wtorek, 20 grudnia 2016

Sałatka z salami i jajkami przepiórki

Bardzo smaczna, kolorowa sałatka z sosem czosnkowym. Na świąteczny stół i nie tylko :)

Składniki na 2 porcje:

  • ok 60 g małych plasterków salami (u mnie karbowane)
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 10 jajek przepiórczych
  • 1 nieduża papryka czerwona
  • 2 ogórki kiszone
  • ok 2 łyżki płatków sera Grana Padano
  • pieprz kolorowy
na sos czosnkowy:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 duży ząbek czosnku

Przygotowanie:

Sałatka: Liście sałaty umyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki. Rozłóż na talerzach.


Jajka przepiórcze ugotuj na twardo w osolonej wodzie (ok 3 minuty). Ostudź, obierz i pokrój na połówki.

Paprykę umyj i pokrój w paseczki. Ogórki kiszone w plastry.

Na sałacie układaj kolejno wszystkie składniki.

Sos: Ząbek czosnku obierz i zblenduj z majonezem i jogurtem.

Polej sałatkę sosem i dopraw pieprzem.


Smacznego!

niedziela, 18 grudnia 2016

Zimowa Inka w świątecznym nastroju

Bardzo smaczny napój na bazie zbożowej kawy Inka. U mnie w wersji bezglutenowej, ale można użyć także tradycyjnej albo smakowej. Wybór jest dość duży :) To taka propozycja na zimowy, aromatyczny deser w formie napoju :) Pysznie smakuje z odrobiną przyprawy korzennej, łyżką pomarańczowej konfitury, śmietaną, czekoladą i prażonymi orzechami. Czego można chcieć więcej w taki ponury dzień? 😊

Likier kawowo-krówkowy

Rozgrzewający podniebienie likier o smaku kawowo-krówkowym z Inką. W sam raz do świątecznej kawki albo na rozgrzanie po długim zimowym spacerze :) 


Casarecce z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym

Szybki obiad z makaronem i sosem z kurczakiem w roli głównej. Kaloryczny, ale pyszny! U nas dzisiaj w przerwie między przygotowaniami do świąt a wizytą gości :)

Składniki dla 2 osób:

  • 150-170 g makaronu casarecce (u mnie Barilla)
  • ok 300 g piersi z kurczaka
  • po 1/2 łyżeczki kurkumy, czerwonej papryki i granulowanego czosnku
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 50 g startego żółtego sera
  • 250 ml śmietany 30 %
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła klarowanego do podsmażenia
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić czosnkiem, kurkumą i papryką i podsmażyć pod przykryciem na bardzo małym ogniu.

Wlać śmietankę, przyprawić ziołami prowansalskimi i dusić razem kilka minut. Dodać starty ser i wymieszać.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem,

Podawać z makaronem i posiekaną, świeżą natką pietruszki.



Makowiec mojej babci

Pyszny makowiec, który odkąd pamiętam był przygotowywany u nas w domu na każde święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Skąd dokładnie pochodzi przepis tego nie wiem, ale zawsze przygotowywała to ciasto babcia, potem mama a rok temu ja upiekłam je po raz pierwszy. Ponoć już prababcia je piekła. To jedyne ciasto u nas w domu z taką "tradycją". Choć lubię eksperymentować to bardzo chętnie wracam czasami do starych przepisów :) Makowiec jest pyszny i prosty w przygotowaniu, ja użyłam gotowej masy makowej, ale oczywiście można przygotować ją samemu.

Składniki na blachę o wymiarach 25x36cm:

Spód:
  • 0,5 kostki masła
  • 3 jajka
  • 100 ml oleju
  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

Warstwa makowa:
  • ok 1,7 kg masy makowej (u mnie dwie puszki po 850 g) gotowej lub domowej (domową słodzimy, gotowa jest już dość słodka)
  • 4 duże jajka
  • ok 1/2 szklanki rodzynek i skórki pomarańczowej 
  • ok 50 g płatków migdałów
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 350 ml mleka
  • 0,5 kostki masła
  • opcjonalnie odrobina olejku migdałowego

Dodatkowo:
  • kokos do posypania

Przygotowanie:

Spód: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. 

Miękkie masło utrzeć z jajkami i cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać łyżkę octu. Zmniejszyć obroty i powoli wlewać olej. Następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem.

Łyżką rozprowadzić ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Warstwa makowa: Budyń ugotować w 350 ml mleka. Odstawić do wystudzenia. Bakalie oprószyć mąką. Masło roztopić i lekko przestudzić.

W tym czasie w dużej misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki czyli: masę makową, jajka, bakalie, płatki migdałów. 

Następnie dodać lekko przestudzone masło oraz budyń (jeszcze lekko ciepły). Dobrze wymieszać.

Masę wyłożyć na spód ciasta, wyrównać.

Piec ok 60-65 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.

Po upieczeniu zostawić przez ok 20 minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

Po wyjęciu posypać wiórkami kokosowymi.

Kroić po ostygnięciu.


czwartek, 15 grudnia 2016

Kurczak w sosie gyros

Bardzo smaczny sos z kurczakiem z dodatkiem jednej z moich ulubionych kasz - pysznej, niepalonej kaszy gryczanej. Do takiego zestawu brakuje jeszcze tylko ulubionej surówki :) Ja bardzo lubię do takich dań zajadać buraczki :)

Składniki na 2-3 porcje:

  • 3/4 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy gyros
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • pieprz, sól do smaku
  • 1 łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:


Kaszę ugotować w 3 szklankach osolonej wody.

Fileta z kurczaka pokroić w kostkę i posypać przyprawą gyros, kurkumą i słodką papryką.

Cebulę podzielić na 4 części i posiekać w drobną kostkę w blenderze, zeszklić na maśle.

Paprykę i seler naciowy umyć, pokroić na mniejsze kawałki i przez chwilę posiekać w blenderze.

Do cebuli dodać kurczaka i dusić razem przez kilka minut. Można podlać wodą.

Dodać paprykę i seler. Dusić przez chwilę i wlać śmietankę. 

Sos gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Ewentualnie zagęścić. Przyprawić solą i pieprzem.

Podawać z kaszą i ulubioną surówką.





zBLOGowani.pl

sobota, 10 grudnia 2016

Pierniczki orkiszowe z ksylitolem

Pierwsze pierniczki gotowe! Pierniki to moje ulubione ciastka, ale muszą być bardzo aromatyczne. Te pierniczki właściwie można przygotować na ostatnią chwilę, ponieważ są miękkie już po upieczeniu :) Podaję przepis w wersji bez cukru, ale oczywiście ksylitol można zamienić na cukier w tej samej proporcji. Z przeoczenia nie rozpuściłam ksylitolu i prawdopodobnie dlatego na ciasteczkach pojawiły dziurki, jeśli go rozpuścicie powierzchnia pierników powinna być gładka (wypróbowane przy podobnym przepisie ;)

Składniki na około 3 blachy pierniczków:
  • 420 g mąki orkiszowej typ 700
  • 2 jajka L
  • 100 g ksylitolu (lub ksylitolu w pudrze/cukru/cukru pudru) 
  • 100 g masła
  • ok 80 g miodu
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody

Przygotowanie:

Masło roztopić w garnuszku, dodać ksylitol i mieszać do rozpuszczenia. Dodać miód i odstawić aby masa lekko przestygła (nie całkiem).

Mąkę, kakao i sodę przesiać. Dodać przyprawę do piernika i wymieszać.

Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie ciasto. Może lekko się kleić, ale w miarę możliwości nie dodawać więcej mąki. Zbyt dużo mąki sprawi, że pierniczki będą twarde.

Przed wałkowaniem schłodzić ciasto w lodówce. Po tym czasie ciasto nie będzie się kleić.

Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i wykrawać dowolne kształty.

Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok 9-11 minut (w zależności od grubości). 

Czas pieczenia może zależeć od piekarnika, dlatego przy pierwszej partii najlepiej pilnować by za bardzo się nie spiekły, nie powinny się za mocno zarumienić.


czwartek, 8 grudnia 2016

Sok z selerem naciowym i pomelo

Pyszny sok z selerem naciowym i nutą imbiru. Bomba witaminowa w sam raz na zimowy poranek :) Nawet jeśli nie przepadacie za selerem, warto wypróbować taką kompozycję. Bardzo dobrze smakuje w połączeniu z jabłkami i pomarańczami. Dodatek imbiru lekko rozgrzeje podniebienie :)

Koktajl z awokado

Gęsty, sycący, słodki koktajl z awokado, bananem i płatkami owsianymi. U nas był dzisiaj na deser :) Będzie też dobrym pomysłem na pierwsze lub drugie śniadanie, bo zaspokoi głód i dostarczy energii. W takim zestawieniu napój jest bardzo aksamitny i ma piękny kolor. Lubicie takie gęste koktajle? Jaki jest Wasz ulubiony?

Sok warzywny

Soki z warzyw na pewno nie są tak lubiane i popularne jak napoje owocowe, ale może warto czasami się przełamać i przygotować taką szklaneczkę pełną witamin. To świetny sposób na codzienną porcję warzyw kiedy na przykład nie mamy ochoty ich schrupać ;) Do przygotowania soków najlepiej wybierać świeże, twarde warzywa i bardzo dokładnie je umyć przed wyciśnięciem.

Zastrzyk energii - sok z macą

Najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia to porcja zdrowego, świeżego soku. Spróbujcie marchwiowego soku z pomarańczą i macą, która doda energii :) Sok jest bombą witaminy A, która ma dobroczynny wpływ na wzrok i cerę oraz C, która wspomoże odporność. Tak więc marsz do sokowirówek i na zdrowie! 

środa, 7 grudnia 2016

Rurki z kremem piernikowym

Francuskie rurki z aromatycznym, puszystym kremem piernikowym na kremówce. Smaczny deser nie tylko na święta :) Rurki nie są wcale aż tak pracochłonne jak się może wydawać, dlatego warto wypróbować przepis jeśli lubicie słodkości z kremem :)


Zdrowy budyń bez gotowania

Przepyszny, słodki budyń bananowo-czekoladowy na zimno. Do jego przygotowania potrzebne są tylko cztery składniki: kakao, banan, awokado i miód. Chwila blendowania i mamy wspaniały, gęsty krem idealny na deser czy jako dodatek do ciast, placuszków, naleśników, owsianek, pieczywa itp. Można wzbogacić deser łyżeczką cynamonu lub przyprawy do piernika i w ten sposób przygotować jego zimową wersję ;)


wtorek, 6 grudnia 2016

Sok cytrusowy z chlorellą

Orzeźwiający sok z cytrusów z dodatkiem chlorelli. Wiem, że może kolor nie jest szczególnie zachęcający, ale jeżeli nie przeszkadza Wam charakterystyczny smak spiruliny czy chlorelli na pewno Wam zasmakuje. Taki napój to sprytny sposób na przemycenie jej do swojej diety. Chlorella jest prawdziwym superfood, zawiera mnóstwo witamin, w tym sporo witaminy B12, dużo białka i szereg niezbędnych dla organizmu aminokwasów. Jest także skarbnicą mikro i makroelementów. Stanowi zatem cenny składnik diety wegetariańskiej. Sprawdzi się również jeśli chcecie zrobić sobie detoks organizmu, ponieważ doskonale oczyszcza z toksyn (wtedy jednak chlorellę najlepiej przyjmować tylko z wodą, najlepiej ok 1 h przed posiłkiem). Należy pamiętać, żeby wybierać takie algi z certyfikatem BIO. Warto zainwestować w niezanieczyszczony produkt, zwłaszcza, że taki proszek jest bardzo wydajny. Jeżeli chcecie włączyć chlorellę do swojego jadłospisu, zaczynajcie stopniowo np. od 1/4 łyżeczki. Bezpiecznie można spożywać 1 pełną łyżeczkę dziennie. Jeżeli nie smakują Wam algi zdrową i delikatniejszą w smaku alternatywą będzie sproszkowany sok z młodego jęczmienia, który także możecie dodawać do soków i koktajli.

Składniki na 2 porcje:
  • 3 pomarańcze 
  • 1 grejpfrut
  • 2 mandarynki
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 - 1 łyżeczka chlorelli

Przygotowanie:

Cytrusy umyj i przekrój na połówki.

Wyciśnij z nich sok.

Dodaj 0,5 lub 1 łyżeczkę sproszkowanej chlorelli i dobrze wymieszaj.

Przelej do szklanek. W razie potrzeby możesz delikatnie dosłodzić ;)

Na zdrowie :)



zBLOGowani.pl

Sałatka z kurczakiem i grzankami

Prosta, pożywna sałatka z dressingiem na bazie oliwy. W sam raz na zdrowy obiad albo pełnowartościowy posiłek do pracy.

Składniki na 1 porcję:
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 200 g piersi z indyka lub kurczaka
  • 1/2 awokado
  • 1 łyżka pestek dyni
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 kromka pełnoziarnistego chleba na grzanki
  • 1 łyżka przyprawy shoarma
dressing:
  • 2,5 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • pieprz kolorowy, sól morska

Przygotowanie:

Sałatę i pomidorki umyć i podzielić na mniejsze kawałki.

Mięso pokroić, posypać przyprawą shoarma i podsmażyć na małym ogniu aż zmięknie.

Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć krótko na patelni.

Na talerzu ułożyć kolejno sałatę, pomidorki, pokrojone w paski awokado i mięso. Posypać grzankami i pestkami dyni. 

Dressing: Oliwę, miód i ocet jabłkowy dobrze wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.

Tuż przed podaniem polać sałatkę dressingiem.

poniedziałek, 5 grudnia 2016

Piernik jaglany bez glutenu i cukru

Wilgotny piernik, który można przechowywać nawet do tygodnia - u nas tyle wytrzymał :) Bez glutenu, cukru i bez dodatku tłuszczu a mimo to smakował nie tylko mi, ale i mężowi i rodzicom. Jeśli użyjecie mleka roślinnego to ciasto będzie także bez laktozy. Polecam zwłaszcza tym, którzy szukają zdrowszych przepisów na święta. To mój pierwszy udany wypiek z mąki jaglanej i na pewno zagości u mnie na stałe.

niedziela, 4 grudnia 2016

Sok z topinamburu, buraka, marchwi i jabłka

Pełen witamin sok z buraka, topinamburu, jabłka, marchewki i odrobiny imbiru. Już żałuję, że resztę buraków ugotowałam na ćwikłę ;) Nie sądziłam, że wyjdzie taki dobry i, że moja poczciwa sokowirówka poradzi sobie z twardymi burakami :) Buraczki i topinambur wspomagają trawienie, warto popijać taki sok jeśli ma się z nim problemy albo chociaż profilaktycznie włączyć go do swojej diety zwłaszcza, że świetnie smakuje i jeśli tylko lubicie buraczki na pewno i Wam przypadnie do gustu. Robicie czasem soki? Jakie kompozycje lubicie najbardziej?


piątek, 2 grudnia 2016

Smoothie z czystkiem i pomelo

Orzeźwiające smoothie podkręcające odporność :) Nareszcie nadszedł sezon na cytrusy! Odkąd spróbowałam pomelo to zima kojarzy mi się nie tylko z pysznymi, słodkimi, pachnącymi pomarańczami i mandarynkami, ale także właśnie z pomelo :) To pyszna i zdrowa przekąska w zimowe dni. Aby wzmocnić odporność warto popijać też czystek. Znacie to zioło? Mi smakuje trochę podobnie do herbaty z cytryną. Można oczywiście lekko dosłodzić i wkroić plasterek cytryny. Dziś pomysł na smoothie z przestudzonym naparem. Pycha!

środa, 30 listopada 2016

Bulgur z indykiem i warzywami

Pyszny, pożywny, jesienny obiad z kaszą bulgur, mięsem i bukietem warzyw :)

Składniki na 2 porcje:
  • 2/3 szklanki suchej kaszy bulgur
  • 350 g piersi z indyka lub kurczaka
  • 400 g mieszanki warzyw mrożonych (lub kilka pokrojonych kolorowych świeżych warzyw)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: oregano, bazylia, czerwona papryka, kurkuma, curry
  • pieprz, sól do smaku
  • masło klarowane do podsmażenia

Przygotowanie:

Kaszę dobrze przepłucz na sitku. Ugotuj w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (kasza:woda) na małym ogniu aż kasza wchłonie całą wodę.

Pierś z indyka przypraw papryką, kurkumą i odrobiną curry. 

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż krótko na maśle klarowanym. Po chwili dodaj kawałki mięsa i duś na małym ogniu aż mięso zmięknie.

Następnie dodaj warzywa i duś razem przez kilka minut.

Pod koniec dodaj kaszę i dwa przeciśnięte ząbki czosnku.

Przypraw danie bazylią, oregano, solą i pieprzem do smaku.