środa, 30 listopada 2016

Bulgur z indykiem i warzywami

Pyszny, pożywny, jesienny obiad z kaszą bulgur, mięsem i bukietem warzyw :)

Składniki na 2 porcje:
  • 2/3 szklanki suchej kaszy bulgur
  • 350 g piersi z indyka lub kurczaka
  • 400 g mieszanki warzyw mrożonych (lub kilka pokrojonych kolorowych świeżych warzyw)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: oregano, bazylia, czerwona papryka, kurkuma, curry
  • pieprz, sól do smaku
  • masło klarowane do podsmażenia

Przygotowanie:

Kaszę dobrze przepłucz na sitku. Ugotuj w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (kasza:woda) na małym ogniu aż kasza wchłonie całą wodę.

Pierś z indyka przypraw papryką, kurkumą i odrobiną curry. 

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż krótko na maśle klarowanym. Po chwili dodaj kawałki mięsa i duś na małym ogniu aż mięso zmięknie.

Następnie dodaj warzywa i duś razem przez kilka minut.

Pod koniec dodaj kaszę i dwa przeciśnięte ząbki czosnku.

Przypraw danie bazylią, oregano, solą i pieprzem do smaku.

wtorek, 29 listopada 2016

Aromatyczne gnocchi z patelni

Włoskie kluseczki z warzywami, ziołami i boczkiem. Smaczny obiad w kilka chwil.

Składniki dla dwóch osób:
  • 400 g gnocchi/kopytek
  • 100 g boczku
  • 1 zielona papryka
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • świeża bazylia i pietruszka
  • parmezan

Przygotowanie:


Boczek, szalotki i paprykę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć krótko na oliwie. Dodać przeciśnięty czosnek.

Gnocchi ugotować w osolonej wodzie. Następnie dodać na patelnię i razem przesmażyć.

Doprawić solą i pieprzem.

Bazylię i pietruszkę posiekać, parmezan zetrzeć na płatki.

Pod koniec smażenia dodać przepołowione pomidorki. Przed podaniem gorące danie posypać świeżymi ziołami i płatkami parmezanu. 

Podawać z lampką ulubionego wina :)

sobota, 26 listopada 2016

Makaronowa sałatka z superfoods

Ponieważ polskie superfoods są równie smaczne i zdrowe jak jagody goji i spółka proponuję bombę witaminową w postaci sałatki z kiszonymi buraczkami, pietruszką, siemieniem lnianym, orzechami włoskimi i innymi smakołykami. Sałatka jest sycąca i może zastąpić obiad. Poza tym wywalczyła dla mnie pierwsze miejsce w konkursie na makaron z superfoods i z niecierpliwością czekam na nagrodę :D

Składniki dla dwóch osób


sałatka:

  • 3/4 szklanki pełnoziarnistego penne
  • 2-3 kiszone buraczki
  • garść orzechów włoskich
  • 1,5 łyżki żurawiny suszonej, liofilizowanej lub świeżej
  • 1,5 łyżki pestek dyni
  • 2 plastry owczego sera
  • czarnuszka, złociste siemię lniane do posypania
  • natka pietruszki
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

dressing:

  • 3-4 łyżki oleju z pestek dyni
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Buraczki kiszone cienko pokroić w plastry. Ser owczy w kostkę. Orzechy podzielić na mniejsze kawałki.

Bezpośrednio na talerzach układać kolejno składniki; ugotowany, odsączony makaron, plasterki buraków, owczy ser, pestki, orzechy, żurawinę. Posypać natką pietruszki, czarnuszką i siemieniem lnianym. 

Sałatkę tuż przed podaniem polewamy dressingiem. Aby go przygotować wystarczy dobrze wymieszać miód, olej z pestek dyni i ocet jabłkowy. Można przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego :)


piątek, 25 listopada 2016

Dziki łosoś w batatach i koprze włoskim

Bardzo często na naszym stole gości ostatnio dziki łosoś. Jeżeli jeszcze go nie próbowaliście to zachęcam do przygotowania jakiejś potrawy z takim łososiem w roli głównej. Można podawać go na wiele sposobów: piec, smażyć, gotować na parze w towarzystwie kolorowych warzyw, aromatycznych sosów itp. Jest smaczny i znacznie zdrowszy od hodowlanego, którego najlepiej omijać szerokim łukiem!

Składniki na 2 porcje:
  • 300 g filetów z dzikiego łososia
  • 200-250 ml mleka kokosowego
  • 1 duży batat
  • 1 koper włoski
  • 1/2 cytryny
  • koperek
  • pieprz, sól morska
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 3/4 szklanki kolorowej komosy ryżowej

Przygotowanie:

Komosę dobrze wypłukać na sitku i ugotować w osolonej wodzie (1,5 szklanki). 

Batata obrać i pokroić w dużą kostkę, Koper włoski pokroić w duże piórka.

Na oleju kokosowym podsmażyć warzywa przez kilka minut. Następnie zmniejszyć palnik i wlać mleko kokosowe. Na wierzch położyć kawałki łososia i dusić razem pod przykryciem po kilka minut z każdej strony. Przyprawić solą i pieprzem, posypać koperkiem i skropić sokiem z cytryny. 

Podawać z ugotowaną na sypko komosą ryżową.



czwartek, 24 listopada 2016

Kolorowa zapiekanka makaronowa

Kolorowa, sycąca zapiekanka z makaronem pełnoziarnistym poleca się na szybki, jesienny obiad :)

Składniki na dwie porcje:
  • 1 szklanka pełnoziarnistego makaronu penne (u mnie Barilla)
  • 150 g obranej dyni
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 zielonej papryki
  • 2 plastry owczego sera
  • 1 łyżka pestek dyni
  • natka pietruszki
  • czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, sproszkowane suszone pomidory
  • sól, pieprz
  • oliwa

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.


W tym czasie przygotować pozostałe składniki: dynię pokroić w kostkę, pomidorki na połówki, paprykę w małe paseczki, ser owczy w kostkę. Posiekać pietruszkę. Kawałki dyni podgotować przez kilka minut.


W dużym naczyniu do zapiekania lub paru mniejszych ułożyć wszystkie składniki oprócz pestek i natki pietruszki. Posypać serem, przyprawić solą i pieprzem, skropić olejem i wymieszać.


Zapiekać w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15-20 minut.


Po zapieczeniu posypać pestkami dyni, natką pietruszki, czarnuszką, czosnkiem niedźwiedzim i suszonymi pomidorami
.


wtorek, 8 listopada 2016

Wyniki II. tury konkursu z marką Barilla

WYNIKI II. TURY KONKURSU Z MAKARONEM BARILLA:

1. Martyna Zając 

2. Just a Salad

3. Tomek Warchoł

GRATULUJĘ!

Na Wasze adresy i nr telefonu czekam do piątku 11.11.2016. Wyślijcie je na adres: sisterskitchen2@gmail.com

Wszystkim dziękuję za udział w konkursie i bardzo smaczne przepisy i zdjęcia. Wybór był bardzo trudny, ale niestety nie mogłam nagrodzić każdego. Koniecznie zostańcie ze mną, ponieważ szykuję dla Was kolejną niespodziankę :)



Ziemniaczki smażone z boczkiem i chrzanem

Ziemniaczki smażone z dodatkiem boczku i świeżym chrzanem. Najlepiej smakują podane z maślanką, zsiadłym mlekiem albo kefirem :)

Składniki na dwie porcje:
  • ok 800 g ziemniaków
  • 100 g wędzonego boczku
  • kilkucentymetrowy kawałek świeżego chrzanu
  • natka pietruszki
  • świeżo mielony pieprz 
  • sól morska
  • 1-2 łyżki masła klarowanego

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry.

Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane, następnie dodać talarki.

Smażyć aż zmiękną i będą zarumienione.

Natkę pietruszki posiekać, chrzan zetrzeć na tarce, boczek pokroić w drobną kosteczkę.

Pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem i posypać pietruszką, boczkiem i chrzanem.



niedziela, 6 listopada 2016

Wątróbka z jabłkiem, mandarynką i majerankiem

Dziś mam dla Was pyszną propozycję na szybki obiad. Wątróbka drobiowa to jedyne co jem z podrobów. Wcześniej przygotowywałam ją tradycyjnie po prostu z cebulą, solą i pieprzem, ale w dzisiejszej wersji smakuje o wiele lepiej. Swoją drogą nie sądziłam, że jabłko i majeranek to taki zgrany duet! Palce lizać!

Składniki na 2 porcje:
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 3 szalotki
  • 1 jabłko
  • 2 mandarynki
  • świeży lub suszony majeranek
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:

Szalotki obrać i pokroić. 

Masło rozgrzać, dodać wątróbkę i szalotki, smażyć krótko na średnim ogniu.

Jabłko podzielić na ósemki, dodać do wątróbki. Przyprawić majerankiem.

Mandarynki obrać i pokroić. Dodać pod koniec smażenia.

Wtedy też przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z ziemniakami lub pieczywem. 


czwartek, 3 listopada 2016

Kurczak teriyaki z chrupiącymi warzywami

Dzisiaj obiad w lekkiej i zdrowej wersji. Aromatyczna, kolorowa patelnia na styl azjatycki gotowa w kilka chwil :) Lubicie takie dania? Można podawać z ryżem, ale nam najlepiej smakuje bez dodatków.

Składniki dla dwóch osób:
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 mała papryka zielona
  • 1 mała papryka pomarańczowa
  • 1 marchewka
  • 1 mały por
  • 150 g żółtej cukinii 
  • kawałek kapusty pekińskiej
  • 3 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta curry i kuminu
  • świeża pietruszka i kolendra wg. uznania
  • kolorowy pieprz, sól do smaku
  • 2-3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka umyć, pokroić w paski i zamarynować w sosie teriyaki przez minimum godzinę.

Po tym czasie razem z sosem podsmażyć na patelni na odrobinie oleju. 

Papryki, marchew i cukinię umyć i pokroić w słupki, por w krążki a kapustę posiekać.

Gdy mięso będzie miękkie, dodać warzywa i krótko dusić. 

Przyprawić solą, pieprzem, odrobiną curry, kuminu i sosem sojowym. Na końcu posypać świeżymi ziołami. 


wtorek, 1 listopada 2016

Rurki z kremem pomarańczowo-dyniowym

Chyba każdy z nas chociaż raz próbował rurek z kremem. Dla mnie to smak dzieciństwa. Pamiętam, że jak byłam dzieckiem to uwielbiałam rurki z bitą śmietaną i chyba do dziś takie smakują mi najbardziej. Czasem jednak mam ochotę trochę poeksperymentować i tak było tym razem. Ponieważ dzięki mamie mam zapas dyni (z pewnością na całą jesień;), przetwarzam ją na wszelkie możliwe sposoby. Ostatnio przygotowałam puree z dyni i wykorzystuję je do różnych potraw a nawet deserów. Polecam Wam, bo to bardzo uniwersalny dodatek. Wystarczy pokroić dynię na mniejsze kawałki, upiec w piekarniku a kiedy już będzie miękka, oddzielić od skórki, zblendować i przełożyć do słoika. Takie puree przechowujemy w lodówce i wykorzystujemy w ciągu 2 tygodni. Sprawdzi się świetnie jako dodatek do zup, sosów, kluseczek, kremów, ciast itp. Krem, który przygotowałam do tych rurek wyszedł naprawdę bardzo dobry i można użyć go również do ciast na zimno, biszkoptów czy innych deserów. Na pewno ten smak mile zaskoczy Waszych bliskich :) 
Zamiast galaretki możecie użyć soku pomarańczowego i żelatyny a ciasto francuskie oczywiście przygotować sami :) Ja jednak nie mam na tyle cierpliwości i kupuję gotowe. Jeśli Wy również to pamiętajcie żeby zwrócić uwagę na skład czy ciasto jest przygotowane na maśle, tylko wtedy będzie smaczne!

Składniki na 12 rurek:
  • blat dobrej jakości ciasta francuskiego (na maśle!)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 125 ml mascarpone
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 2 łyżki puree z dyni
  • 1 małe jajko
  • 3 łyżki cukru + 0,5 łyżeczki cynamonu do posypania
  • masło do nasmarowania foremek

Przygotowanie:

Krem: Galaretkę rozmieszać w szklance wrzątku. Odstawić do wystygnięcia.

Kiedy galaretka zaczyna tężeć, ubić śmietankę, dodać mascarpone, puree z dyni, galaretkę i jeszcze chwilę zmiksować. Odstawić do lodówki na minimum godzinę.

W tym czasie przygotować rurki.

Rurki: Schłodzone ciasto francuskie lekko rozwałkować, nożem podzielić na 12 równych pasków (dzielimy wzdłuż dłuższej strony).

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (góra-dół).

Foremki na rurki posmarować odrobiną masła. Jajko roztrzepać. Cukier wymieszać z cynamonem.

Na każdą foremkę nawijać ciasto, zostawiając z każdej strony foremki ok 0,5 cm wolnego miejsca (ciasto rośnie także lekko na boki więc łatwiej będzie potem zdjąć gotowe rurki).

Nawinięte rurki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym. 

Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 15 min (aż rurki ładnie się zarumienią).

Po upieczeniu jeszcze ciepłe rurki zdjąć z foremek (zsuwając w kierunku węższej strony).

Rurki nadziewamy przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego bezpośrednio przed podaniem, ponieważ po kilku godzinach od nadziania mogą zrobić się miękkie.

Suche rurki można przechowywać szczelnie zamknięte do tygodnia, krem w lodówce do 3 dni. 


Wyniki I. tury konkursu


WYNIKI I. TURY KONKURSU Z MAKARONEM BARILLA:

1. KAROLINA RUDNICKA

2. KAMILA ZAORSKA

3. EDYTA BRACKA


GRATULUJĘ!

Na Wasze adresy czekam 3 dni. Wyślijcie je na adres: sisterskitchen2@gmail.com

Za tydzień kolejne wyniki, pozostałe przepisy biorą udział w kolejnej turze, ale oczywiście czekam na więcej :)



Konkurs trwa do 7.11.2016

wtorek, 25 października 2016

Jesienny konkurs z makaronem Barilla

Moi drodzy! Jesień chyba każdemu daje się we znaki. Jesienna chandra, brak inspiracji i motywacji do działania. Na pewno dobrze to znacie. Czas jednak to zmienić ;) Ja postanowiłam, że zacznę od ożywienia atmosfery na blogu :) Dlatego mam dla Was niespodziankę, która poprawi Wam humor! :) Z okazji dzisiejszego Światowego Dnia Makaronu we współpracy z marką Barilla mam dla Was konkurs, w którym do wygrania jest aż 6 zestawów makaronów i sosów! Jeśli zatem lubicie makaron gorąco zachęcam do wzięcia udziału i z niecierpliwością czekam na Wasze liczne, apetyczne zgłoszenia :D 

Zasady konkursu:

1. Przygotuj jesienną potrawę lub deser z użyciem produktu Barilla.

2. Przepis zostaw w komentarzu na blogu pod tym postem a zdjęcie z nazwą opublikuj na FB bloga czyli tutaj: https://www.facebook.com/zesmakiemizpasja/ Jeżeli nie posiadasz konta na FB, prześlij zdjęcie e-mailem na adres sisterskitchen2@gmail.com

3. Produkt na zdjęciu oczywiście mile widziany, ale jego umieszczenie nie jest konieczne!

4. Każdy uczestnik może zgłosić wiele przepisów, ale tylko raz może zostać nagrodzony.

5. Konkurs trwa dwa tygodnie, tj. od 25.10.2016 00:01 do 7.11.2016 23:59.

6. Nagrodzonych zostanie 6 osób. Co tydzień wybiorę 3 najbardziej smakowite propozycje. Przepisy, które nie zostały wybrane po pierwszym tygodniu, będą brane pod uwagę także w drugiej turze ;)

7. Ogłoszenie wyników nastąpi na blogu, maksymalnie do 3 dni po zakończeniu każdej tury konkursu, tj. do  3.11.2016 oraz 10.11.2016.

8. Każdy zwycięzca otrzyma 5 opakowań makaronu oraz 2 sosy Barilla.

9. Po ogłoszeniu wyników zwycięzca ma 3 dni na przekazanie adresu do wysyłki nagrody.

10. Nagrody wysyła marka Barilla.

11. Wysyłka nagród wyłącznie na terenie Polski.

12. W konkursie mogą brać udział osoby, które ukończyły 18 lat.

13. Biorąc udział w konkursie wyrażasz zgodę na publikację Twojego imienia i nazwiska bądź nicku oraz przepisu i zdjęcia potrawy na blogu lub FB Ze smakiem i z pasją i/lub Barilla.

14. Wzięcie udziału w konkursie jest równoznaczne z akceptacją regulaminu.

                                                          Przykładowa grafika z nagrodami


PS. Słyszeliście może o Makaronowych Mistrzostwach Barilla Cup? To jedyne takie wydarzenie w Polsce! Miało miejsce na początku października a za rok planowana jest kolejna edycja dla jeszcze większego grona uczestników. Zwycięzcy wybierają się w podróż do słonecznej Italii <3 Ponadto można było zdobyć zestaw garnków lub roczny zapas makaronu. Jeżeli jesteście zainteresowani wzięciem udziału w kolejnej edycji bacznie obserwujcie stronę producenta [klik]

                                                      Makaronowe Mistrzostwa Barilla Cup 30.09 - 1.10.2016

czwartek, 20 października 2016

Indyk curry z ananasem i mleczkiem kokosowym

Aromatyczna, orientalna potrawa z indykiem, mleczkiem kokosowym, kurkumą i curry, która rozgrzeje w jesienny, ponury dzień. W dodatku słoneczne kolory na talerzu z pewnością dodadzą optymizmu :) Idealny, zdrowy i pożywny obiad dla całej rodziny. Proponuję podać z ryżem ziołowym. Przepis bierze udział w konkursie #Ambition. 

Składniki na 4 porcje:

Sos:
  • 500 g piersi z indyka lub kurczaka
  • puszka mleczka kokosowego
  • 1/2 świeżego ananasa
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka czerwona
  • kurkuma
  • curry
  • pieprz cayenne, ew. sól do smaku
  • olej kokosowy do podsmażenia
Ryż ziołowy:
  • 200 g ryżu 
  • świeża natka pietruszki
  • świeża kolendra
  • sól

Przygotowanie:

Sos: Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć krótko na oleju. 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli.

Mięso umyć i pokroić w kostkę, przyprawić papryką, kurkumą oraz curry i dodać na patelnię. Podlać odrobiną wody.

Pod przykryciem dusić do miękkości na małym ogniu.

Świeżego ananasa pokroić w kostkę.

Następnie wlać mleczko kokosowe, łyżkę sosu sojowego, dodać ananasa i ponownie doprawić do smaku.

Ryż: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu. Polecam basmati albo jaśminowy. 

Świeżą pietruszkę i kolendrę posiekać i wymieszać z ugotowanym ryżem. Podawać z sosem.



  

poniedziałek, 17 października 2016

Bigos z indykiem i dynią

Szybki bigos z kiszonej kapusty z indykiem i dynią. Dodanie dyni miało być eksperymentem a jak się okazało było całkiem dobrym pomysłem, bo danie wyszło naprawdę bardzo smaczne. Można podawać je z pieczywem lub tłuczonymi ziemniakami i właśnie w tej drugiej wersji smakuje nam najbardziej. Mam jeszcze w zanadrzu kilka dyń więc z pewnością pojawią się niedługo kolejne przepisy z jej udziałem. Może podsuniecie jakiś pomysł? W planie mam kopytka z dynią a co weekend ostatnio gości u nas ciasto dyniowe, które zasmakowało nam równie bardzo jak marchewkowe. Jeśli jeszcze takiego nie robiliście to koniecznie spróbujcie. Przepis niedługo na blogu :)

Składniki dla 3-4 osób:
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 300 g obranej dyni (u mnie masłowa)
  • 400 g piersi z indyka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki puree dyniowego (można pominąć)
  • słodka czerwona paryka, kminek, kurkuma
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • olej rzepakowy lub smalec do podsmażenia

Przygotowanie:

Mięso umyj, pokrój na kawałki i razem z pokrojoną w kotkę cebulą podsmaż na patelni. Przypraw sporą ilością papryki oraz odrobiną kurkumy i kminku.

Umyj i obierz dynię, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Duś razem pod przykryciem aż zacznie robić się miękka.

Kapustę lekko odciśnij i dodaj do pozostałych składników, dodaj przecier i dyniowe puree, dopraw przyprawami i duś razem pod przykryciem jeszcze przez ok 20 min.

Podaj z pieczywem lub ziemniakami.


sobota, 15 października 2016

Sałatka z figami i kozim serem

Pyszna, prosta, jesienna sałatka podana z rozgrzewającym dressingiem na bazie oleju rzepakowego. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także nie zmienia ich własnego aromatu i można go bezpiecznie używać do pieczenia i gotowania. Używam go czasami także do sałatek jeśli zabraknie oleju tłoczonego na zimno lub jeśli nie chcę aby smak oleju zdominował smak dressingu. 

Składniki na dwie porcje
sałatka:
  • kilka garści rukoli
  • 1 gruszka
  • 2 figi
  • garść orzechów włoskich
  • kilka plastrów koziego sera pleśniowego
rozgrzewający dressing:
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 5 łyżek oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Sałatka: Owoce i sałatę dokładnie umyj.

Figi podziel na ćwiartki a gruszki pokrój w paski.

Przygotuj sałatkę bezpośrednio na talerzach.

Talerze wyłóż sałatą a następnie układaj kolejno pokrojony ser i owoce.

Posyp połamanymi na kawałki orzechami włoskimi.

Dressing: Wszystkie składniki umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj.

Polej sałatkę dressingiem bezpośrednio przed podaniem.




poniedziałek, 3 października 2016

Makaron z groszku z dynią i boczkiem

Dzisiaj mam dla Was propozycję na szybki, prosty obiad bezglutenowy. Makarony ze strączków są jeszcze trudno dostępne, ale można znaleźć je już w niektórych sklepach ze zdrową żywnością. Taki makaron będzie smakował raczej tym, którzy przepadają za strączkami, ponieważ ich smak jest mocno wyczuwalny. Jadłam już oprócz tego makarony z soczewicy i ciecierzycy. Mi smakują i bardzo dobrze komponują się z różnymi dodatkami.

Składniki na 2 porcje:
  • 150 g makaronu z zielonego grochu (może być inny)
  • 200 g dyni
  • 100 g sera feta
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 80-100 g wędzonego boczku
  • zielona pietruszka
  • pieprz, sól do smaku
  • masło klarowane lub olej do podsmażenia warzyw

Przygotowanie:

Makaron ugotuj w osolonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż krótko na niewielkiej ilości tłuszczu.

Drobniutko pokrój boczek i dodaj do cebuli.

Dynię pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników. Duś razem pod przykryciem. 

W tym czasie pokrój drobno paprykę, przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj na patelnię. 

Duś jeszcze chwilę a następnie dodaj odcedzony, ugotowany makaron i pokruszony ser feta.

Przypraw do smaku solą i pieprzem. Posyp posiekaną natką pietruszki.


wtorek, 20 września 2016

Owocowe smoothie z imbirem

Bardzo orzeźwiające smoothie z dodatkiem imbiru, znakomite np. na drugie śniadanie albo rano zamiast kawy :)

Składniki na 2 porcje:
  • 2 zielone jabłka
  • 1-2 cm kawałek imbiru
  • 1 duży, dojrzały banan
  • sok z 1/2 cytryny
  • 300 ml wody

Przygotowanie:

Jabłka dokładnie umyć, podzielić na mniejsze części i umieścić w blenderze.

Dodać banana, obrany kawałek imbiru, sok wyciśnięty z połowy cytryny i wodę.

Miksować aż powstanie gładki napój. Wg. uznania można dosłodzić, np. miodem, cukrem kokosowym lub syropem klonowym.


sobota, 17 września 2016

Wegetariański smalec z fasoli

"Smalec" z fasoli jest pysznym i zdrowym dodatkiem do chleba, który zasmakuje na pewno nie tylko wegetarianom. Warto czasem dla odmiany przygotować do chleba coś innego niż zwykle. Taką pastę można wykorzystać też jako nadzienie np. do naleśników czy pierogów.

Składniki na jeden średni słoik:
  • 1 szklanka suchej białej fasoli
  • 1 jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • ok 50-70 ml oleju rzepakowego
  • świeży lub suszony majeranek
  • kminek
  • pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:

Fasolę zalej wodą i zostaw na całą noc.

Następnego dnia ugotuj do miękkości w świeżej wodzie z odrobiną kminku.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Jabłko zetrzyj na tarce i dodaj do cebuli. Jeszcze chwilę smaż, przypraw solą i pieprzem.

Ugotowaną fasolę umieść w kielichu blendera, dodaj olej z patelni na której smażyła się cebula i miksuj aż masa będzie bardzo gładka. Wyłącz blender, dodaj cebulę z jabłkiem i wymieszaj. Przypraw do smaku świeżym lub suszonym majerankiem, pieprzem i solą.

Pastę przełóż do słoika i przechowuj w lodówce, zużyj w ciągu 5 dni. 


czwartek, 15 września 2016

Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe smakuje zdecydowanie lepiej niż to sklepowe w kartonie. W dodatku nie posiada żadnych ulepszaczy i jest tańsze. Do przygotowania takiego mleka potrzebujecie tylko wiórki i wodę. Możecie wykorzystać je do latte, owsianek, puddingów, koktajli, sosów itp. Nie jest to mleko tak gęste jak mleczko kokosowe z puszki, ponieważ przygotowujemy je z wiórków, które są już częściowo odtłuszczone. Posiada jednak na pewno większą zawartość tłuszczu niż np. mleko krowie.

Składniki na ok 1,2 l:
  • 1,5 l przegotowanej letniej wody 
  • 250 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Do dużego naczynia wsyp wiórki kokosowe i zalej przegotowaną, letnią wodą.

Przykryj i odstaw na noc. 

Następnego dnia podgrzej zawartość naczynia do ok 50 stopni i zblednuj zawartość.

Warto robić przerwy w miksowaniu żeby nie przegrzać blendera.

Przelej mleko przez sito do wyparzonej butelki, dokładnie odciśnij wiórki.

Mleko przechowuj w lodówce i zużywaj na bieżąco. 

Może stać przez ok 3-4 dni w lodówce.

W lodówce mleko może się rozwarstwiać, to normalne. Przed użyciem wstrząśnij butelką.


poniedziałek, 12 września 2016

Quinoa z sosem kurkowym

Temperatury w tym roku dały nieźle popalić, dlatego nie wiem jak Wy, ale ja z utęsknieniem czekam na piękną, kolorową, chłodną a nawet deszczową jesień i to uczucie kiedy po długim spacerze z przyjemnością można napić się gorącej herbaty, czekolady czy kakao. Właśnie z tego powodu na moim stole robi się coraz bardziej jesiennie a to za sprawą dyni, soczystych, kolorowych, pachnących jabłek, aromatycznych grzybów i pożywnych kasz. Ostatnio na obiad przygotowałam komosę ryżową z sosem kurkowym. Jeśli lubicie grzyby to gorąco polecam :)

Składniki na 2 porcje:
  • 3/4 szklanki komosy ryżowej
  • 200-250 g świeżych kurek
  • 1 cebula
  • 250 ml kremówki
  • świeża pietruszka
  • 3/4 łyżeczki kurkumy
  • kolorowy pieprz
  • sól morska
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

Komosę ryżową dobrze wypłucz pod bieżącą wodą. Wsyp do garnka i zalej wodą w proporcji 1:2 . Gotuj pod przykryciem przez ok 15 minut aż quinoa wchłonie całą wodę. Posól.

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle klarowanym. 

Kurki umyj, pokrój na mniejsze części i dodaj do cebuli.

Smaż kilka minut a następnie wlej kremówkę, przypraw świeżym pieprzem, solą i kurkumą. Wszystko razem duś jeszcze przez kilka minut.

Pod koniec wsyp posiekaną pietruszkę. Podaj z komosą ryżową.


czwartek, 25 sierpnia 2016

Koktajl z opuncją i korzeniem maca

Jeśli szukacie pomysłów na koktajle z korzeniem maca to polecam wypróbować taką kombinację składników. Koktajl ma delikatny, ale odświeżający smak. Najlepiej użyć schłodzonego mleka migdałowego (lub innego roślinnego). Maca posiada wiele cennych właściwości, spożywana regularnie w połączeniu ze zdrowym trybem życia podnosi odporność, wytrzymałość a nawet pomaga wyregulować niektóre problemy hormonalne. Ze względu na skoncentrowanie wielu witamin, minerałów, niezbędnych aminokwasów oraz kwasów tłuszczowych i błonnika zaliczana jest do superfoods. Chociaż w większości składa się z węglowodanów, jest również bogata w białko (14g na 100g korzenia).* Sproszkowana maca ma karmelowo-orzechowy smak. Można dodawać ją do koktajli, soków, jogurtów, owsianek czy pieczywa.

Składniki na 1 porcję:
  • 150-200 ml mleka migdałowego
  • 1 banan
  • 2 owoce czerwonej opuncji
  • 1 limonka
  • 2 płaskie łyżeczki sproszkowanego korzenia maca

Przygotowanie:

Do naczynia w którym będziesz blendować owoce wlej mleko migdałowe.

Banana obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do naczynia, wsyp 2 łyżeczki macy.

Następnie wyciśnij sok z limonki i dodaj do pozostałych składników.

Owoce opuncji obierz - odetnij końce, natnij skórę wzdłuż i zdejmij - UWAŻAJ na drobne kolce!  

Miąższ dokładnie przetrzyj przez sito, sok przelej do naczynia z resztą składników. 

Koktajl zblenduj i przelej do szklanki.





* źródło informacji http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,18089908,Korzen_maca___wzmacniajacy_skarb_Inkow.html