wtorek, 25 października 2016

Jesienny konkurs z makaronem Barilla

Moi drodzy! Jesień chyba każdemu daje się we znaki. Jesienna chandra, brak inspiracji i motywacji do działania. Na pewno dobrze to znacie. Czas jednak to zmienić ;) Ja postanowiłam, że zacznę od ożywienia atmosfery na blogu :) Dlatego mam dla Was niespodziankę, która poprawi Wam humor! :) Z okazji dzisiejszego Światowego Dnia Makaronu we współpracy z marką Barilla mam dla Was konkurs, w którym do wygrania jest aż 6 zestawów makaronów i sosów! Jeśli zatem lubicie makaron gorąco zachęcam do wzięcia udziału i z niecierpliwością czekam na Wasze liczne, apetyczne zgłoszenia :D 

Zasady konkursu:

1. Przygotuj jesienną potrawę lub deser z użyciem produktu Barilla.

2. Przepis zostaw w komentarzu na blogu pod tym postem a zdjęcie z nazwą opublikuj na FB bloga czyli tutaj: https://www.facebook.com/zesmakiemizpasja/ Jeżeli nie posiadasz konta na FB, prześlij zdjęcie e-mailem na adres sisterskitchen2@gmail.com

3. Produkt na zdjęciu oczywiście mile widziany, ale jego umieszczenie nie jest konieczne!

4. Każdy uczestnik może zgłosić wiele przepisów, ale tylko raz może zostać nagrodzony.

5. Konkurs trwa dwa tygodnie, tj. od 25.10.2016 00:01 do 7.11.2016 23:59.

6. Nagrodzonych zostanie 6 osób. Co tydzień wybiorę 3 najbardziej smakowite propozycje. Przepisy, które nie zostały wybrane po pierwszym tygodniu, będą brane pod uwagę także w drugiej turze ;)

7. Ogłoszenie wyników nastąpi na blogu, maksymalnie do 3 dni po zakończeniu każdej tury konkursu, tj. do  3.11.2016 oraz 10.11.2016.

8. Każdy zwycięzca otrzyma 5 opakowań makaronu oraz 2 sosy Barilla.

9. Po ogłoszeniu wyników zwycięzca ma 3 dni na przekazanie adresu do wysyłki nagrody.

10. Nagrody wysyła marka Barilla.

11. Wysyłka nagród wyłącznie na terenie Polski.

12. W konkursie mogą brać udział osoby, które ukończyły 18 lat.

13. Biorąc udział w konkursie wyrażasz zgodę na publikację Twojego imienia i nazwiska bądź nicku oraz przepisu i zdjęcia potrawy na blogu lub FB Ze smakiem i z pasją i/lub Barilla.

14. Wzięcie udziału w konkursie jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

                                                          Przykładowa grafika z nagrodami


PS. Słyszeliście może o Makaronowych Mistrzostwach Barilla Cup? To jedyne takie wydarzenie w Polsce! Miało miejsce na początku października a za rok planowana jest kolejna edycja dla jeszcze większego grona uczestników. Zwycięzcy wybierają się w podróż do słonecznej Italii <3 Ponadto można było zdobyć zestaw garnków lub roczny zapas makaronu. Jeżeli jesteście zainteresowani wzięciem udziału w kolejnej edycji bacznie obserwujcie stronę producenta [klik]

                                                      Makaronowe Mistrzostwa Barilla Cup 30.09 - 1.10.2016

czwartek, 20 października 2016

Indyk curry z ananasem i mleczkiem kokosowym

Aromatyczna, orientalna potrawa z indykiem, mleczkiem kokosowym, kurkumą i curry, która rozgrzeje w jesienny, ponury dzień. W dodatku słoneczne kolory na talerzu z pewnością dodadzą optymizmu :) Idealny, zdrowy i pożywny obiad dla całej rodziny. Proponuję podać z ryżem ziołowym. Przepis bierze udział w konkursie #Ambition. 

Składniki na 4 porcje:

Sos:
  • 500 g piersi z indyka lub kurczaka
  • puszka mleczka kokosowego
  • 1/2 świeżego ananasa
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka czerwona
  • kurkuma
  • curry
  • pieprz cayenne, ew. sól do smaku
  • olej kokosowy do podsmażenia
Ryż ziołowy:
  • 200 g ryżu 
  • świeża natka pietruszki
  • świeża kolendra
  • sól

Przygotowanie:

Sos: Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć krótko na oleju. 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli.

Mięso umyć i pokroić w kostkę, przyprawić papryką, kurkumą oraz curry i dodać na patelnię. Podlać odrobiną wody.

Pod przykryciem dusić do miękkości na małym ogniu.

Świeżego ananasa pokroić w kostkę.

Następnie wlać mleczko kokosowe, łyżkę sosu sojowego, dodać ananasa i ponownie doprawić do smaku.

Ryż: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu. Polecam basmati albo jaśminowy. 

Świeżą pietruszkę i kolendrę posiekać i wymieszać z ugotowanym ryżem. Podawać z sosem.



  

poniedziałek, 17 października 2016

Bigos z indykiem i dynią

Szybki bigos z kiszonej kapusty z indykiem i dynią. Dodanie dyni miało być eksperymentem a jak się okazało było całkiem dobrym pomysłem, bo danie wyszło naprawdę bardzo smaczne. Można podawać je z pieczywem lub tłuczonymi ziemniakami i właśnie w tej drugiej wersji smakuje nam najbardziej. Mam jeszcze w zanadrzu kilka dyń więc z pewnością pojawią się niedługo kolejne przepisy z jej udziałem. Może podsuniecie jakiś pomysł? W planie mam kopytka z dynią a co weekend ostatnio gości u nas ciasto dyniowe, które zasmakowało nam równie bardzo jak marchewkowe. Jeśli jeszcze takiego nie robiliście to koniecznie spróbujcie. Przepis niedługo na blogu :)

Składniki dla 3-4 osób:
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 300 g obranej dyni (u mnie masłowa)
  • 400 g piersi z indyka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki puree dyniowego (można pominąć)
  • słodka czerwona paryka, kminek, kurkuma
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • olej rzepakowy lub smalec do podsmażenia

Przygotowanie:

Mięso umyj, pokrój na kawałki i razem z pokrojoną w kotkę cebulą podsmaż na patelni. Przypraw sporą ilością papryki oraz odrobiną kurkumy i kminku.

Umyj i obierz dynię, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Duś razem pod przykryciem aż zacznie robić się miękka.

Kapustę lekko odciśnij i dodaj do pozostałych składników, dodaj przecier i dyniowe puree, dopraw przyprawami i duś razem pod przykryciem jeszcze przez ok 20 min.

Podaj z pieczywem lub ziemniakami.


sobota, 15 października 2016

Sałatka z figami i kozim serem

Pyszna, prosta, jesienna sałatka podana z rozgrzewającym dressingiem na bazie oleju rzepakowego. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także nie zmienia ich własnego aromatu i można go bezpiecznie używać do pieczenia i gotowania. Używam go czasami także do sałatek jeśli zabraknie oleju tłoczonego na zimno lub jeśli nie chcę aby smak oleju zdominował smak dressingu. 

Składniki na dwie porcje
sałatka:
  • kilka garści rukoli
  • 1 gruszka
  • 2 figi
  • garść orzechów włoskich
  • kilka plastrów koziego sera pleśniowego
rozgrzewający dressing:
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 5 łyżek oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Sałatka: Owoce i sałatę dokładnie umyj.

Figi podziel na ćwiartki a gruszki pokrój w paski.

Przygotuj sałatkę bezpośrednio na talerzach.

Talerze wyłóż sałatą a następnie układaj kolejno pokrojony ser i owoce.

Posyp połamanymi na kawałki orzechami włoskimi.

Dressing: Wszystkie składniki umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj.

Polej sałatkę dressingiem bezpośrednio przed podaniem.




poniedziałek, 3 października 2016

Makaron z groszku z dynią i boczkiem

Dzisiaj mam dla Was propozycję na szybki, prosty obiad bezglutenowy. Makarony ze strączków są jeszcze trudno dostępne, ale można znaleźć je już w niektórych sklepach ze zdrową żywnością. Taki makaron będzie smakował raczej tym, którzy przepadają za strączkami, ponieważ ich smak jest mocno wyczuwalny. Jadłam już oprócz tego makarony z soczewicy i ciecierzycy. Mi smakują i bardzo dobrze komponują się z różnymi dodatkami.

Składniki na 2 porcje:
  • 150 g makaronu z zielonego grochu (może być inny)
  • 200 g dyni
  • 100 g sera feta
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 80-100 g wędzonego boczku
  • zielona pietruszka
  • pieprz, sól do smaku
  • masło klarowane lub olej do podsmażenia warzyw

Przygotowanie:

Makaron ugotuj w osolonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż krótko na niewielkiej ilości tłuszczu.

Drobniutko pokrój boczek i dodaj do cebuli.

Dynię pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników. Duś razem pod przykryciem. 

W tym czasie pokrój drobno paprykę, przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj na patelnię. 

Duś jeszcze chwilę a następnie dodaj odcedzony, ugotowany makaron i pokruszony ser feta.

Przypraw do smaku solą i pieprzem. Posyp posiekaną natką pietruszki.


wtorek, 20 września 2016

Owocowe smoothie z imbirem

Bardzo orzeźwiające smoothie z dodatkiem imbiru, znakomite np. na drugie śniadanie albo rano zamiast kawy :)

Składniki na 2 porcje:
  • 2 zielone jabłka
  • 1-2 cm kawałek imbiru
  • 1 duży, dojrzały banan
  • sok z 1/2 cytryny
  • 300 ml wody

Przygotowanie:

Jabłka dokładnie umyć, podzielić na mniejsze części i umieścić w blenderze.

Dodać banana, obrany kawałek imbiru, sok wyciśnięty z połowy cytryny i wodę.

Miksować aż powstanie gładki napój. Wg. uznania można dosłodzić, np. miodem, cukrem kokosowym lub syropem klonowym.


sobota, 17 września 2016

Wegetariański smalec z fasoli

"Smalec" z fasoli jest pysznym i zdrowym dodatkiem do chleba, który zasmakuje na pewno nie tylko wegetarianom. Warto czasem dla odmiany przygotować do chleba coś innego niż zwykle. Taką pastę można wykorzystać też jako nadzienie np. do naleśników czy pierogów.

Składniki na jeden średni słoik:
  • 1 szklanka suchej białej fasoli
  • 1 jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • ok 50-70 ml oleju rzepakowego
  • świeży lub suszony majeranek
  • kminek
  • pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:

Fasolę zalej wodą i zostaw na całą noc.

Następnego dnia ugotuj do miękkości w świeżej wodzie z odrobiną kminku.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Jabłko zetrzyj na tarce i dodaj do cebuli. Jeszcze chwilę smaż, przypraw solą i pieprzem.

Ugotowaną fasolę umieść w kielichu blendera, dodaj olej z patelni na której smażyła się cebula i miksuj aż masa będzie bardzo gładka. Wyłącz blender, dodaj cebulę z jabłkiem i wymieszaj. Przypraw do smaku świeżym lub suszonym majerankiem, pieprzem i solą.

Pastę przełóż do słoika i przechowuj w lodówce, zużyj w ciągu 5 dni. 


czwartek, 15 września 2016

Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe smakuje zdecydowanie lepiej niż to sklepowe w kartonie. W dodatku nie posiada żadnych ulepszaczy i jest tańsze. Do przygotowania takiego mleka potrzebujecie tylko wiórki i wodę. Możecie wykorzystać je do latte, owsianek, puddingów, koktajli, sosów itp. Nie jest to mleko tak gęste jak mleczko kokosowe z puszki, ponieważ przygotowujemy je z wiórków, które są już częściowo odtłuszczone. Posiada jednak na pewno większą zawartość tłuszczu niż np. mleko krowie.

Składniki na ok 1,2 l:
  • 1,5 l przegotowanej letniej wody 
  • 250 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Do dużego naczynia wsyp wiórki kokosowe i zalej przegotowaną, letnią wodą.

Przykryj i odstaw na noc. 

Następnego dnia podgrzej zawartość naczynia do ok 50 stopni i zblednuj zawartość.

Warto robić przerwy w miksowaniu żeby nie przegrzać blendera.

Przelej mleko przez sito do wyparzonej butelki, dokładnie odciśnij wiórki.

Mleko przechowuj w lodówce i zużywaj na bieżąco. 

Może stać przez ok 3-4 dni w lodówce.

W lodówce mleko może się rozwarstwiać, to normalne. Przed użyciem wstrząśnij butelką.


poniedziałek, 12 września 2016

Quinoa z sosem kurkowym

Temperatury w tym roku dały nieźle popalić, dlatego nie wiem jak Wy, ale ja z utęsknieniem czekam na piękną, kolorową, chłodną a nawet deszczową jesień i to uczucie kiedy po długim spacerze z przyjemnością można napić się gorącej herbaty, czekolady czy kakao. Właśnie z tego powodu na moim stole robi się coraz bardziej jesiennie a to za sprawą dyni, soczystych, kolorowych, pachnących jabłek, aromatycznych grzybów i pożywnych kasz. Ostatnio na obiad przygotowałam komosę ryżową z sosem kurkowym. Jeśli lubicie grzyby to gorąco polecam :)

Składniki na 2 porcje:
  • 3/4 szklanki komosy ryżowej
  • 200-250 g świeżych kurek
  • 1 cebula
  • 250 ml kremówki
  • świeża pietruszka
  • 3/4 łyżeczki kurkumy
  • kolorowy pieprz
  • sól morska
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Komosę ryżową dobrze wypłucz pod bieżącą wodą. Wsyp do garnka i zalej wodą w proporcji 1:2 . Gotuj pod przykryciem przez ok 15 minut aż quinoa wchłonie całą wodę. Posól.

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle klarowanym. 

Kurki umyj, pokrój na mniejsze części i dodaj do cebuli.

Smaż kilka minut a następnie wlej kremówkę, przypraw świeżym pieprzem, solą i kurkumą. Wszystko razem duś jeszcze przez kilka minut.

Pod koniec wsyp posiekaną pietruszkę. Podaj z komosą ryżową.


czwartek, 25 sierpnia 2016

Koktajl z opuncją i korzeniem maca

Jeśli szukacie pomysłów na koktajle z korzeniem maca to polecam wypróbować taką kombinację składników. Koktajl ma delikatny, ale odświeżający smak. Najlepiej użyć schłodzonego mleka migdałowego (lub innego roślinnego). Maca posiada wiele cennych właściwości, spożywana regularnie w połączeniu ze zdrowym trybem życia podnosi odporność, wytrzymałość a nawet pomaga wyregulować niektóre problemy hormonalne. Ze względu na skoncentrowanie wielu witamin, minerałów, niezbędnych aminokwasów oraz kwasów tłuszczowych i błonnika zaliczana jest do superfoods. Chociaż w większości składa się z węglowodanów, jest również bogata w białko (14g na 100g korzenia).* Sproszkowana maca ma karmelowo-orzechowy smak. Można dodawać ją do koktajli, soków, jogurtów, owsianek czy pieczywa.

Składniki na 1 porcję:
  • 150-200 ml mleka migdałowego
  • 1 banan
  • 2 owoce czerwonej opuncji
  • 1 limonka
  • 2 płaskie łyżeczki sproszkowanego korzenia maca

Przygotowanie:

Do naczynia w którym będziesz blendować owoce wlej mleko migdałowe.

Banana obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do naczynia, wsyp 2 łyżeczki macy.

Następnie wyciśnij sok z limonki i dodaj do pozostałych składników.

Owoce opuncji obierz - odetnij końce, natnij skórę wzdłuż i zdejmij - UWAŻAJ na drobne kolce!  

Miąższ dokładnie przetrzyj przez sito, sok przelej do naczynia z resztą składników. 

Koktajl zblenduj i przelej do szklanki.





* źródło informacji http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,18089908,Korzen_maca___wzmacniajacy_skarb_Inkow.html

środa, 22 czerwca 2016

Kostka malinowa bez pieczenia

Błyskawiczne, banalnie proste ciasto malinowe na zimno, do przygotowania którego wystarczą tylko 4 składniki. Dobrze schłodzone będzie idealnym deserem podczas upałów :)

Składniki na małą blaszkę 20x25cm:
  • ok 1/2 paczki herbatników maślanych
  • 2 galaretki malinowe
  • 250 ml kremówki 36 %
  • 1/2 - 1 szklanka świeżych malin

Przygotowanie:

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami.

Jedną galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody (ok 200 ml), ostudzić.

Kiedy zacznie tężeć, ubić śmietanę. Dodać do niej tężejącą galaretkę i krótko zmiksować. 

Następnie dodać maliny i wymieszać.

Masę wyłożyć na herbatniki. Schłodzić.

W tym czasie w szklance gorącej wody rozpuścić drugą galaretkę. Schłodzić. Gdy zacznie gęstniej wylać na ciasto.

Schłodzić przed podaniem, przechowywać w lodówce.



wtorek, 21 czerwca 2016

Gołąbki z młodej kapusty

Próbowaliście kiedyś ugotować gołąbki zamiast je piec? Ja ostatnio wypróbowałam ten sposób i przypadł mi do gustu. W smaku może tylko nieznacznie się różnią. W dodatku z młodej kapusty są wg. mnie najlepsze a przy okazji szybsze w przygotowaniu ;)

Składniki na ok 25 sztuk:
  • 2 główki młodej kapusty
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 400-500 g ryżu białego lub naturalnego
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • ok 1/2 szklanki oleju rzepakowego (lub więcej wg. uznania, można zastąpić smalcem)
  • 4 duże cebule
  • sól, pieprz
  • rosół - bulion do duszenia gołąbków

Przygotowanie:

Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Przyprawić solą i pieprzem.

Ryż ugotować kilka minut krócej niż zalecono na opakowaniu.

Mięso mielone, cebulę wraz z olejem, ryż oraz przecier wymieszać dokładnie w dużym naczyniu. Doprawić solą i pieprzem.

Z główek kapusty wyciąć głąby. W dużym garnku zagotować wodę, umieścić  kapustę i parzyć, co kilka minut zdejmując kolejno liście. Tak samo powtórzyć z drugą główką.

Uszkodzone liście można wykorzystać do wyłożenia dużego garnka, w którym gołąbki będą się gotowały.

Na każdy liść nałożyć farsz i zwinąć. Boki wcisnąć delikatnie do środka. Ułożyć gołąbki, tak aby do siebie ściśle przylegały.

W osobnym garnku zagotować bulion i zalać nim gołąbki.

Garnek przykryć i gotować gołąbki ok godziny.

Po tym czasie wywar można odlać i przygotować z niego sos, np. pomidorowy lub grzybowy.


poniedziałek, 20 czerwca 2016

Kakaowy biszkopt orkiszowy z owocami, bez cukru

Bardzo lubię eksperymentować z przepisami na ciasta. Zwłaszcza te w zdrowszej wersji. Dlatego dzisiaj kolejny przepis na ciacho z owocami, bez cukru i tradycyjnej mąki pszennej (użyłam ksylitolu i mąki pełnej orkiszowej). Biszkopt jest pyszny, lekko słodki a przy tym dzięki owocom - orzeźwiający, w sam raz jako lekki deser na upalne dni. Można użyć mieszanki owoców sezonowych, ewentualnie mrożonych.

Składniki na blaszkę o wym. ok 22x28cm: 
  • 300 g malin i porzeczek (lub innych sezonowych)
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżki kakao
  • 5 płaskich łyżek mąki pełnoziarnistej orkiszowej (wg. uznania można pomieszać pół na pół z mąką jasną orkiszową)
  • 5-6 łyżek ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki kamienia winnego lub proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni.

Owoce opłucz i osusz.

Mąkę, kakao i spulchniacz przesiej.

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę - kiedy białka zaczną gęstnieć dodaj ksylitol, następnie żółtka.

Do ubitej masy, dodawaj stopniowo przesiane suche składniki i delikatnie mieszaj szpatułką. Uważaj by nie zniszczyć konsystencji piany.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Na wierzchu poukładaj owoce.

Piecz w rozgrzanym piekarniku ok 35-40 minut.


niedziela, 19 czerwca 2016

Smoothie ze szpinakiem

Owocowe czy warzywne koktajle doskonale orzeźwiają, świetnie smakują a przy okazji dostarczają wielu cennych witamin i minerałów. Lubię zastępować nimi drugie śniadanie czy nawet deser :) Ostatnio najbardziej smakują mi zielone smoothies, do których dodaję szpinak. A jaki jest Twój ulubiony koktajl?

Składniki na 2 porcje:
  • 3-4 garści szpinaku
  • 2 dojrzałe banany
  • kawałek imbiru (1-2 cm)
  • 1/2 cytryny
  • szklanka wody
  • *ew. odrobina miodu lub ksylitolu (ja nie dodaję, banany są dość słodkie)

Przygotowanie:

Szpinak dokładnie umyć i osuszyć. Kawałek imbiru obrać.

W naczyniu blendera umieścić pokrojone banany, imbir, szpinak, wodę i wyciśnięty sok z połowy cytryny.

Wszystko zmiksować i przelać do szklanek. 



sobota, 14 maja 2016

Pikantne leczo z fasolą

  • Lekka, aromatyczna, warzywna potrawa. Bardzo dobrze komponuje się z kaszami, np. jaglaną. Można podawać także z pieczywem. Tym razem do leczo dodałam szeroką fasolę szparagową i przyprawiłam je czarnuszką i chilli. Bardzo smakowite połączenie. Znacie czarnuszkę? Próbowaliście? U nas ostatnio to ulubiona przyprawa, nawet do tostów i pizzy :) 

  • Składniki na 3-4 porcje:
  • 900 ml passaty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 200 g szerokiej zielonej fasoli szparagowej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 1 cukinia
  • 250 g pieczarek
  • olej rzepakowy do podsmażenia pieczarek
  • 1-2 łyżki cukru
  • przyprawy: sól, chilli, papryka wędzona, czarnuszka
  • 1-1,5 szklanki kaszy jaglanej do podania

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.

Na odrobinie oleju podsmażyć cebulę i pieczarki. Następnie dodać warzywa, przykryć i dusić na małym ogniu przez ok 10-15 minut.

Wlać passatę, dodać przeciśnięty czosnek, cukier, przyprawy i dusić aż do miękkości warzyw. W razie potrzeby można dodać wody.

Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem i ugotować w osolonej wodzie (proporcje 1:2). Podawać z leczo.


  • Tuż przed podaniem leczo można posypać świeżą bazylią lub oregano, będzie bardziej aromatyczne.

środa, 11 maja 2016

Mini tarty z warzywami

Lekkie, kolorowe mini tarty pełne warzyw. Najlepiej smakują na ciepło. Spód tart można wyłożyć kruchym ciastem, ja tym razem zrobiłam na szybko bez spodu.

Składniki na ok 12 sztuk:
  • 5 jajek
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 mały brokuł
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 150 g pieczarek
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 mała papryka czerwona
  • kilka sztuk szerokiej zielonej fasoli szparagowej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:


Warzywa umyć i osuszyć.Pieczarki pokroić w plasterki, posolić i przez kilka minut poddusić na patelni.

Zieloną fasolę i brokuła pokroić na małe kawałki i na 5 minut wrzucić do osolonego wrzątku.

Pomidorki podzielić na połówki, paprykę i cukinię pokroić w drobną kostkę.

Jajka roztrzepać w misce, dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

Do foremek na tarty włożyć kawałki warzyw i zalać masą jajeczną.

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni i piec tarty przez ok 25 minut. Po upieczeniu udekorować świeżą bazylią.