Nie ma niczego lepszego na śniadanie niż świeże, domowe bułeczki. Zazwyczaj piekę bułki z ziarnami, ale tym razem dodałam do nich suszony czosnek niedźwiedzi. Wyszły znakomite. Skórka chrupiąca a środek mięciutki. Zdecydowanie warto upiec w wolny weekend zwłaszcza, że bułeczki są bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu ;)
Składniki na 10 bułek:
- 400 g mąki pszennej typ 450
- 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 1850
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 10 g drożdży instant (ok 1,5 opakowania)
- 3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1,5 łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić elastyczne ciasto.
Ciasto może lekko się kleić, nie należy dosypywać mąki, bo bułki będą twarde i zbite.
Spód miski oprószyć mąką, włożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 45 minut.
Po tym czasie jeśli ciasto podwoiło już swoją objętość, uformować 10 płaskich bułeczek, ułożyć na blachach wyłożonych papierem i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 30 min.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni (góra-dół) i piec bułki przez ok 15 minut.
Bułeczki najlepiej przechowywać odkryte wtedy najdłużej zachowują świeżość, część z nich można zamrozić.