygotowanie:

Mąkę wsypać do wysokiego naczynia.

Mleko lekko podgrzać, wsypać drożdże i wymieszać. 

Następnie rozpuścić masło.

Do mąki dodać mleko z drożdżami, masło, ksylitol lub cukier i jajka.

Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być lekko klejące więc podczas wyrabiania nie dosypujemy zbyt dużo mąki.

Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. U mnie trwało to ponad 2 godziny.

Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i każdą wałkujemy na grubość min 1 cm.

Wycinamy dowolne kształty. Ja użyłam foremki do ciastek w kształcie serca.

Wycięte pączuszki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia zachowując odstępy, bo pączki trochę urosną.

Odkładamy blachy z pączkami w ciepłe miejsce na minimum godzinę.

Następnie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni (góra-dół) i pieczemy pączki przez ok 15 minut.

Po ostygnięciu nadziewamy masą kajmakową za pomocą szprycy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Słodkie Walentynki 2014Walentynki - czym TO się je?

Bardzo Tłusty Czwartek 2014Tłusty czwartek 2014


piątek, 14 lutego 2014

Muffinki orkiszowe z czekoladową bitą śmietaną

Choć nie każdy obchodzi Walentynki to z pewnością większość z Was skusiłaby się dzisiaj na taki pyszny i prosty deser ;) Babeczki kakaowe z mąki orkiszowej z konfiturą żurawinową a na górze pyszna czekoladowa bita śmietana. Jeśli nie macie mąki orkiszowej możecie użyć mąki pszennej np. mąki tortowej. Babeczki nie są zbyt słodkie, bo uznałam, że śmietana jest już wystarczająco słodka, ale jeśli chcecie możecie dodać do nich więcej cukru.

Składniki na 12 muffinek:

suche:
  • 100 g mąki orkiszowej typ 700
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 80 g cukru lub ksylitolu
  • 1 niecała łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
mokre:
  • 160 g jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1 jajko
dodatkowo:
  • 12 łyżeczek konfitury żurawinowej do nadziewania
  • 12 świeżych malin lub innych drobnych owoców do dekoracji
  • 400-500 ml kremówki czekoladowej

Przygotowanie:

W osobnych naczyniach wymieszać łyżką suche i mokre składniki.

Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką bądź szpatułką zawartość obu misek.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

Do foremek, najlepiej silikonowych nakładać po łyżce ciasta, następnie po łyżeczce konfitury i znów po łyżce ciasta aby przykryć konfiturę. Foremki powinny być wypełnione do 3/4 ich wysokości.

Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-35 minut.

Po ostudzeniu ubić kremówkę i udekorować nią babeczki. Czubek ozdobić owocami.

Smacznego :)
Słodkie Walentynki 2014 Walentynki - czym TO się je?

wtorek, 11 lutego 2014

Kasza gryczana z warzywami

Potrawka z kaszy to pomysł na szybki, tani, smaczny, ale i wartościowy obiad. Do zrobienia w kilka chwil, nawet gdy mamy niewiele czasu. Ja tym razem użyłam kaszy w 6 minut Sonko, dzięki czemu obiad przygotowałam w iście ekspresowym tempie ;)

Składniki dla 4 osób:
  • 2 woreczki kaszy gryczanej (u mnie Sonko)
  • 2 małe papryki 
  • 2 małe cukinie
  • 200 g pieczarek
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • zielona pietruszka
  • pieprz, sól, oregano (lub ulubione przyprawy)
  • odrobina oleju lub masła do podsmażenia warzyw

Przygotowanie:

Kaszę ugotować w osolonej wodzie.

Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki i podsmażyć.

Dodać pokrojoną w kostkę cebulę.

Paprykę i cukinie pokroić w kostkę i dodać do pieczarek. Dusić kilka minut pod przykryciem.

Następnie dodać kaszę, pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki, przeciśnięty lub starty czosnek, pokrojoną natkę pietruszki i wymieszać. Przyprawić i dusić jeszcze przez chwilkę. 

Zainspiruj się kaszą! II edycja

poniedziałek, 3 lutego 2014

Biszkopt na migdałach z kremem borówkowym na bazie mascarpone

Jeśli szukacie zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych wypieków albo przepisów na smakołyki, których jeszcze nie próbowaliście, ten przepis powinien Wam się spodobać. Biszkopt migdałowy powinien przypaść do gustu zresztą wszystkim, ponieważ smakuje naprawdę wyśmienicie i jest bardzo delikatny. Należy tylko uważać aby go nie przesuszyć. Mojej rodzinie bardzo zasmakował. Idealnie komponuje się z wszelkimi kremami, owocami czy galaretkami. Na pierwszy rzut oka trudno nawet rozpoznać, że jest to biszkopt bez dodatku mąki.

Składniki

na spód biszkoptowy:
  • 100 g drobno zmielonych płatków migdałów
  • 4 jajka L
  • 2 łyżki ksylitolu/syropu z agawy bądź ew.cukru
na krem:
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml kremówki
  • 150 g gładkiego twarożku
  • 200 g borówek
  • 2 łyżki dżemu malinowego (u mnie bez dodatku cukru)
  • 3 duże łyżki żelatyny
  • *opcjonalnie słodzik lub cukier do smaku
+ 70-100 g borówek do dekoracji

Przygotowanie:

BISZKOPT: Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.

Płatki migdałów zmielić najdrobniej jak to możliwe.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać żółtka, słodzik lub cukier.

Następnie wsypać zmielone płatki migdałów i bardzo delikatnie wymieszać je z pianą szpatułką.

Masę natychmiast przelać do formy o średnicy 28 cm i piec przez 13-15 minut. Po tym czasie wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na kilka minut.

KREM: Serek mascarpone zmiksować z twarożkiem. 

Dodać borówki oraz dżem i miksować do połączenia składników. Można także zmiksować borówki w blenderze i przelać powstały mus do masy.

Kremówkę ubić ze słodzikiem lub z cukrem (wedle uznania) i dodać do masy. Delikatnie wymieszać.

Na końcu rozpuścić żelatynę w odrobinie ciepłej wody. Aby nie powstały grudki najlepiej przed wlaniem do masy dodać do niej 2-3 łyżki kremu i dobrze wymieszać. Następnie połączyć żelatynę z masą i odstawić do lodówki na około 30 minut. 

Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na biszkopt a wierzch dekorujemy borówkami.

Gdyby masa długo pozostawała zbyt płynna można dodać więcej żelatyny. Z kremu nie powinna jednak powstać galaretka. Ma być lekko sztywny, ale jednocześnie mieć kremową konsystencje.

Smacznego!


Mascarpone Karnawał 2014

piątek, 31 stycznia 2014

Babka orkiszowa z marchewką i jabłkiem, bez cukru i tłuszczu

Jeśli lubicie odchudzone i zdrowe smakołyki koniecznie upieczcie tą babkę. Jest wilgotna i bardzo smaczna. Jej smak przypomina mi trochę chlebek na słodko, pewnie dlatego, że użyłam pełnoziarnistej mąki orkiszowej, która mimo wysokiego typu całkiem nieźle sprawdza się w wypiekach. Z podanej porcji wychodzi niska babeczka ze standardowej blaszki z kominem. Możecie podwoić porcję żeby babka wyszła wysoka.

Składniki:
  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 2 łyżki jasnej mąki orkiszowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża marchew
  • 1 średnie jabłko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki ksylitolu (można zastąpić syropem z agawy, miodem lub po prostu użyć cukru)

Przygotowanie:

Jajka ubić z ksylitolem na puszystą masę.

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.

Marchew i jabłko obrać i zetrzeć drobno na tarce.

Do naczynia z ubitymi jajkami dodać jogurt naturalny i mąkę. Wymieszać szpatułką do połączenia składników. Gdyby masa była naprawdę dość gęsta można dodać jeszcze 1-2 łyżki jogurtu i ponownie wymieszać.

Masę przelać do blaszki na babkę z kominem i wyrównać wierzch (można upiec babkę także w małej keksówce).

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec przez ok 45 minut (funkcja góra-dół) do suchego patyczka.

Smacznego :)

inspiracja [klik]

wtorek, 28 stycznia 2014

Gołąbki z brązowym ryżem i z mięsem

Tym razem gołąbki zrobiłam z brązowym ryżem. Okazuje się, że był to całkiem udany eksperyment, bo gołąbki wyszły bardzo smaczne choć nieco inne w smaku niż te tradycyjne do których dodaje się biały ryż. Jeśli przepadacie za tym brązowym tak, jak ja, wypróbujcie ten przepis :)

Składniki na 1 duży rondel średniej wielkości gołąbków:
  • 2 średnie główki kapusty
  • 1 kg ryżu naturalnego (u mnie Risana/Sonko - 2,5 opakowania)
  • 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowego lub z indyka 
  • 0,5 kg cebuli
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 250 g smalcu
  • pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:

Kapustę sparzyć. Należy wyciąć głąba a następnie włożyć całą główkę do dużego garnka z gotującą się wodą. Po kilku minutach stopniowo wyjmować liście kapusty, które już zmiękły.

Z liści odciąć zgrubienia żeby łatwiej się zawijało.

Ryż ugotować w osolonej wodzie (kilka minut krócej niż podano na opakowaniu).

Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na roztopionym smalcu.

W dużym naczyniu wymieszać ugotowany ryż, surowe mięso, zeszkloną cebulę razem z tłuszczem i przecier. Przyprawić solą i pieprzem. Inne przyprawy dodać wedle uznania.

Na najładniejsze liście kapusty nakładać farsz i zwijać.

Duży rondel posmarować tłuszczem i wyłożyć liśćmi kapusty. Gołąbki układać tak aby ściśle do siebie przylegały.

Gdy rondel będzie pełny wlać szklankę wody. Wierzch wyłożyć liśćmi kapusty.

Piec pod przykryciem w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 2,5h.

niedziela, 26 stycznia 2014

Intensywnie kokosowy pudding ryżowy

Jeżeli tak jak ja kochacie kokos ten pudding jest dla Was. Lekko słodki, intensywnie kokosowy i bardzo pożywny. Będzie idealny na śniadanie. Jeżeli jadacie śniadania w biegu, bo nie macie rano zbyt wiele czasu na ich przygotowanie, możecie przyrządzić go wieczorem a rano tylko podgrzać :)

Składniki na 2 porcje:
  • 400 ml mleczka kokosowego (u mnie częściowo odtłuszczone)
  • 200 ml wody
  • 1 woreczek ryżu Basmati (u mnie Sonko/Risana)
  • 1-2 płaskie łyżeczki ksylitolu (lub miodu/syropu z agawy/cukru)
  • *opcjonalnie 1-2 łyżeczki tahiny (jeżeli lubicie sezam)

Przygotowanie:

Mleczko kokosowe wymieszać z wodą, posłodzić i ewentualnie dodać tahinę, zagotować.

Następnie wsypać zawartość woreczka ryżu i gotować po przykrywką na małym ogniu przez ok 30 minut.

Po tym czasie wyłączyć palnik i zostawić ryż pod przykryciem przez 15 minut.

Smacznego :)

piątek, 24 stycznia 2014

Pikantne skrzydełka i ziemniaczki z rozmarynem z piekarnika

Dzisiejsza potrawa ma wiele zalet: jest prosta i szybka w przygotowaniu, bardzo aromatyczna, chrupiąca, sycąca i mniej kaloryczna niż gdybyśmy usmażyli ją na patelni. Skrzydełka najlepiej zamarynować dzień wcześniej żeby przyprawy wniknęły w głąb mięsa i żeby mięso było soczyste. Danie świetnie sprawdzi się jako rodzinny obiad a same skrzydełka będą pyszną przekąską na każdej domówce.

Składniki na porcje dla 3-4 osób:

Skrzydełka:
  • 12 skrzydełek z kurczaka
  • 3 łyżki miodu
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 pełne łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 płaskie łyżeczki chili w proszku lub sosu tabasco 
  • opcjonalnie 2 łyżeczki przyprawy gyros
Ziemniaki:
  • 1 kg małych ziemniaków
  • sól 
  • suszony lub świeży rozmaryn
  • kilka łyżek oleju
  • opcjonalnie szczypiorek do posypania po upieczeniu

Przygotowanie:

Do naczynia z szerokim dnem dodać olej, miód, wodę, przeciśnięty lub starty czosnek oraz przyprawy. Wymieszać.

Skrzydełka umyć i osuszyć. Usunąć lotki. Włożyć do naczynia i natrzeć marynatą. Pozostawić w naczyniu z marynatą przez noc lub co najmniej kilka godzin (naczynie przykryć).

Następnego dnia obrać ziemniaki i podzielić na części, jeśli są malutkie przekroić na połówki.

Posmarować je olejem i posypać solą oraz rozmarynem.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termoobiegiem. 

Ja piekłam ziemniaki na osobnej blaszce w tym samym czasie co skrzydełka. Potem podałam w naczyniach żaroodpornych jak na zdjęciu

Blachę na skrzydełka wyłożyć papierem, wyłożyć skrzydełka i polać je marynatą.

Obie blachy piec jednocześnie w 180 stopniach przez około godzinę. Ja po 20 minutach przykryłam blachy folią aluminiową żeby nic się nie przypaliło i zdjęłam ją pod koniec pieczenia, jakieś 10 minut przed końcem. Wtedy też zwiększyłam temperaturę do 220 stopni.

Smacznego!



poniedziałek, 20 stycznia 2014

Koktajl ananasowo-truskawkowy

Ostatnio często przyrządzam różne koktajle. Są pyszne i orzeźwiające a porcja witamin przyda się przecież każdemu szczególnie gdy pogoda nas nie rozpieszcza a za oknem jest tak ponuro. Koktajle są doskonałe nie tylko na śniadanie ale i na słodki podwieczorek. Jeśli chodzi o dzisiejszą propozycję to nie polecam zamiany świeżego ananasa na tego z puszki. Naprawdę warto pomęczyć się z jego obieraniem i użyć świeżego ;) a napój przyrządzić tuż przed spożyciem. Wtedy smakuje najlepiej.

Składniki na 4 porcje:
  • 1 świeży ananas
  • 250 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 1 banan
  • 400 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Ananasa obrać i pokroić. U mnie ananasy je się dość często i z tego względu zaopatrzyłam się w zestaw, który bardzo ułatwia tą czynność (polecam!). Obieranie i krojenie ananasa z jego udziałem trwa co najwyżej minutę. Jeśli także lubicie ananasy to sklepach i w internecie bez problemu znajdziecie takie akcesoria.

Do wysokiego naczynia dodać kawałki ananasa, truskawki, pokrojonego banana oraz jogurt.

Całość zblendować i rozlać do szklanek. 

Smacznego :)

sobota, 18 stycznia 2014

Koktajl kefirowy z pomarańczą i kiwi

Czasami lubię rano zamiast kawy wypić do śniadania jakiś koktajl. Przygotowanie go jest przecież szybkie i proste a dodać można niemal wszystkie owoce czy warzywa, w zależności od tego co ma się akurat pod ręką. Najbardziej lubię koktajle na bazie jogurtu, maślanki lub kefiru i nigdy ich nie dosładzam, bo owoce same w sobie są już dla mnie wystarczająco słodkie. Tak było i dzisiaj :) Kilka składników, chwila miksowania i koktajl gotowy. 

Składniki na 1 koktajl:
  • mały kubeczek kefiru
  • duża pomarańcza 
  • 2 kiwi

Przygotowanie:

Sok z pomarańczy wyciskamy.

Owoce kiwi obieramy i kroimy na kilka kawałków.

Do wysokiego pojemnika wlewamy kefir, sok z pomarańczy i dodajemy kawałki kiwi.

Blendujemy aż koktajl będzie gładki.

Smacznego :)


piątek, 17 stycznia 2014

Mini pączki z konfiturą morelową, bez drożdży

Jeśli macie ochotę na coś dobrego i szybkiego w przygotowaniu polecam Wam ten przepis. Pączki są miękkie a jeśli rozgrzejecie dobrze olej na pewno nie nasiąkną nim podczas smażenia. Są pyszne także bez nadzienia, wtedy polecam dodać do ciasta skórkę z cytryny albo odrobinę ulubionego ekstraktu czy aromatu. 

Składniki na 18 niewielkich pączków:
  • 280 g mąki pszennej tortowej
  • 120 g serka homogenizowanego lub sera mielonego
  • 100 g gęstej śmietany
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki sody
  • *ewentualnie otarta skórka z cytryny lub odrobina ulubionego aromatu
  • ok 0,7 l oleju do smażenia
  • konfitura morelowa do nadziewania
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, dodać cukier i sodę, wymieszać.

Dodać śmietanę, serek, jajko i wyrobić miękkie ciasto.

Ciasto może się delikatnie kleić. Nie należy dosypywać zbyt dużo mąki, bo pączki mogą być przez to twarde. Uformować małe kuleczki, mi wyszło 18 sztuk.

Dobrze rozgrzać olej i smażyć pączki na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor.

Ja użyłam ok 0,7 l oleju smażąc w niedużym rondelku. Smażyłam po 6 sztuk (pączki urosną podczas smażenia więc lepiej wrzucać po kilka jeśli używamy małego garnka tak żeby mogły swobodnie pływać).

Odsączyć na ręczniku papierowym a po ostudzeniu nadziewać konfiturą najlepiej przy pomocy szprycy z podłużną cienką końcówką i posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

poniedziałek, 13 stycznia 2014

Chipsy błonnikowe Sonko

W ramach współpracy z firmą Sonko otrzymałam do wypróbowania między innymi chipsy błonnikowe we wszystkich dostępnych smakach czyli:
- włoskie
- szpinakowe
- o smaku pizzy
- serowe
- grzybowe
- czosnkowe
- 7 warzyw

Chociaż wszystkie są smaczne, najbardziej zasmakowały mi chipsy serowe i o smaku pizzy i w najbliższym czasie muszę zrobić ich zapas :) 

Chrupiące chipsy kukurydziane wyróżniają się wysoką zawartością błonnika (aż 3,7 g w jednej paczuszce, czyli 15% dziennego zapotrzebowania) więc z pewnością będą zdrową alternatywą dla innych słonych przekąsek takich, jak chipsy ziemniaczane czy paluszki. 

Chipsy produkowane są z pełnoziarnistej kukurydzy popcornowej, są źródłem magnezu, żelaza, fosforu, potasu oraz cynku. Nie zawierają konserwantów, wzmacniaczy smaku, syntetycznych aromatów ani barwników. Będą odpowiednie także dla osób będących na diecie bezglutenowej, ponieważ nie zawierają glutenu. Jedna porcja - paczuszka zawiera 35 g chipsów i dostarczy średnio 145 kcal, 3 g białka, 21,5 g węglowodanów (w tym 0,7 g cukrów) i 4,4 g tłuszczów (*wartości podane dla chipsów o smaku pizzy).

Dzięki małemu opakowaniu chipsy będą idealne nie tylko do chrupania w domu przed telewizorem, ale także do zabrania ze sobą do szkoły, pracy czy kina, ponieważ bez problemu zmieszczą się w torebce czy plecaku :)


Więcej o przekąskach Sonko możecie przeczytać na stronie producenta: www.sonko.pl

piątek, 3 stycznia 2014

Bezglutenowe placuszki ryżowe z jabłkami i cynamonem

Kolejna propozycja na bezglutenowym posiłek. U nas placki były dziś na obiad, ale myślę, że będą także smacznym i sytym śniadaniem albo słodkim deserem na ciepło. Użyłam słodkich jabłek, dlatego już nie dosładzałam, ale jeśli uznacie, że placki są jednak za mało słodkie, możecie dosłodzić je np. miodem. Z placuszkami należy obchodzić się bardzo delikatnie podczas nakładania na patelnie i odwracania. Masa jest klejąca więc dobrze będzie moczyć łyżkę w wodzie żeby ułatwić sobie formowanie. Przewracać je najlepiej łopatką dopiero wtedy kiedy dolna strona się przyrumieni. Podawać z jogurtem lub śmietaną.

Składniki na 12 placuszków:
  • 2 woreczki brązowego ryżu (u mnie Risana firmy Sonko)
  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • śmietana lub jogurt do podania
  • olej do nasmarowania patelni

Przygotowanie:

Ryż ugotować i przestudzić.

Jabłka obrać i zetrzeć na grubym tarle.

Ryż zmiksować przez chwilę w blenderze, dodać starte jabłko i cynamon, dokładnie wymieszać.

Patelnie z powłoką nieprzywierającą rozgrzać i posmarować olejem (nie smażyłam w głębokim oleju). 

Formować niewielkie placuszki i smażyć z dwóch stron na złocisty kolor. 

Podawać ze śmietaną, jogurtem, serkiem, miodem lub ulubionymi owocami.


środa, 1 stycznia 2014

Seromak bez spodu

To ciasto to idealna propozycja dla tych, którzy uwielbiają zarówno makowce jak i serniki. Możecie przygotować je także z dowolnym spodem, czy to z kruchego ciasta czy herbatników. Zdecydowanie do przygotowania nie tylko od święta!

Składniki:

Masa makowa:
  • 900 g gotowej masy makowej z puszki
  • 3 jajka
  • 100 g mielonych migdałów
  • 70 g kokosu
  • 1 budyń waniliowy
  • *opcjonalnie dwie łyżeczki aromatu migdałowego lub rumowego

Masa serowa:
  • 1 kg sera w wiaderku (mój był słodzony, jeśli Wasz jest naturalny, dodajcie ½ szklanki cukru lub więcej w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubicie)
  • drobniutko potarta skórka z dwóch pomarańczy lub ewentualnie 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 100 g mleka skondensowanego niesłodzonego lub śmietany
  • 100g masła
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

Przygotowanie:

Masę makową dokładnie wymieszać z jajkami, kokosem, budyniem i mielonymi migdałami.

Blaszkę o wymiarach ok 25x36cm (NIE większą!) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę makową i równomiernie rozprowadzić.

Masa serowa:

Pomarańcze sparzyć i drobniutko zetrzeć skórkę.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z masłem (i ewentualnie z cukrem).

Następnie dodać ser, mleczko lub śmietanę, skórkę pomarańczową, budyń w proszku i ubijać na wolnych obrotach około minutę.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową.

Masę serową wylać na warstwę makową i piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 70 minut.

Jeśli ser za szybko się przyrumieni można przed końcem otworzyć piekarnik i nakryć go folią aluminiową.

Po upieczeniu zostawić seromak w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku przez co najmniej 30 minut.

Po wystudzeniu chłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.



poniedziałek, 30 grudnia 2013

Ciasteczka maślano-migdałowe z białą czekoladą i krokantem

Szybki i prosty przepis na delikatne ciastka maślano-migdałowe, kruche i rozpływające się w ustach.

Składniki na dwie duże blachy ciastek:
  • 220 g mąki tortowej
  • 80 g mielonych migdałów 
  • 200 g masła 
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Na polewę: 
  • tabliczka białej czekolady 
  • 2-3 łyżki mleka skondensowanego, niesłodzonego lub mleka 
  • krokant do posypania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciastka energicznie zagnieść (masło powinno być zimne, pokrojone na małe kawałki). 

Ciasto włożyć na min pół godziny do lodówki. 

Po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać foremkami dowolne kształty. 

Ciasteczka piec na blaszce wyłożonej papierem w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez ok 12-15 minut.

Zostawić na blaszce do wystudzenia (ciepłe są bardzo delikatne!). 

Po ostudzeniu udekorować ciastka polewą. Tabliczkę białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej dodając 2-3 łyżki mleczka skondensowanego lub mleka. Smarować ciasteczka i posypywać krokantem.


niedziela, 29 grudnia 2013

Placuszki z kaszy gryczanej z sosem z suszonych borowików

Dzisiejsze placuszki możecie podawać z sosem mięsnym lub grzybowym, ale równie dobrze możecie jeść je same, bo bez dodatków smakują równie dobrze. Takie placki to też dobry sposób na wykorzystanie kaszy, która została Wam z obiadu z poprzedniego dnia. Ja wykorzystałam do ich przygotowania kaszę gryczaną błyskawiczną, którą razem z innymi produktami otrzymałam niedawno dzięki uprzejmości firmy Sonko. Placuszki są bezglutenowe dzięki czemu mogą jeść je także osoby z nietolerancją glutenu! Sos też może być taki jeśli nie zagęścicie go mąką. Następne w planie mam placki ryżowe na słodko, mam nadzieję, że będą równie udane jak te dzisiejsze :)

Składniki na obiad dla 4 osób:

Placki:
  • 2 woreczki kaszy gryczanej (2x100g) - u mnie kasza gryczana w 6 minut Risana
  • 3 jajka
  • mała papryka zielona
  • pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Sos borowikowy:
  • 50g suszonych borowików
  • 1 l wody
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu
  • cebula
  • 2-3 łyżki kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 1 pełna łyżka krupczatki
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Sos:

Grzyby opłukać i namoczyć na noc w 1 litrze wody.

Następnego dnia gotować w tej samej wodzie przez ok 45 minut.

Na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.

Dodać grzyby razem z wywarem w którym się gotowały, uważając by nie przelać piasku, który osadził się na dnie garnka (grzyby najlepiej wcześniej wyciągnąć i drobno pokroić).

Dolać bulion warzywny i doprawić do smaku.

Sos zabielić kremówką i zagęścić jedną pełną łyżką krupczatki.

Jeszcze chwilę razem dusić. Gdyby sos był za rzadki można dodać więcej mąki.

Placuszki:

Kaszę ugotować i odsączyć.

Ząbki czosnku rozdrobnić, paprykę pokroić w małą kosteczkę, koperek posiekać.

Do miski wysypać zawartość torebek, dodać czosnek, paprykę, koperek i 3 surowe jajka.

Wymieszać i doprawić do smaku.

Najlepiej smażyć na nieprzywierającej patelni, posmarowanej olejem.

Łyżką formować małe placuszki i smażyć z obu stron aż się zarumienią. Ostrożnie odwracać łopatką na drugą stronę aby się nie rozsypały. Placki dopiero po usmażeniu są całkiem zwarte.

Smacznego :)