Smakowita propozycja dla tych, którzy lubią muffiny i przyprawy korzenne. To
naprawdę zgrany duet, idealny na długie, zimowe wieczory.
Składniki na 12 sztuk:
- 200g mąki tortowej
- 100g cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1,5 łyżki kakao
- 120 ml oleju
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 80-100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- przyprawy: 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki
imbiru, 0,5 łyżeczki kardamonu, po szczypcie anyżu i goździków
- cukier puder do posypania (u mnie Kupiec)
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier,
proszek do pieczenia, sodę, kakao, przyprawy i skórkę pomarańczową. Mieszamy.
W osobnym naczyniu łączymy mokre
składniki: olej, jogurt i jajko.
Następnie delikatnie łączymy
zawartość obu naczyń, wystarczy niezbyt starannie wymieszać łyżką.
Rozgrzewamy piekarnik do 200
stopni.
Ciasto przelewamy do foremek (do
2/3 ich wysokości) i pieczemy przez ok 20-25 minut.
Po upieczeniu posypujemy muffinki
cukrem pudrem. Ja do dekoracji użyłam szablonu w kształcie gwiazdki.