Przepyszny, delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik, który w dodatku jest bardzo prosty w przygotowaniu. Lekko kokosowy z owsiano-kakaowym spodem i krówkową polewą będzie idealnym deserem do popołudniowej kawki :)
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
- 0,5 kg mascarpone
- 0,5 kg gładkiego sera twarogowego
- 400 ml mleczka kokosowego
- 100 g kokosu
- 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- 3 łyżki budyniu śmietankowego w proszku lub mąki ziemniaczanej
spód:
- 180 g ciastek owsianych
- 1 łyżka kakao
- 90 g roztopionego masła
polewa:
- 200 g krówek
- 4 łyżki mleka (lub więcej)
- ewentualnie płatki kokosowe do dekoracji
Przygotowanie:
SPÓD:
Masło rozpuścić i lekko przestudzić.
Ciastka i kakao zmiksować w blenderze.
Do zmiksowanych ciastek wlać masło i ponownie zmiksować lub wymieszać rękami.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a następnie równomiernie zmiksowanymi ciastkami mocno dociskając palcami.
MASA:
Białka oddzielić od żółtek.
Sery, żółtka, cukier i mleczko kokosowe zmiksować do połączenia składników.
Następnie dodać budyń lub mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe, ponownie przez chwilę zmiksować.
W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę.
Białka delikatnie wymieszać szpatułką z masą serową.
Masę wylać na spód z ciastek i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60-65 min, aż sernik się zarumieni.
Studzić w wyłączonym, uchylonym piekarniku.
POLEWA:
Krówki roztopić z mlekiem w kąpieli wodnej cały czas mieszając.
Tak przygotowaną polewę wylać na przestudzony sernik.
Wierzch można posypać płatkami kokosowymi.