sobota, 15 marca 2014

Fasolka w sosie pomidorowym

Może u mnie dzisiaj mało wiosennie, ale na smaczny obiad nigdy nie ma nieodpowiedniej pory. Zresztą pogoda od wczoraj kiepska więc rozgrzewające danie jednogarnkowe z fasolą w roli głównej pasuje w sam raz ;) najlepiej smakuje podane ze świeżym pieczywem choć są pewnie i tacy, którzy wolą je zjeść z ziemniakami ;) A jutro zapraszam po przepis na pyszne bezglutenowe ciacho z jabłkami i cynamonem, które udało mi się wczoraj wyczarować :)

Składniki na 6-8 porcji:
  • 1 l passaty pomidorowej
  • 400 g fasoli (u mnie Jaś karłowy Kupiec)
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • pół łyżeczki kminku
  • pół łyżeczki chili w proszku
  • płaska łyżka ksylitolu lub cukru
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do podsmażenia cebuli

Przygotowanie:

Fasolę namoczyć dzień wcześniej, najlepiej zostawić ją w wodzie na min 12 h.

Na drugi dzień odlać wodę w której się moczyła i gotować w świeżej przez 60-90 minut do momentu kiedy będzie miękka, ale nie będzie się rozpadać.

Po ugotowaniu odlać wodę, dodać passatę, przyprawy (oprócz świeżej bazylii) i gotować na małym ogniu.

Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Następnie wlać do garnka z fasolką.

Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do fasoli.

Na końcu posiekać i dodać bazylię. 


Red Hot ChilliWarzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014

środa, 12 marca 2014

Pełnoziarniste orkiszowe pancakes z mrożonymi owocami

Ponieważ powoli trzeba pozbywać się zapasów mrożonych owoców, na blogu będą pojawiać się teraz przepisy z ich użyciem :) Na pierwszy ogień idą pancakes. Pełnoziarniste, orkiszowe, lekko słodkie placuszki z kwaskowatymi owocami. Idealne z jogurtem lub syropem klonowym. Krótko mówiąc smaczne, syte i dość szybkie w przygotowaniu śniadanie.

Składniki na ok 25 placuszków

suche:
  • 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 0,5 szklanki jasnej mąki orkiszowej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
mokre:
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 50 ml mleka
  • 4 jajka
  • 3-4 łyżki miodu (u mnie akacjowy)/syropu z agawy itp.
  • + 3/4 szklanki owoców mrożonych (u mnie jeżyny i porzeczki)

Przygotowanie:

Do miski przesiać obie mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

W osobnym naczyniu zmiksować jogurt, mleko, jajka oraz miód.

Do mokrych składników powoli wsypywać suche cały czas miksując.

Na końcu dodać owoce i wymieszać łyżką.

Smażyć na rozgrzanej patelni, najlepiej tylko lekko wysmarowanej olejem (jeśli ma nieprzywierającą powłokę) z obu stron na rumiany kolor.

inspiracja
Zużywamy zapasy przed wiosną
#ZjedzZapasy

sobota, 8 marca 2014

Gorzka czekolada na gorąco z musem truskawkowym

Dzisiejszy deser to gratka dla tych, którzy uwielbiają czekoladę, zwłaszcza gorzką, choć można go oczywiście przygotować także z białą czy mleczną. Jak wiadomo czekolada doskonale komponuje się z truskawkami, dlatego nie mogło ich tutaj zabraknąć :) Niestety te importowane nie są tak pyszne jak nasze, ale skusiłam się, bo już nie mogę doczekać się sezonu. W końcu to moje ulubione owoce! 

Składniki na 2 filiżanki:
  • 80 g gorzkiej czekolady lub mlecznej/białej (u mnie gorzka 85%)
  • 120 ml mleka
  • 100-150 ml kremówki
  • 200 g dojrzałych, słodkich truskawek

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w gorącym mleku, cały czas mieszając, można to zrobić w kąpieli wodnej.

Kremówkę ubić, ja nie słodziłam, ale można to zrobić wg.uznania.

Truskawki umyć, odciąć szypułki i zmiksować w blenderze. Tak przygotowany mus podgrzać.

Na dno filiżanek nalać mus truskawkowy, na to gorącą czekoladę i dopełnić kremówką.


piątek, 7 marca 2014

Pasta z tuńczyka z papryką

Dziś proponuję Wam przygotowanie pasty z tuńczyka, twarożku, cebuli i papryki. Pasta ma kremową konsystencję, jest bardzo smaczna, lekko pikantna i z powodzeniem zastąpi smarowidła ze sklepu, które zazwyczaj są pełne konserwantów. Najlepiej smakuje ze świeżą pszenną lub żytnią bagietką.

Składniki na miseczkę pasty:
  • 250 g gładkiego twarożku
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1/2 niewielkiej papryczki chili
  • 1/2 cebuli
  • odrobina soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie:

Paprykę, chili i cebulę pokrój w bardzo drobną kosteczkę lub rozdrobnij w blenderze.

Twarożek i tuńczyka dokładnie wymieszaj w miseczce.

Dodaj pokrojoną paprykę, chili oraz cebulę. Wymieszaj i dopraw do smaku.

A jakie jest Wasze ulubione domowe smarowidło do chleba?
Red Hot Chilli Co do kanapki?

środa, 5 marca 2014

Zupa jarzynowa z cieciorką

Dziś na obiad była u nas szybka i smaczna może trochę nietypowa zupa jarzynowa. Zamiast ziemniaków dodałam cieciorkę, pominęłam także marchewkę, ponieważ unikam jej ze względu na wysoki IG. Zupa wyszła całkiem smaczna, kluczowe jest dodanie do niej koperku (im więcej tym lepiej;) i kremówki dzięki czemu ma lekko śmietankowy i bardzo wiosenny smak :)

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 kalafior
  • 200 g zielonej fasolki
  • 200 g cieciorki z puszki
  • pęczek koperku
  • łyżka posiekanej kolendry
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml kremówki
  • szczypta kurkumy i curry (opcjonalnie)
  • czosnke granulowany, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kalafior, brokuła i fasolkę umyć i podzielić na mniejsze części.

Włożyć do garnka i zalać wodą tak aby przykryła warzywa.

Dodać masło, posolić i gotować na średnim ogniu aż warzywa zmiękną.

Cieciorkę opłukać i dodać do zupy.

Posiekać koperek i kolendrę i dodać do zupy, wlać kremówkę i przyprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i wg, uznania kurkumą i curry.


Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014

poniedziałek, 3 marca 2014

Domowe burgery

Zamiast kupować fast foody w barach szybkiej obsługi lepiej od czasu do czasu przygotować sobie frytki czy burgera w domu, mamy wówczas pewność, że składniki są świeże, jeśli smażone to na świeżym oleju, no i na pewno nie zawierają w sobie całej tablicy Mendelejewa ;) Ja ostatnio przygotowałam takie hamburgery, ponieważ zostało mi kilka kotletów mielonych z poprzedniego dnia. Były przepyszne, mąż już domaga się powtórki :)

Składniki na 4 sztuki:
  • 4 bułki (u mnie orkiszowe)
  • 4 kotlety mielone (u mnie z indyka)
  • 4 plastry sera żółtego
  • 4 liście sałaty
  • 2 pomidory
  • kawałek świeżego ogórka lub ogórki konserwowe
  • ketchup
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Warzywa umyć i osuszyć.

Ogórka i pomidory pokroić w plasterki.

Majonez, jogurt i czosnek zmiksować w blenderze.

Kotlety podgrzać w piekarniku (ok 5 minut w 200 stopniach z termoobiegiem).

Po tym czasie przez chwilę podgrzać w piekarniku przekrojone na pół bułki (przed włożeniem do piekarnika posmarować spody ketchupem i położyć po plasterku sera).

Gdy bułki i kotlety są już ciepłe, górne części bułek posmarować sosem czosnkowym, na spody nałożyć pozostałe składniki i połączyć obie części. 

Smacznego

Kuchnia Ameryki PółnocnejKuchnia Ameryki Północnej

sobota, 1 marca 2014

Fantastyczne bezglutenowe ciasto z ciecierzycy bez cukru

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wypieki bez mąki. Często zatem eksperymentuję z różnymi składnikami i choć ciasto z fasoli póki co nie przypadło mi do gustu (ale nie wykluczam, że zrobię drugie podejście ;) to ciacho z cieciorki wyszło po prostu genialne, lekko wilgotne, mocno kakaowe, niezbyt słodkie i w ogóle nie przypominające w smaku ciecierzycy co w wypadku ciast jest chyba dość istotne :) To ciasto w smaku przypomina mi nawet trochę brownie i jest zdecydowanie najlepszym ZDROWYM ciastem jakie do tej pory upiekłam :) Jeżeli lubicie zdrowe wypieki lub jesteście na diecie bezglutenowej czy bezcukrowej to po prostu musicie je upiec! 

Składniki na formę o wymiarach 25x16cm:
  • 140 g suchej ciecierzycy
  • 35 g kakao
  • 5 łyżek syropu z agawy (można zastąpić miodem)
  • 2 łyżki mąki bezglutenowej (w wersji glutenowej może być oczywiście mąka pszenna, orkiszowa, żytnia itd.)
  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki kamienia winnego lub proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej. Najlepiej zostawić ją w wodzie na 12-15 godzin.

Na drugi dzień ugotować do miękkości (przez ok 40 minut).

Po ugotowaniu odlać wodę i po ostudzeniu dokładnie rozdrobnić, np. zmiksować w blenderze.

Do zmiksowanej ciecierzycy dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wszystko wymieszać/zmiksować.

Masę przelać do formy i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (góra-dół) przez ok 45 minut.

Studzić na kratce, kroić po wystudzeniu ;)

czwartek, 27 lutego 2014

Pączki hiszpańskie/wiedeńskie

Jeżeli w Waszej ulubionej cukierni zabrakło dziś dla Was pączków to znak, że musicie zrobić je sami ;) Na blogu jest kilka prostych przepisów, które Wam gorąco polecam. A jeśli lubicie pączki hiszpańskie zwane także wiedeńskimi zachęcam Was do przygotowania ich z tego przepisu. Wbrew pozorom wcale nie zajmie Wam to wiele czasu. Przepis znalazłam na blogu u Nikol [klik].

Składniki na ok 20 niedużych sztuk (w zależności od wielkości szprycy):
  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 l oleju (może być także smalec) do smażenia
  • sok z cytryny + cukier puder - na lukier

Przygotowanie:

Mąkę przesiać.

Wodę zagotować z solą i z masłem.

Gdy będzie wrzeć, zmniejszyć ogień i wsypać mąkę. 

Mieszać energicznie aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od garnka.

Ostudzić ciasto a następnie miksując wbijać kolejno po jednym jajku.

Gładką, klejącą masę nałożyć do szprycy bądź rękawa cukierniczego.

Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty. Na każdy kwadrat wyciskać z ciasta kółka używając tylki z gwiazdką.

Olej dobrze rozgrzać. Na rozgrzany olej wkładać pączki razem z papierem (papierem do góry), który po chwili sam odejdzie i będzie można go wyjąć. Pączki urosną więc nie należy wkładać ich za dużo.

Smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Ostudzone pączki polukrować. 

Lukier: Wycisnąć sok z cytryny i ciągle mieszając dosypywać cukier puder aż lukier będzie biały i gęsty.

Smacznego!

Ps. Przyznajcie się ile zjedliście już dzisiaj pączków? :)


Karnawałowe smażenie Tłusty czwartek 2014 Bardzo Tłusty Czwartek 2014

niedziela, 23 lutego 2014

Cytrynowe muffinki orkiszowe z czekoladą

Ostatnio piekę sporo muffinek i za każdym razem wszyscy się nimi zajadają. Uwielbiam je za to, że można przygotować je niemal w mgnieniu oka a możliwych kombinacji składników jest nieskończenie wiele. Od muffinek pszennych po orzechowe, od waniliowych po kakaowe, z nadzieniem lub z bakaliami, z polewą lub bez. Wszystko zależy od tego co mamy pod ręką lub na co akurat mamy ochotę. Wczoraj powstały takie oto muffinki orkiszowe ze skórką z cytryny a każda z nich skrywała w sobie kostkę białej czekolady studenckiej z bakaliami. Puszyste, nie przesłodzone, po prostu pyszne!

Składniki na 12 muffinek:
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki orkiszowej typ 700
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru/ksylitolu
  • skórka otarta z 1 małej cytryny lub połowy dużej
  • 12 kostek czekolady (u mnie biała studencka)

Przygotowanie:

W osobnych naczyniach połączyć suche i mokre składniki.

Następnie zawartość obu naczyń delikatnie ze sobą połączyć. 

Cytrynę wyszorować i sparzyć. Skórkę zetrzeć drobno na tarce. Dodać do ciasta.

Foremki napełnić ciastem i do każdej włożyć po kostce czekolady.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Piec do suchego patyczka przez ok 15 minut.

Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

piątek, 21 lutego 2014

Deser ze świeżym ananasem

Czasem gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie deseru czy upieczenie ciasta a najdzie nas ochota na coś dobrego albo mamy niespodziewanych gości, możemy przygotować bardzo prosty i szybki deser z owocami. Kombinacji jest naprawdę bardzo wiele, wystarczy odrobina fantazji. Ja tym razem miałam w lodówce kremówkę i mascarpone a na półce od kilku dni leżał ananas, którego zresztą wypadało wreszcie zjeść ;) Deser można oczywiście odchudzić i użyć np. jogurtu naturalnego wymieszanego z gładkim twarożkiem. W mojej wersji deser jest nieziemsko śmietankowy a śmietankowy smak idealnie komponuje się ze świeżym, słodkim, soczystym, dojrzałym ananasem <3

Składniki na 4 desery:
  • 250 ml kremówki 30 %
  • 150 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki ksylitolu/cukru
  • 1 dojrzały ananas
  • 4 łyżeczki konfitury pomarańczowej
  • 3 pełne łyżki płatków migdałowych 
  • 3 kostki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Kremówkę ubić z ksylitolem lub z cukrem. Na końcu dodać serek mascarpone i krótko zmiksować ze śmietaną na małych obrotach.

Ananasa obrać, pokroić w krążki a następnie w małe trójkąciki.

Płatki migdałów uprażyć krótko na suchej patelni. Powinny bardzo lekko się przyrumienić, jeśli przegapimy ten moment płatki będą gorzkie.

Czekoladę zetrzeć na tarce.

Do pucharków nałożyć po łyżeczce konfitury pomarańczowej, następnie po warstwie masy śmietankowej i kawałków ananasa, posypać płatkami migdałów i wiórkami czekoladowymi. Wiórki przykryć kolejną warstwą masy a na wierzch wyłożyć kawałki ananasa i znów posypać płatkami migdałów i czekoladą.

Smacznego :)

środa, 19 lutego 2014

Wyśmienity biszkopt orzechowy z bitą śmietaną (bez cukru i mąki)

Kolejne ciacho dla tych, którzy uwielbiają orzechy i ciasta bez dodatku mąki. Ciasto jest puszyste, wilgotne i aromatyczne. Doskonale smakuje również bez nadzienia jeśli nie przepadacie za kremówką. Zresztą co tu się dużo rozwodzić, po prostu dodajcie je do ulubionych i wypróbujcie sami a opinią podzielcie się w komentarzu ;) A może macie jakiś swój ulubiony przepis na ciasto bez mąki?

Składniki (na okrągłą blaszkę o średnicy 24 cm):
  • 100 g drobno mielonych orzechów laskowych
  • 100 g drobno mielonych migdałów
  • 80 g masła 
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 3 łyżki miodu akacjowego (lub cukru/ksylitolu)
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml kremówki 36% - do przełożenia ciasta
  • 60 g gorzkiej czekolady dobrej jakości (u mnie 81%) + 2 łyżki mleka - na polewę

Przygotowanie:

Piekarnik nastawić na 170 stopni aby rozgrzał się podczas przygotowywania ciasta.

Masło rozpuścić i przestudzić.

W osobnym naczyniu wymieszać zmielone orzechy laskowe, migdały, proszek do pieczenia i sodę.

Białka jajek ubić na sztywną pianę. Miksując na małych obrotach dodawać kolejno żółtka, masło i miód.

Następnie szpatułką delikatnie wmieszać w ciasto zawartość naczynia z orzechami.

Masę przelać do formy i natychmiast wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec przez 30-35 minut, potem wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na kilka minut.

Następnie wyjąć ciasto z formy i studzić na kratce.

Po ostudzeniu ubić kremówkę, przeciąć biszkopt na dwa blaty i przełożyć śmietaną. Ja nie słodziłam śmietany, ale jeżeli chcecie możecie to zrobić podczas ubijania.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z dwiema łyżkami mleka. Tak przygotowaną polewą posmarować cienko wierzch ciasta.

Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego ;)
Słodkie Walentynki 2014

niedziela, 16 lutego 2014

Pieczone pączuszki orkiszowe z kajmakiem

Te pączki to zdecydowanie strzał w dziesiątkę. Ich przygotowanie nie jest może zbyt szybkie, ale naprawdę warto poświęcić trochę czasu. Zależało mi na tym żeby uniknąć dodawania mąki pszennej więc ciasto potrzebowało więcej czasu żeby wyrosnąć. Po upieczeniu pączki są za to dość lekkie i delikatne, ale najlepiej smakują pierwszego dnia więc warto część zamrozić na zapas tuż po ostudzeniu.

Składniki na 4 duże blachy pączków:
  • 1,5 szklanki jasnej mąki orkiszowej
  • 3,5 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 2 saszetki drożdży instant
  • 2 szklanki letniego mleka
  • 125 g ksylitolu lub cukru
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 1,5-2 puszki kajmaku do nadziewania
  • cukier puder do oprószenia (u mnie Kupiec)

Przygotowanie:

Mąkę wsypać do wysokiego naczynia.

Mleko lekko podgrzać, wsypać drożdże i wymieszać. 

Następnie rozpuścić masło.

Do mąki dodać mleko z drożdżami, masło, ksylitol lub cukier i jajka.

Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być lekko klejące więc podczas wyrabiania nie dosypujemy zbyt dużo mąki.

Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. U mnie trwało to ponad 2 godziny.

Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i każdą wałkujemy na grubość min 1 cm.

Wycinamy dowolne kształty. Ja użyłam foremki do ciastek w kształcie serca.

Wycięte pączuszki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia zachowując odstępy, bo pączki trochę urosną.

Odkładamy blachy z pączkami w ciepłe miejsce na minimum godzinę.

Następnie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni (góra-dół) i pieczemy pączki przez ok 15 minut.

Po ostygnięciu nadziewamy masą kajmakową za pomocą szprycy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Słodkie Walentynki 2014Walentynki - czym TO się je?

Bardzo Tłusty Czwartek 2014Tłusty czwartek 2014


piątek, 14 lutego 2014

Muffinki orkiszowe z czekoladową bitą śmietaną

Choć nie każdy obchodzi Walentynki to z pewnością większość z Was skusiłaby się dzisiaj na taki pyszny i prosty deser ;) Babeczki kakaowe z mąki orkiszowej z konfiturą żurawinową a na górze pyszna czekoladowa bita śmietana. Jeśli nie macie mąki orkiszowej możecie użyć mąki pszennej np. mąki tortowej. Babeczki nie są zbyt słodkie, bo uznałam, że śmietana jest już wystarczająco słodka, ale jeśli chcecie możecie dodać do nich więcej cukru.

Składniki na 12 muffinek:

suche:
  • 100 g mąki orkiszowej typ 700
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 80 g cukru lub ksylitolu
  • 1 niecała łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
mokre:
  • 160 g jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1 jajko
dodatkowo:
  • 12 łyżeczek konfitury żurawinowej do nadziewania
  • 12 świeżych malin lub innych drobnych owoców do dekoracji
  • 400-500 ml kremówki czekoladowej

Przygotowanie:

W osobnych naczyniach wymieszać łyżką suche i mokre składniki.

Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką bądź szpatułką zawartość obu misek.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

Do foremek, najlepiej silikonowych nakładać po łyżce ciasta, następnie po łyżeczce konfitury i znów po łyżce ciasta aby przykryć konfiturę. Foremki powinny być wypełnione do 3/4 ich wysokości.

Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-35 minut.

Po ostudzeniu ubić kremówkę i udekorować nią babeczki. Czubek ozdobić owocami.

Smacznego :)
Słodkie Walentynki 2014 Walentynki - czym TO się je?

wtorek, 11 lutego 2014

Kasza gryczana z warzywami

Potrawka z kaszy to pomysł na szybki, tani, smaczny, ale i wartościowy obiad. Do zrobienia w kilka chwil, nawet gdy mamy niewiele czasu. Ja tym razem użyłam kaszy w 6 minut Sonko, dzięki czemu obiad przygotowałam w iście ekspresowym tempie ;)

Składniki dla 4 osób:
  • 2 woreczki kaszy gryczanej (u mnie Sonko)
  • 2 małe papryki 
  • 2 małe cukinie
  • 200 g pieczarek
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • zielona pietruszka
  • pieprz, sól, oregano (lub ulubione przyprawy)
  • odrobina oleju lub masła do podsmażenia warzyw

Przygotowanie:

Kaszę ugotować w osolonej wodzie.

Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki i podsmażyć.

Dodać pokrojoną w kostkę cebulę.

Paprykę i cukinie pokroić w kostkę i dodać do pieczarek. Dusić kilka minut pod przykryciem.

Następnie dodać kaszę, pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki, przeciśnięty lub starty czosnek, pokrojoną natkę pietruszki i wymieszać. Przyprawić i dusić jeszcze przez chwilkę. 

Zainspiruj się kaszą! II edycja

poniedziałek, 3 lutego 2014

Biszkopt na migdałach z kremem borówkowym na bazie mascarpone

Jeśli szukacie zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych wypieków albo przepisów na smakołyki, których jeszcze nie próbowaliście, ten przepis powinien Wam się spodobać. Biszkopt migdałowy powinien przypaść do gustu zresztą wszystkim, ponieważ smakuje naprawdę wyśmienicie i jest bardzo delikatny. Należy tylko uważać aby go nie przesuszyć. Mojej rodzinie bardzo zasmakował. Idealnie komponuje się z wszelkimi kremami, owocami czy galaretkami. Na pierwszy rzut oka trudno nawet rozpoznać, że jest to biszkopt bez dodatku mąki.

Składniki

na spód biszkoptowy:
  • 100 g drobno zmielonych płatków migdałów
  • 4 jajka L
  • 2 łyżki ksylitolu/syropu z agawy bądź ew.cukru
na krem:
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml kremówki
  • 150 g gładkiego twarożku
  • 200 g borówek
  • 2 łyżki dżemu malinowego (u mnie bez dodatku cukru)
  • 3 duże łyżki żelatyny
  • *opcjonalnie słodzik lub cukier do smaku
+ 70-100 g borówek do dekoracji

Przygotowanie:

BISZKOPT: Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.

Płatki migdałów zmielić najdrobniej jak to możliwe.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać żółtka, słodzik lub cukier.

Następnie wsypać zmielone płatki migdałów i bardzo delikatnie wymieszać je z pianą szpatułką.

Masę natychmiast przelać do formy o średnicy 28 cm i piec przez 13-15 minut. Po tym czasie wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na kilka minut.

KREM: Serek mascarpone zmiksować z twarożkiem. 

Dodać borówki oraz dżem i miksować do połączenia składników. Można także zmiksować borówki w blenderze i przelać powstały mus do masy.

Kremówkę ubić ze słodzikiem lub z cukrem (wedle uznania) i dodać do masy. Delikatnie wymieszać.

Na końcu rozpuścić żelatynę w odrobinie ciepłej wody. Aby nie powstały grudki najlepiej przed wlaniem do masy dodać do niej 2-3 łyżki kremu i dobrze wymieszać. Następnie połączyć żelatynę z masą i odstawić do lodówki na około 30 minut. 

Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na biszkopt a wierzch dekorujemy borówkami.

Gdyby masa długo pozostawała zbyt płynna można dodać więcej żelatyny. Z kremu nie powinna jednak powstać galaretka. Ma być lekko sztywny, ale jednocześnie mieć kremową konsystencje.

Smacznego!


Mascarpone Karnawał 2014

piątek, 31 stycznia 2014

Babka orkiszowa z marchewką i jabłkiem, bez cukru i tłuszczu

Jeśli lubicie odchudzone i zdrowe smakołyki koniecznie upieczcie tą babkę. Jest wilgotna i bardzo smaczna. Jej smak przypomina mi trochę chlebek na słodko, pewnie dlatego, że użyłam pełnoziarnistej mąki orkiszowej, która mimo wysokiego typu całkiem nieźle sprawdza się w wypiekach. Z podanej porcji wychodzi niska babeczka ze standardowej blaszki z kominem. Możecie podwoić porcję żeby babka wyszła wysoka.

Składniki:
  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 2 łyżki jasnej mąki orkiszowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża marchew
  • 1 średnie jabłko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki ksylitolu (można zastąpić syropem z agawy, miodem lub po prostu użyć cukru)

Przygotowanie:

Jajka ubić z ksylitolem na puszystą masę.

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.

Marchew i jabłko obrać i zetrzeć drobno na tarce.

Do naczynia z ubitymi jajkami dodać jogurt naturalny i mąkę. Wymieszać szpatułką do połączenia składników. Gdyby masa była naprawdę dość gęsta można dodać jeszcze 1-2 łyżki jogurtu i ponownie wymieszać.

Masę przelać do blaszki na babkę z kominem i wyrównać wierzch (można upiec babkę także w małej keksówce).

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec przez ok 45 minut (funkcja góra-dół) do suchego patyczka.

Smacznego :)

inspiracja [klik]

wtorek, 28 stycznia 2014

Gołąbki z brązowym ryżem i z mięsem

Tym razem gołąbki zrobiłam z brązowym ryżem. Okazuje się, że był to całkiem udany eksperyment, bo gołąbki wyszły bardzo smaczne choć nieco inne w smaku niż te tradycyjne do których dodaje się biały ryż. Jeśli przepadacie za tym brązowym tak, jak ja, wypróbujcie ten przepis :)

Składniki na 1 duży rondel średniej wielkości gołąbków:
  • 2 średnie główki kapusty
  • 1 kg ryżu naturalnego (u mnie Risana/Sonko - 2,5 opakowania)
  • 1,5 kg mięsa mielonego wieprzowego lub z indyka 
  • 0,5 kg cebuli
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 250 g smalcu
  • pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:

Kapustę sparzyć. Należy wyciąć głąba a następnie włożyć całą główkę do dużego garnka z gotującą się wodą. Po kilku minutach stopniowo wyjmować liście kapusty, które już zmiękły.

Z liści odciąć zgrubienia żeby łatwiej się zawijało.

Ryż ugotować w osolonej wodzie (kilka minut krócej niż podano na opakowaniu).

Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na roztopionym smalcu.

W dużym naczyniu wymieszać ugotowany ryż, surowe mięso, zeszkloną cebulę razem z tłuszczem i przecier. Przyprawić solą i pieprzem. Inne przyprawy dodać wedle uznania.

Na najładniejsze liście kapusty nakładać farsz i zwijać.

Duży rondel posmarować tłuszczem i wyłożyć liśćmi kapusty. Gołąbki układać tak aby ściśle do siebie przylegały.

Gdy rondel będzie pełny wlać szklankę wody. Wierzch wyłożyć liśćmi kapusty.

Piec pod przykryciem w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 2,5h.

niedziela, 26 stycznia 2014

Intensywnie kokosowy pudding ryżowy

Jeżeli tak jak ja kochacie kokos ten pudding jest dla Was. Lekko słodki, intensywnie kokosowy i bardzo pożywny. Będzie idealny na śniadanie. Jeżeli jadacie śniadania w biegu, bo nie macie rano zbyt wiele czasu na ich przygotowanie, możecie przyrządzić go wieczorem a rano tylko podgrzać :)

Składniki na 2 porcje:
  • 400 ml mleczka kokosowego (u mnie częściowo odtłuszczone)
  • 200 ml wody
  • 1 woreczek ryżu Basmati (u mnie Sonko/Risana)
  • 1-2 płaskie łyżeczki ksylitolu (lub miodu/syropu z agawy/cukru)
  • *opcjonalnie 1-2 łyżeczki tahiny (jeżeli lubicie sezam)

Przygotowanie:

Mleczko kokosowe wymieszać z wodą, posłodzić i ewentualnie dodać tahinę, zagotować.

Następnie wsypać zawartość woreczka ryżu i gotować po przykrywką na małym ogniu przez ok 30 minut.

Po tym czasie wyłączyć palnik i zostawić ryż pod przykryciem przez 15 minut.

Smacznego :)

piątek, 24 stycznia 2014

Pikantne skrzydełka i ziemniaczki z rozmarynem z piekarnika

Dzisiejsza potrawa ma wiele zalet: jest prosta i szybka w przygotowaniu, bardzo aromatyczna, chrupiąca, sycąca i mniej kaloryczna niż gdybyśmy usmażyli ją na patelni. Skrzydełka najlepiej zamarynować dzień wcześniej żeby przyprawy wniknęły w głąb mięsa i żeby mięso było soczyste. Danie świetnie sprawdzi się jako rodzinny obiad a same skrzydełka będą pyszną przekąską na każdej domówce.

Składniki na porcje dla 3-4 osób:

Skrzydełka:
  • 12 skrzydełek z kurczaka
  • 3 łyżki miodu
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 pełne łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 płaskie łyżeczki chili w proszku lub sosu tabasco 
  • opcjonalnie 2 łyżeczki przyprawy gyros
Ziemniaki:
  • 1 kg małych ziemniaków
  • sól 
  • suszony lub świeży rozmaryn
  • kilka łyżek oleju
  • opcjonalnie szczypiorek do posypania po upieczeniu

Przygotowanie:

Do naczynia z szerokim dnem dodać olej, miód, wodę, przeciśnięty lub starty czosnek oraz przyprawy. Wymieszać.

Skrzydełka umyć i osuszyć. Usunąć lotki. Włożyć do naczynia i natrzeć marynatą. Pozostawić w naczyniu z marynatą przez noc lub co najmniej kilka godzin (naczynie przykryć).

Następnego dnia obrać ziemniaki i podzielić na części, jeśli są malutkie przekroić na połówki.

Posmarować je olejem i posypać solą oraz rozmarynem.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termoobiegiem. 

Ja piekłam ziemniaki na osobnej blaszce w tym samym czasie co skrzydełka. Potem podałam w naczyniach żaroodpornych jak na zdjęciu

Blachę na skrzydełka wyłożyć papierem, wyłożyć skrzydełka i polać je marynatą.

Obie blachy piec jednocześnie w 180 stopniach przez około godzinę. Ja po 20 minutach przykryłam blachy folią aluminiową żeby nic się nie przypaliło i zdjęłam ją pod koniec pieczenia, jakieś 10 minut przed końcem. Wtedy też zwiększyłam temperaturę do 220 stopni.

Smacznego!



poniedziałek, 20 stycznia 2014

Koktajl ananasowo-truskawkowy

Ostatnio często przyrządzam różne koktajle. Są pyszne i orzeźwiające a porcja witamin przyda się przecież każdemu szczególnie gdy pogoda nas nie rozpieszcza a za oknem jest tak ponuro. Koktajle są doskonałe nie tylko na śniadanie ale i na słodki podwieczorek. Jeśli chodzi o dzisiejszą propozycję to nie polecam zamiany świeżego ananasa na tego z puszki. Naprawdę warto pomęczyć się z jego obieraniem i użyć świeżego ;) a napój przyrządzić tuż przed spożyciem. Wtedy smakuje najlepiej.

Składniki na 4 porcje:
  • 1 świeży ananas
  • 250 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 1 banan
  • 400 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Ananasa obrać i pokroić. U mnie ananasy je się dość często i z tego względu zaopatrzyłam się w zestaw, który bardzo ułatwia tą czynność (polecam!). Obieranie i krojenie ananasa z jego udziałem trwa co najwyżej minutę. Jeśli także lubicie ananasy to sklepach i w internecie bez problemu znajdziecie takie akcesoria.

Do wysokiego naczynia dodać kawałki ananasa, truskawki, pokrojonego banana oraz jogurt.

Całość zblendować i rozlać do szklanek. 

Smacznego :)

sobota, 18 stycznia 2014

Koktajl kefirowy z pomarańczą i kiwi

Czasami lubię rano zamiast kawy wypić do śniadania jakiś koktajl. Przygotowanie go jest przecież szybkie i proste a dodać można niemal wszystkie owoce czy warzywa, w zależności od tego co ma się akurat pod ręką. Najbardziej lubię koktajle na bazie jogurtu, maślanki lub kefiru i nigdy ich nie dosładzam, bo owoce same w sobie są już dla mnie wystarczająco słodkie. Tak było i dzisiaj :) Kilka składników, chwila miksowania i koktajl gotowy. 

Składniki na 1 koktajl:
  • mały kubeczek kefiru
  • duża pomarańcza 
  • 2 kiwi

Przygotowanie:

Sok z pomarańczy wyciskamy.

Owoce kiwi obieramy i kroimy na kilka kawałków.

Do wysokiego pojemnika wlewamy kefir, sok z pomarańczy i dodajemy kawałki kiwi.

Blendujemy aż koktajl będzie gładki.

Smacznego :)


piątek, 17 stycznia 2014

Mini pączki z konfiturą morelową, bez drożdży

Jeśli macie ochotę na coś dobrego i szybkiego w przygotowaniu polecam Wam ten przepis. Pączki są miękkie a jeśli rozgrzejecie dobrze olej na pewno nie nasiąkną nim podczas smażenia. Są pyszne także bez nadzienia, wtedy polecam dodać do ciasta skórkę z cytryny albo odrobinę ulubionego ekstraktu czy aromatu. 

Składniki na 18 niewielkich pączków:
  • 280 g mąki pszennej tortowej
  • 120 g serka homogenizowanego lub sera mielonego
  • 100 g gęstej śmietany
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki sody
  • *ewentualnie otarta skórka z cytryny lub odrobina ulubionego aromatu
  • ok 0,7 l oleju do smażenia
  • konfitura morelowa do nadziewania
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, dodać cukier i sodę, wymieszać.

Dodać śmietanę, serek, jajko i wyrobić miękkie ciasto.

Ciasto może się delikatnie kleić. Nie należy dosypywać zbyt dużo mąki, bo pączki mogą być przez to twarde. Uformować małe kuleczki, mi wyszło 18 sztuk.

Dobrze rozgrzać olej i smażyć pączki na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor.

Ja użyłam ok 0,7 l oleju smażąc w niedużym rondelku. Smażyłam po 6 sztuk (pączki urosną podczas smażenia więc lepiej wrzucać po kilka jeśli używamy małego garnka tak żeby mogły swobodnie pływać).

Odsączyć na ręczniku papierowym a po ostudzeniu nadziewać konfiturą najlepiej przy pomocy szprycy z podłużną cienką końcówką i posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

poniedziałek, 13 stycznia 2014

Chipsy błonnikowe Sonko

W ramach współpracy z firmą Sonko otrzymałam do wypróbowania między innymi chipsy błonnikowe we wszystkich dostępnych smakach czyli:
- włoskie
- szpinakowe
- o smaku pizzy
- serowe
- grzybowe
- czosnkowe
- 7 warzyw

Chociaż wszystkie są smaczne, najbardziej zasmakowały mi chipsy serowe i o smaku pizzy i w najbliższym czasie muszę zrobić ich zapas :) 

Chrupiące chipsy kukurydziane wyróżniają się wysoką zawartością błonnika (aż 3,7 g w jednej paczuszce, czyli 15% dziennego zapotrzebowania) więc z pewnością będą zdrową alternatywą dla innych słonych przekąsek takich, jak chipsy ziemniaczane czy paluszki. 

Chipsy produkowane są z pełnoziarnistej kukurydzy popcornowej, są źródłem magnezu, żelaza, fosforu, potasu oraz cynku. Nie zawierają konserwantów, wzmacniaczy smaku, syntetycznych aromatów ani barwników. Będą odpowiednie także dla osób będących na diecie bezglutenowej, ponieważ nie zawierają glutenu. Jedna porcja - paczuszka zawiera 35 g chipsów i dostarczy średnio 145 kcal, 3 g białka, 21,5 g węglowodanów (w tym 0,7 g cukrów) i 4,4 g tłuszczów (*wartości podane dla chipsów o smaku pizzy).

Dzięki małemu opakowaniu chipsy będą idealne nie tylko do chrupania w domu przed telewizorem, ale także do zabrania ze sobą do szkoły, pracy czy kina, ponieważ bez problemu zmieszczą się w torebce czy plecaku :)


Więcej o przekąskach Sonko możecie przeczytać na stronie producenta: www.sonko.pl

piątek, 3 stycznia 2014

Bezglutenowe placuszki ryżowe z jabłkami i cynamonem

Kolejna propozycja na bezglutenowym posiłek. U nas placki były dziś na obiad, ale myślę, że będą także smacznym i sytym śniadaniem albo słodkim deserem na ciepło. Użyłam słodkich jabłek, dlatego już nie dosładzałam, ale jeśli uznacie, że placki są jednak za mało słodkie, możecie dosłodzić je np. miodem. Z placuszkami należy obchodzić się bardzo delikatnie podczas nakładania na patelnie i odwracania. Masa jest klejąca więc dobrze będzie moczyć łyżkę w wodzie żeby ułatwić sobie formowanie. Przewracać je najlepiej łopatką dopiero wtedy kiedy dolna strona się przyrumieni. Podawać z jogurtem lub śmietaną.

Składniki na 12 placuszków:
  • 2 woreczki brązowego ryżu (u mnie Risana firmy Sonko)
  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • śmietana lub jogurt do podania
  • olej do nasmarowania patelni

Przygotowanie:

Ryż ugotować i przestudzić.

Jabłka obrać i zetrzeć na grubym tarle.

Ryż zmiksować przez chwilę w blenderze, dodać starte jabłko i cynamon, dokładnie wymieszać.

Patelnie z powłoką nieprzywierającą rozgrzać i posmarować olejem (nie smażyłam w głębokim oleju). 

Formować niewielkie placuszki i smażyć z dwóch stron na złocisty kolor. 

Podawać ze śmietaną, jogurtem, serkiem, miodem lub ulubionymi owocami.


środa, 1 stycznia 2014

Seromak bez spodu

To ciasto to idealna propozycja dla tych, którzy uwielbiają zarówno makowce jak i serniki. Możecie przygotować je także z dowolnym spodem, czy to z kruchego ciasta czy herbatników. Zdecydowanie do przygotowania nie tylko od święta!

Składniki:

Masa makowa:
  • 900 g gotowej masy makowej z puszki
  • 3 jajka
  • 100 g mielonych migdałów
  • 70 g kokosu
  • 1 budyń waniliowy
  • *opcjonalnie dwie łyżeczki aromatu migdałowego lub rumowego

Masa serowa:
  • 1 kg sera w wiaderku (mój był słodzony, jeśli Wasz jest naturalny, dodajcie ½ szklanki cukru lub więcej w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubicie)
  • drobniutko potarta skórka z dwóch pomarańczy lub ewentualnie 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 100 g mleka skondensowanego niesłodzonego lub śmietany
  • 100g masła
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

Przygotowanie:

Masę makową dokładnie wymieszać z jajkami, kokosem, budyniem i mielonymi migdałami.

Blaszkę o wymiarach ok 25x36cm (NIE większą!) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę makową i równomiernie rozprowadzić.

Masa serowa:

Pomarańcze sparzyć i drobniutko zetrzeć skórkę.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z masłem (i ewentualnie z cukrem).

Następnie dodać ser, mleczko lub śmietanę, skórkę pomarańczową, budyń w proszku i ubijać na wolnych obrotach około minutę.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową.

Masę serową wylać na warstwę makową i piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 70 minut.

Jeśli ser za szybko się przyrumieni można przed końcem otworzyć piekarnik i nakryć go folią aluminiową.

Po upieczeniu zostawić seromak w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku przez co najmniej 30 minut.

Po wystudzeniu chłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.