poniedziałek, 25 stycznia 2016

Likier krówkowy. Najlepszy!

Wszystko co domowe smakuje najlepiej, zwłaszcza jeśli ma się satysfakcję, że przygotowało się to samemu. Ja wczoraj pierwszy raz zrobiłam domowy likier. Okazuje się, że przygotowanie domowych trunków wcale nie musi być trudne czy pracochłonne. Przygotowanie tego likieru nie zajmuje dużo czasu a jego smak jest obłędny. Oczywiście pierwszym degustatorem był mój mąż i potwierdza, że wcale nie przesadzam ;) No to co, kto się skusi?

Składniki na 750 ml likieru:
  • 600 g krówek
  • 250 ml kremówki 36%
  • 250-350 ml wódki (w zależności jak mocne trunki lubimy ;)

Przygotowanie:

Kremówkę zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i dodaj krówki.

Cały czas mieszaj aż wszystkie cukierki całkowicie rozpuszczą się w śmietanie. Nie doprowadzaj masy ponownie do wrzenia.

Zdejmij masę z ognia i odstaw na 20-30 minut, co kilka minut przemieszaj.

Po tym czasie do jeszcze ciepłej masy wlej wódkę i energicznie mieszaj łyżką aż składniki się połączą.

Przelej likier do wyparzonej butelki i przechowuj w lodówce. Od czasu do czasu wstrząśnij butelką.

Na zdrowie ;)



piątek, 22 stycznia 2016

Pomarańczowa drożdżówka na szybko

Szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania i wyrastania. Wystarczy połączyć ze sobą suche i mokre składniki i wylać ciasto do formy. Jeśli macie ochotę na smaczną drożdżówkę a nie macie czasu albo ochoty na jej pracochłonne przygotowywanie, zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Wyśmienicie smakuje z masłem, ulubioną marmoladą i kubkiem mleka lub świeżo mielonej aromatycznej kawy <3 


Składniki (na formę 30cm x 11cm):

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 12 g drożdży instant
  • 4 łyżki cukru 
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 1 duże jajko
  • 120 g masła
  • 3/4 szklanki mleka
Kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 60 g masła w temp. pokojowej

Przygotowanie:

Kruszonka: Mąkę, cukier i masło zagnieść i schłodzić w lodówce.

Drożdżówka: Mleko podgrzać, rozpuścić w nim masło. Gdy trochę ostygnie dodać drożdże instant, cukier, jajko i skórkę otartą z jednej wyparzonej i wyszorowanej pomarańczy. Dokładnie wymieszać. 

Mieszając trzepaczką stopniowo dodawać mąkę. Mieszać do momentu aż ciasto będzie jednolite.  

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać do formy, wierzch ciasta posypać kruszonką. Ciasto wstawić do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez ok 45 minut aż wierzch i kruszonka się zarumienią.

Po upieczeniu drożdżówkę ostrożnie wyjąć z formy i studzić na kratce.



wtorek, 6 października 2015

Ciasto orkiszowe z malinami

Puszysty, delikatny, słodkawy, pełnoziarnisty biszkopt z kwaskowatymi malinami. Poza sezonem można użyć malin mrożonych, ale raczej w mniejszej ilości. Myślę, że nie będzie przesadą jeśli uznamy, że ciacho jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe ;)  Zwłaszcza z ksylitolem zamiast cukru.

Składniki na małą blaszkę:
  • 5 dużych jajek
  • 5 niezbyt czubatych łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki ksylitolu (może być ew. cukier)
  • 300-400 g malin

Przygotowanie:

Maki przesiać z proszkiem do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.

Gdy piana zaczyna robić się sztywna dodawać stopniowo ksylitol/cukier, następnie żółtka.

Wyłączyć mikser i szpatułką delikatnie wymieszać mąki z masą jajeczną.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na wierzch ciasta ułożyć maliny.

Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 25-30 min (góra-dół) aż ciasto się ładnie zarumieni. 

Po upieczeniu można posypać ciasto ksylitolem w pudrze lub cukrem pudrem.



poniedziałek, 5 października 2015

Bułki mieszane z ostropestem i chia

Kolejne domowe bułeczki, tym razem z ostropestem i ziarenkami szałwi hiszpańskiej - chia. Równie proste i pyszne jak poprzednie. Bez konieczności sporządzania rozczynu co także ułatwia ich przygotowanie.

Składniki na 10 bułek:
  • 350 g mąki pszennej typ 450
  • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej 
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 10 g drożdży instant (ok 1,5 opakowania)
  • 4 łyżeczki nasion chia
  • 4 łyżeczki mielonego ostropestu 
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić elastyczne ciasto. 

Ciasto może lekko się kleić, nie należy dosypywać mąki, bo bułki będą twarde i zbite.

Spód miski oprószyć mąką, włożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum 45 minut.

Po tym czasie jeśli ciasto znacznie zwiększyło już swoją objętość, uformować 10 płaskich bułeczek, ułożyć na blachach wyłożonych papierem i ponownie odstawić do wyrośnięcia na min 30 min. 

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni (góra-dół) i piec bułki przez ok 17 minut.

Smacznego :)




wtorek, 29 września 2015

Bułki z czosnkiem niedźwiedzim

Nie ma niczego lepszego na śniadanie niż świeże, domowe bułeczki. Zazwyczaj piekę bułki z ziarnami, ale tym razem dodałam do nich suszony czosnek niedźwiedzi. Wyszły znakomite. Skórka chrupiąca a środek mięciutki. Zdecydowanie warto upiec w wolny weekend zwłaszcza, że bułeczki są bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu ;)

Składniki na 10 bułek:
  • 400 g mąki pszennej typ 450
  • 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 1850
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 10 g drożdży instant (ok 1,5 opakowania)
  • 3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić elastyczne ciasto. 

Ciasto może lekko się kleić, nie należy dosypywać mąki, bo bułki będą twarde i zbite.

Spód miski oprószyć mąką, włożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 45 minut.

Po tym czasie jeśli ciasto podwoiło już swoją objętość, uformować 10 płaskich bułeczek, ułożyć na blachach wyłożonych papierem i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 30 min. 

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni (góra-dół) i piec bułki przez ok 15 minut.

Bułeczki najlepiej przechowywać odkryte wtedy najdłużej zachowują świeżość, część z nich można zamrozić.


wtorek, 11 sierpnia 2015

Aromatyczna potrawka z dorszem i witbierem

Jeśli macie ochotę na wyjątkowy, aromatyczny obiad to koniecznie wypróbujcie tą potrawę. Danie zaskoczyło całą rodzinę i przyznam szczerze, że choć sama przepadam za koprem włoskim to miałam pewne obawy czy aby innym ten aromat przypadnie do gustu. Na szczęście koper smaku nie zdominował i byłam bardzo mile zaskoczona, że wszystkim potrawka tak bardzo zasmakowała i prosili o powtórkę! Pozostaje udać się do ogródka po warzywa, do sklepu po dorsza i powtórzyć to danie :)

Składniki na 4 porcje:
  • 2 papryki czerwone
  • 1 papryka pomarańczowa
  • 2 bulwy kopru włoskiego
  • 600 g mrożonych kostek z dorsza
  • 250 ml śmietany 30 lub 36 %
  • 100 ml piwa (rodzaju witbier)
  • 250 g ryżu brązowego
  • masło klarowane do smażenia
  • pieprz kolorowy, sól morska do smaku
  • świeża zielenina do przystrojenia lub posypania 
Do zaserwowania razem z daniem:
  • 4 piwa rodzaju witbier

Przygotowanie:

Kostki z dorsza umyć pod bieżącą wodą, posolić, pokroić w średniej wielkości kosteczki i usmażyć na maśle klarowanym.

Papryki umyć oczyścić i pokroić w kostkę. Koper włoski również należy oczyścić, odciąć zdrewniałe części oraz pokroić w mniejsze kawałki.

Warzywa podsmażyć krótko na niewielkiej ilości masła klarowanego, następnie dolać ok 150 ml wody i dusić pod przykryciem do miękkości, przyprawić solą i pieprzem kolorowym, najlepiej świeżo mielonym.

Dorsza zdjąć z patelni, na patelnie wlać resztę wywaru z duszonych warzyw, 100 ml piwa i kremówkę, wymieszać przyprawić solą i pieprzem i odparować sos aż się zagęści.

Ryż brązowy posolić i ugotować w 0,5 l wody.

Ryż nałożyć na talerze, polać sosem, na wierzch wyłożyć duszone warzywa i usmażone kawałeczki ryby. Można polać dodatkowo sosem. Przystroić świeżą zieleniną i koniecznie zaserwować z kuflem schłodzonego witbiera, który doskonale komponuje się z tą potrawą.

Smacznego!


Kulinarne inspiracje z Love Beer

poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Ciasto z budyniem i polewą krówkową

Wiem, że sezon na owoce w pełni, ale kawałeczek ciasta z budyniem, polewą krówkową i orzeszkami do popołudniowej kawki chyba będzie miłą odmianą :) Chociaż żeby nie było - w zanadrzu mam przepis na kostkę malinową na zimno, ale to następnym razem. Jak ukropy odpuszczą to może odważycie się odpalić piekarnik i wypróbować ten prosty, słodki przepis? 

Składniki na formę o średnicy 26 cm:

biszkopt:
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
nadzienie:
  • 2 torebki budyniu śmietankowego
  • 650 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki ulubionego dżemu
polewa:
  • 150 g krówek
  • 3-4 łyżki mleka
  • 3 łyżki orzeszków ziemnych solonych lub niesolonych

Przygotowanie:

BiszkoptObie mąki przesiać.

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę.

Następnie stopniowo dodawać cukier i żółtka ubijając (już do końca) na wolnych obrotach.

Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo mąkę.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec do 35 min w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i rzucić je na podłogę ( można podłożyć poduszkę;) dzięki temu biszkopt nie opadnie.

Nadzienie: Budynie ugotować w 650 ml mleka, posłodzić.

Polewa: Do rondelka nalać 3-4 łyżki mleka, dodać krówki i rozpuścić je w kąpieli wodnej.

Ostudzony biszkopt przeciąć na dwa blaty. Jeden blat posmarować dżemem, wyłożyć ciepły budyń i przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Na wierzch wylać polewę krówkową. Orzeszki podprażyć krótko na rozgrzanej, suchej patelni i posypać nimi polewę.

Smacznego :D



czwartek, 6 sierpnia 2015

Puszysty omlet cesarski (Kaiserschmarrn)

Pyszny i puszysty omlet na słodko, idealny zarówno na leniwe śniadanie jak i do kawy na podwieczorek. Przysmak kuchni austriackiej. Można podawać z cukrem pudrem, prażonymi jabłkami, powidłami śliwkowymi, bitą śmietaną itd. Mi najlepiej smakuje z powidłami albo z rodzynkami i odrobiną cukru pudru.

Składniki na 4 porcje: 
  • 350 ml mleka 
  • 150 g mąki 
  • 3 jajka 
  • 30 g cukru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • szczypta soli 
  • 60 g masła klarowanego 

Przygotowanie: 

Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. 

Żółtka, mleko i mąkę zmiksować. 

Masę z żółtkami delikatnie wymieszać szpatułką z białkami. 

Na patelni rozpuścić i rozgrzać masło klarowane. 

Następnie smażyć omlety na złocisty kolor z obu stron na niewielkim ogniu, pod koniec smażenia rozerwać omlety szpatułkami na małe kawałki. 

Smacznego :) 


wtorek, 2 czerwca 2015

Nocny pudding chia z malinami

Pudding chia to banalnie prosta propozycja na śniadanie lub deser. W dodatku ten zdrowy, odżywczy a do tego bardzo smaczny pudding przygotujesz w zaledwie kilka chwil. W ten sam sposób możesz przygotować "budyń" z ziarenek siemienia lnianego. Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej są skarbnicą witamin i minerałów, możesz kupić je w sklepach ze zdrową żywnością, niektórych delikatesach lub zamówić przez internet.

Składniki na dwie niewielkie porcje:
  • 6 łyżeczek nasion szałwii hiszpańskiej - chia
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 300 g malin / ewentualnie kilka łyżeczek dżemu malinowego
  • opcjonalnie miód/ksylitol/cukier do posłodzenia
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Do niewielkich naczyń/szklaneczek/miseczek nasyp po 3 łyżeczki nasion chia.

Dodaj po ok 150 g jogurtu naturalnego i wymieszaj. Jeśli chcesz możesz jogurt posłodzić. Włóż do lodówki na kilka godzin lub na noc, jeśli chcesz zjeść pudding na śniadanie. 

Po kilku godzinach bądź następnego dnia zmiksuj maliny na mus. Posłodź według uznania. 

Mus przełóż na pudding i udekoruj miętą.

Smacznego :)


niedziela, 31 maja 2015

Muffiny z nektarynkami

Słowo daję, te muffiny są boskie! Miękkie i puszyste z owocowym nadzieniem <3 Na pewno zasmakują każdemu wielbicielowi słodkich wypieków. Zrobiłam je dosyć niespodziewanie i spontanicznie, bo w planie miałam upieczenie innych babeczek, które ostatnio bardzo zasmakowały mojemu mężowi. Po przygotowaniu wszystkich składników okazało się, że najważniejszego brak :D upsss... Chwila improwizacji.... i są! Równie pyszne muffiny z nektarynkami! Tzn. BYŁY ;]

Składniki na 15 muffinek: 
  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru  
  • 2 jajka M/L
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 nektarynki 
  • płatki migdałów do posypania 

Przygotowanie:

Nektarynki umyć, osuszyć i każdą z nich podzielić na 4 części. 

W osobnych naczyniach pomieszać suche i mokre składniki (oprócz nektarynek i płatków migdałów). 

Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką zawartość obu misek (tylko do połączenia składników, mogą pozostać grudki). Nie miksować!

Nałożyć do foremek na dno trochę ciasta włożyć po kawałku nektarynki i przykryć ciastem. 

Wierzch posypać płatkami migdałów. 

Piec 22-25 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku na złoty kolor (piekarnik należy włączyć odpowiednio wcześniej żeby przygotowane muffinki natychmiast włożyć do nagrzanego piekarnika).



Wiosenne słodkości!

Zielone pesto z migdałów i oregano

Pesto to doskonały dodatek nie tylko do dań makaronowych, ale także do pieczywa czy pizzy. Pewnie znacie już pesto bazyliowe, pietruszkowe czy pomidorowe, to z oregano jest równie pyszne.

Składniki:
  • dwa spore pęczki oregano (ok 60-70 g)
  • 60 g mielonych migdałów
  • ok 100 ml oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • sól pieprz do smaku

Przygotowanie:

Oregano dokładnie umyj i osusz.

Do wysokiego naczynia włóż oregano, ząbek czosnku, mielone migdały.

Miksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji stopniowo dodając olej.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Podawaj jako dodatek do dań na ciepło lub przekąsek na zimno.

Smacznego :)



Domowy Wyrób Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

czwartek, 28 maja 2015

Smoothie z nektarynek i melisy

Pyszny, zdrowy koktajl, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do pierwszego śniadania czy też zdrowy zamiennik drugiego. Jego kolor może jakoś szczególnie nie zachęca, ale zapewniam, że w smaku jest wyśmienity ;) Uwielbiam domowe napoje na bazie owoców a ostatnio zdecydowanie króluje u mnie różnego rodzaju smoothie z dodatkiem świeżych ziół. W ogrodzie ich pod dostatkiem więc trzeba korzystać :) Melisa i mięta w koktajlach to jest to, koniecznie spróbujcie!

Składniki na 2 porcje:
  • 6 dojrzałych nektarynek
  • sok z połowy niewielkiej cytryny
  • garść liści świeżej melisy
  • ok pół szklanki wody mineralnej (lub więcej)
  • ewentualnie 1-2 łyżeczki syropu z agawy lub cukru brzozowego

Przygotowanie:

Nektarynki cytrynę i melisę dokładnie umyj. 

Pokrojone nektarynki zmiksuj z wodą, melisą i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. 

Jeśli masz ochotę posłodź koktajl syropem z agawy lub ksylitolem.

Smacznego :)


Oczyszczające smoothies  Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

środa, 27 maja 2015

Pyszne babeczki bananowo-orzechowe

Polecam Wam dzisiaj nieskomplikowany przepis na doskonałe babeczki bananowo-orzechowe, które możecie dodatkowo oblać czekoladą czy posypać cukrem pudrem. Dla nas były wystarczająco słodkie i obeszło się bez dodatkowej słodyczy. Babeczki są miękkie i lekko wilgotne. Możecie upiec je w formie nadziewanych muffinek a do środka dodać ulubione dodatki - czekoladę, orzechy, krówki itp. Wtedy możliwe, że trzeba byłoby piec je chwilę dłużej.

Składniki na ok 12 babeczek:
  • 1 czubata szklanka mąki tortowej
  • 3 łyżki mielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 dojrzały banan 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju

Przygotowanie:

Banana rozgnieść widelcem albo rozdrobnić blenderem. Dodać olej, jajko i mleko i dokładnie wymieszać.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier i orzechy, wymieszać.

Mokre i suche składniki połączyć ze sobą i wymieszać.

Ciasto nałożyć do foremek do 3/4 ich wysokości.

Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 18-20 min aż babeczki się zarumienią. 


Wiosenne słodkości!

niedziela, 17 maja 2015

Cebularze

Cebularze to bardzo smaczna przekąska do zabrania na piknik, wycieczkę, do szkoły czy pracy. Takie świeże, domowe bułeczki smakują zdecydowanie lepiej niż sklepowe. Część można zamrozić na następny raz, będą równie smaczne jak pierwszego dnia po upieczeniu.

Składniki na 10 sztuk:

ciasto:
  • 420 g mąki pszennej typ 450
  • 190-200 ml wody 
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 saszetka drożdży instant
dodatki:
  • 6-7 cebul
  • 200 g startego sera żółtego
  • 2 łyżki śmietany
  • olej lub smalec do podsmażenia cebuli
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i zagnieść elastyczne ciasto.

Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Następnie uformować 11 kulek i rozwałkować na grubość pół centymetra i ułożyć na blaszkach. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.

Cebule pokroić w talarki i podsmażyć krótko na rozgrzanym tłuszczu. Wyłączyć palnik, dodać śmietanę, przyprawić. Ser zetrzeć drobno na tarce. 


Na rozwałkowane placki nałożyć podsmażoną cebulę i posypać żółtym serem.


Piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15-18 minut.

Smacznego :)



piątek, 27 marca 2015

Chleb żytni z płatkami owsianymi i jagodami goji (z automatu)

Bardzo smaczny żytni chlebek z chrupiącą skórką z dodatkiem płatków owsianych i jagód goji. Do przygotowania w automacie do wypieku chleba.

Składniki (na chleb ok 1kg):
  • 400 g mąki żytniej typ 960
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 320ml letniej wody
  • 4 łyżki płatków owsianych (u mnie Kupiec)
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 4 łyżki suszonych jagód goji 
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie
 w automacie do wypieku chleba:


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Najpierw wlewamy składniki mokre: wodę i olej. 

Następnie dodajemy kolejno sól, cukier, mąkę, płatki owsiane i na końcu drożdże.

Nastawiamy program do wypieku chleba pełnoziarnistego (ok 3-3,5h) i wagę 0,9 - 1kg w zależności od rodzaju automatu. Stopień zarumienienia skórki średni lub ciemny (u mnie średni).

Jagody goji dodajemy po specjalnym sygnale oznaczającym odpowiednią porę na wsypanie dodatków.

Po upieczeniu natychmiast wyjmujemy chleb i studzimy na kratce.

Pieczywo pełnoziarniste 2015

wtorek, 24 marca 2015

Babka cytrynowa z rodzynkami (bez miksowania)

Puszysta cytrynowa babka z rodzynkami. Idealna na wielkanocny stół. Doskonale smakuje z kwaskowatym cytrynowym lukrem.

Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 2 jajka M/L
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g jogurtu naturalnego 3,6 %
  • 1/2 szklanki oleju
  • skórka otarta z wyparzonej cytryny
  • 1/2 szklanki rodzynek
Lukier:
  • 2-3 łyżki soku z cytryny 
  • cukier puder

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Cytrynę wyszorować i sparzyć, zetrzeć na drobnej tarce. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Wsypać rodzynki, wymieszać.

W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki.

Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki.

Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.

Ciasto przelać do formy i piec przez 42-45 minut.

Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu.

2-3 łyżki soku z cytryny wymieszać z taką ilością cukru pudru aż lukier zrobi się gęsty.

Wystudzoną babkę oblać lukrem.


Wielkanocne Smaki - edycja V