Proste i szybkie danie z makaronem pełnoziarnistym. Do sosu pod koniec gotowania można dodać ok 100 g startego sera. Pysznie smakuje z dużą ilością zieleniny. Ja dodaję świeżą pietruszkę i szczypiorek.
Składniki na 2 porcje:
- 150-200 g makaronu (u mnie pełnoziarnisty penne)
- 500 g brokułów świeżych lub mrożonych
- 250 ml kremówki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- szczypiorek
- sól, pieprz
- odrobina oleju lub masła klarowanego do podsmażenia
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Brokuły zblanszować.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć krótko na odrobinie oleju lub masła klarowanego.
Do cebuli dodać brokuły, dusić na małym ogniu.
Wlać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem.
Zieleninę umyć i posiekać.
Czosnek przecisnąć przez praskę i razem z zieleniną dodać do sosu.
Wymieszać, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Podawać z makaronem.